Εναλλακτικά άρθρα

Διαίσθηση: πώς να ανακαλύψετε την υπάρχουσα, μικρή φωνή μέσα σας.

“ Μην προσπαθείτε να κατανοήσετε με το μυαλό σας. Τα μυαλά είναι περιορισμένα. Χρησιμοποιήστε την διαίσθηση σας.” M. L’Engle (A Wind in the Door)

Ένστικτο, άσχημο προαίσθημα, διαίσθηση, υπόνοια/Υποψία, έκτη αίσθηση. Όπως και αν θέλετε να το αποκαλείτε, η διαίσθηση είναι η μυστηριώδης δύναμη στη ζωή μας που μας καθοδηγεί, μας προστατεύει και μας πληροφορεί με διορατικότητα που δεν είναι συνήθως διαθέσιμη ή δεν εμφανίζεται εύκολα στο συνειδητό μυαλό.

Όλοι κατέχουμε έως ένα βαθμό την διαίσθηση. Από τους πιο κυνικούς μέχρι τους πιο αφελής. Όπως είπε και ο Αϊνστάιν κάποτε για την διαίσθηση:

“ Κάποιες φορές ΝΙΩΘΩ πως είμαι σωστός. Δεν ΞΕΡΩ πως είμαι.”

Και είναι ακριβώς αυτό που είναι η διαίσθηση στον πυρήνα της : ένα ξαφνικό και ανεξήγητο αίσθημα που προέρχεται από μέσα μας, ένα αίσθημα που μας λέει να πάρουμε αυτή την ευκαιρία, να διαλέξουμε αυτόν τον δρόμο, να αποδεχτούμε αυτή την ευκαιρία, να ανοίξουμε αυτή την πόρτα. Η διαίσθηση επίσης μας λέει τι να μην κάνουμε, τι να προσέχουμε, πότε να είμαστε προσεχτικοί και πότε να σταματάμε. Όπως ο νομπελίστας Dean Koontz συνόψισε όμορφα:

“ Διαίσθηση είναι να βλέπεις με την ψυχή.”

Η αθόρυβη φωνή

Προερχόμενη από την λατινική λέξη Intueri που σημαίνει “να κοιτάμε, να σκεφτόμαστε” η διαίσθηση σχετίζεται με την δεξιά πλευρά του εγκεφάλου. Όπως μπορεί να ξέρετε ή να μη γνωρίζετε, η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου είναι υπεύθυνη για την δημιουργικότητα, την φαντασία, την μουσική και καλλιτεχνική ικανότητα και τα αισθήματα αντίθετα της αριστερής μεριάς του εγκεφάλου είναι συνδεδεμένα με την λογική, αναλυτική και κριτική σκέψη.

Οπότε η διαίσθηση αποκόπτει από τη μη γραμμική διάσταση του μυαλού, αυτό το μέρος όπου οι υποσυνείδητες συνδέσεις και ενώσεις δημιουργούνται και ξεπροβάλει στο συνειδητό μυαλό μας φαινομενικά από το πουθενά.

Όπως ο Joseph Murphy, συγγραφέας του “ Τhe Power of Your Unconscious Mind” παρατηρεί :

Μέσα στα υποσυνείδητα βάθη σας, υπάρχει άπειρη σοφία, άπειρη δύναμη και άπειρα εφόδια από ότι είναι απαραίτητο, που περιμένουν να αναπτυχθούν και να εκφραστούν.”

Επίσης, η διαίσθηση είναι ένα καταπληκτικά ισχυρό εργαλείο, ένα δώρο και διαθέσιμο σε εμάς, αλλά συχνά αγνοείται ή ξεχνιέται.

Όταν η ζωή σας ψιθυρίζει, ακούστε προσεκτικά

Όλοι οι άνθρωποι στην ιστορία άκουγαν προσεκτικά τους ψιθύρους της ζωής.

Από την διαισθητική ανακάλυψη του Dr. Loewi της χημικής μετάδοσης από τις νευρικές ωθήσεις και την εφεύρεση του Elias Howe της ραπτομηχανής, στη θεωρία της βαρύτητας του Νεύτωνα, πολλά μεγάλα βήματα σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης αποδίδονται στις αυθόρμητες σπίθες της διαίσθησης.

Αλλά γιατί να δίνουμε σημασία στα προαισθήματα μας; Εννοώ… δεν σκοπεύουμε να γίνουμε διάσημοι φυσικοί ή εφευρέτες έτσι; Λάθος. Δε χρειάζεται να προσπαθήσετε και για τα δύο. Αυτοί είναι οι λόγοι :

  1. H διαίσθηση αποκαλύπτει βαθιές αλήθειες στην ζωή μας

Είτε είναι για τον εαυτό μας, ή για τους άλλους, ή για την ζωή γενικότερα, η διαίσθηση μας βοηθά να αναπτύξουμε βαθύτερες αντιλήψεις , οι οποίες μας βοηθούν να κατευθύνουμε τις σκέψεις, τα αισθήματα και τις αποφάσεις μας.

  1. Μας βοηθά να αναγνωρίσουμε τους κακούς οιωνούς στη ζωή μας

Αποτυχία, οικονομική κατάρρευση, θάνατος, συναισθηματική απειλή- η διαίσθηση μας φέρνει σε επαφή με το ενστικτώδες αμυντικό σύστημα, βοηθώντας μας να αποφύγουμε το κακό.

  1. Μας ανοίγει καινούργιους δρόμους

Επίσης, με το να μας βοηθά να αναγνωρίσουμε τα θετικά σημάδια στη ζωή μας, η διαίσθηση μας ανοίγει καινούργιες πόρτες όταν δεν το περιμένουμε.

  1. Μας οδηγεί και μας βοηθά στο να κάνουμε σοφές επιλογές

Με το να μας επιτρέπει να ξέρουμε ποιες αποφάσεις πρέπει να πάρουμε και πότε, η διαίσθηση μας βοηθά να επιτύχουμε ένα μέτρο αυτοπεποίθησης και ηρεμίας του μυαλού, βοηθώντας μας να ακολουθήσουμε μονοπάτια που είναι αληθινά για τον εαυτό μας, μονοπάτια της καρδιά.

  1. Μας βοηθά να ζήσουμε ολοκληρωμένες ζωές

Η αλήθεια πονάει, αλλά η αλήθεια επίσης μας βοηθά να ξυπνήσουμε από την λανθασμένη, διεφθαρμένη, παραπλανητική ζωή που οδηγούμαστε, επιλογή που κάνουμε περιστασιακά. Η διαίσθηση είναι φορέας της αλήθειας και επίσης φορέας αλλαγής και μεταμόρφωσης. Όταν την ακούμε, παίρνουμε αποφάσεις που τελικά βοηθούν τη ζωή μας να είναι γνήσια και ολοκληρωμένη.

Διαβάστε επίσης: 10 τρόποι με τους οποίους η διαίσθησή σας, σας στέλνει μηνύματα

Το GPS της ψυχής

Οπότε, πως μπορούμε να ακούσουμε τη διαίσθηση μας ώστε να οδηγήσουμε περισσότερη χαρά και ολοκλήρωση στη ζωή μας; Έχω ρωτήσει την ίδια ερώτηση πολλές φορές. Αυτό είναι που έμαθα:

  • Μάθετε να εμπιστεύεστε τη διαίσθηση σας με το να ακούτε χωρίς να κρίνετε. Οι περισσότεροι από εμάς, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, έχουμε ένα τρομερά δυνατό κριτή μέσα μας που αγαπά να αναλύει και να λεπτολογεί τα πάντα μέχρι τέλους. Το να ακούτε τη διαίσθηση σας δεν είναι απλώς το να της δίνετε προσοχή αλλά επίσης να της επιτρέπετε να πει αυτό που πρέπει χωρίς να την υπονομεύετε . Όσο πιο πολύ συνηθίσουμε στο να την ακούμε χωρίς να κρίνουμε, τόσο πιο εύκολα θα λάβουμε σοβαρά υπόψη τι προσπαθεί να μας πει το ένστικτο μας.
  • Να είστε παρατηρητικοί. Έχω συχνά λανθασμένο φόβο και παρανοϊκή σκέψη για την ήρεμη και ουδέτερη διαισθητική σκέψη και αυτό μπορεί να είναι πολύ επιβλαβές. Πρέπει να μάθετε να διακρίνετε τον φόβο από την διαίσθηση με το να θυμάστε πως η διαίσθηση είναι γαλήνια, συγκεντρωμένη, χωρίς συναίσθημα και αποσπασμένη. Τα αισθήματα φόβου από την άλλη είναι συναισθηματικά φορτισμένα χαοτικά και ασαφή.
  • Μάθετε να έχετε αυτοέλεγχο. Ο αυτοέλεγχος είναι η ικανότητα του να έχετε επίγνωση των συναισθημάτων, των σκέψεων σας, τις συμπεριφορές και με τον τρόπο που σας επηρεάζουν και τους ανθρώπους γύρω σας. Όσο το περισσότερο γνώστες είμαστε για το τι συμβαίνει μέσα μας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να αναγνωρίσουμε καταρχήν τις υπάρχουσες, μικρές φωνές. Η ευαισθησία, ο διαλογισμός και η ενδοσκόπηση βοηθούν στην ανάπτυξη του αυτοέλεγχου.

Η διαίσθηση είναι μια μικρή ματιά στο τεράστιο μέγεθος σοφίας και νοημοσύνης που κατέχονται σε μεγάλο βαθμό στο μυστικό, αχρησιμοποίητο , ασυνείδητο μυαλό.

Ελπίζω αυτό το άρθρο να σας βοήθησε να καταλάβετε γιατί πρέπει να ακούμε τη διαίσθηση μας και πως. Νιώστε ελεύθεροι να μοιραστείτε την ενόραση, τις συμβουλές ή τις εμπειρίες σας παρακάτω!

Awakengr.com
Image by Pierre-alain D

Διαβάστε επίσης

To Top