Επιλεγμένα Άρθρα

Dumbo Ι 7 μαθήματα ζωής για μικρούς & μεγάλους, από τη συναρπαστική ταινία με το ξεχωριστό ελεφαντάκι

Ένα έργο για τη μοναδικότητα, την ειλικρίνεια, την αγάπη, τα αγνά συναισθήματα & την πίστη στον εαυτό μας.

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Μια αγαπημένη «ιεροτελεστία» των παιδιών μου μαζί μου τα Σαββατοκύριακα, είναι να βλέπουμε παιδικές ταινίες στο σινεμά. Χρησιμοποιώ τη λέξη «ιεροτελεστία» γιατί ακολουθούμε κάθε φορά την ίδια, γλυκιά διαδικασία… Επιλέγουμε μαζί -δυο τρεις μέρες πριν-το έργο που θα δούμε, χαζεύουμε τρέιλερ κι εικόνες, τους διηγούμαι λίγο την υπόθεση του έργου, εκτυπώνουμε φωτογραφίες με τους ήρωες ώστε να τις κρατούν την ημέρα της προβολής… Στον κινηματογράφο παίρνουμε ποπ κορν, μπισκοτάκια, σοκολατίτσες και φρουτοχυμούς, που συνήθως έχουν απολαύσει πριν καλά καλά ξεκινήσει η ταινία… Και φυσικά…πηγαινοερχόμαστε στην τουαλέτα…

«Γιατί μαμά…;» είναι η φράση που κυριαρχεί εκείνο το δίωρο περίπου που τα συνεπαίρνει η πλοκή και θέλουν να βρουν απαντήσεις για όσα περισσότερα γίνεται…

«Γιατί μαμά κοροϊδεύουν το μικρό ελεφαντάκι; Eίναι τόσο γλυκό και όμορφο!» ήταν από τις πρώτες απορίες της κορούλας μου, ενώ βλέπαμε το θρυλικό ελεφαντάκι της Disney που επιστρέφει στο σινεμά μετά το ιστορικό animation φιλμ του 1941. Ο κλασικός Ντάμπο  έρχεται και πάλι στη μεγάλη οθόνη με συναρπαστικό τρόπο, μέσα από την ταινία που σκηνοθετεί ο δημιουργός μερικών από τα πιο όμορφα και σκοτεινά παραμύθια (Μπάτμαν, ο Ψαλιδοχέρης, η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας), Τιμ Μπάρτον. Οι φαντασμαγορικές σκηνές στο τσίρκο, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές ερμηνείες των Κόλιν Φάρλ, Ντάνι ντε Βίτο, Μάικλ Κίτον, Εύα Γκριν, Νίκο Πάρκερ, συντελούν σε ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους.

Η αμερικανική ταινία κινουμένων σχεδίων του 1941, με τον γλυκό ήρωα με τα τεράστια αυτιά ήταν η τέταρτη μεγάλου μήκους της εταιρείας Walt Disney, μετά τις : Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι, Πινόκιο και Φαντασία.

Ένας νεογέννητος ελέφαντας με μακριά αυτιά γίνεται από περίγελος όλων, διάσημη ατραξιόν ενός περιπλανώμενου τσίρκου. Δίπλα του βρίσκονται δυο παιδιά που παρά τα αρχικά κοροϊδευτικά σχόλια των μεγάλων, ασχολούνται μαζί του κι ανακαλύπτουν τη μοναδικότητά του. Όταν, δε, ο μικρός Ντάμπο εξαγοράζεται από ένα μεγιστάνα του θεάματος, με σκοπό την εκμετάλλευσή του και μόνο, εκείνοι που πιστεύουν σε αυτόν και το αγαπούν, κάνουν τα πάντα για να το βοηθήσουν να ελευθερωθεί και να επιστρέψει στη μαμά του ελεφαντίνα που την αναζητά.

Η «μαγεία» με τα παιδιά είναι ότι βλέπουν τα πάντα με διαφορετική ματιά από των μεγάλων. Και ίσως αυτή είναι και πιο ουσιαστική… Τα παιδιά μου δεν έβλεπαν καμία «ασχήμια» στον Ντάμπο. Ναι μεν σχολίασαν ότι έχει μεγάλα αυτιά, αλλά με επιφώνημα «ουαουυυ!» πριν ακόμη τον δουν να πετάει. Μακάρι όλοι μας να είχαμε την ίδια αντιμετώπιση στο «διαφορετικό» και να μην ήταν αυτό το «δακτυλοδεικτούμενο»… Και μην ξεχνάμε πως παιδιά ήταν κι εκείνα που τον ενθάρρυναν να πετάξει και να ξεχωρίσει…

Αφού ολοκληρώθηκε η ταινία, επισφράγισαμε την «ιεροτελεστία» μας, συζητώντας τα μαθήματα ζωής που μας έδωσε.

Κι αυτά ήταν τα εξής:

1.Πρέπει να ενδιαφέρεσαι αλλιώς δεν σου αξίζει να μάθεις

2.Μην αφήνεις κανέναν να σου πει τι δεν μπορείς να κάνεις.

3.Το μεγαλύτερο μάθημα ενηλικίωσης είναι να μαθαίνεις να βασίζεσαι στον εαυτό σου.

4.Τα παιδιά θέλουν οι γονείς τους  να πιστεύουν σε αυτά.

5.Κάθε παιδί που χάνει τη μαμά του, θα άλλαζε τα πάντα για να την έχει ξανά.

6. Πιστεύουμε σε έναν κόσμο που δεν παγιδεύει τα ζώα.

7. Να πιστεύεις στον εαυτό σου. Όλα μπορείς να τα καταφέρεις.  Όλα είναι δυνατά ακόμη και τα θαύματα.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του μικρού κοριτσιού που “ανακάλυψε” κι ενθάρρυνε το χάρισμα του Ντάμπο, η οποία αποκαλύπτει τη συμβουλή  της μητέρας της που έχασε πρόωρα.

Θα υπάρξουν φορές που θα νιώθεις κλειδωμένη πίσω από μια πόρτα. Να φοράς αυτό το κλειδί (είχε συμβολικά ένα κλειδί περασμένο με μια αλυσίδα γύρω από το λαιμό της), να φωνάζεις στην πόρτα να ανοίξει. Ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Να μην τα παρατάς ποτέ.

Διαβάστε περισσότερα: klik.gr

Διαβάστε επίσης

To Top