Διαλογισμός

Διαλογισμός: Πως να Διαλογίζεστε Καθημερινώς

Ο διαλογισμός διδάσκει τη συγκέντρωση, μειώνει το στρες, βοηθά στο να απαλλαγούμε από τις κακές συνήθειες, βελτιώνει τη μνήμη και τον αυτοέλεγχο, μειώνει την πίεση του αίματος, ομαλοποιεί το μεταβολισμό, μειώνει τον καρδιακό ρυθμό, και πολλά άλλα.

1 . Ξοδέψτε τουλάχιστον 2 λεπτά τη μέρα στον διαλογισμό

Αυτό θα είναι αρκετό. Θα ήταν ανόητο να πούμε ότι δεν έχουμε χρόνο για να διαλογιστούμε. Δύο λεπτά – είναι πολύ, πολύ λίγο! Οπότε δεν υπάρχει δικαιολογία!

2 . Δημιουργήστε ένα μικρό “τελετουργικό”

Συνδέστε το διαλογισμό σας σε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας ή εν ώρα κάποιας πράξεως. Για παράδειγμα, νωρίς το πρωί, όταν ο καθένας εξακολουθεί να κοιμάται, ή κατά τη διάρκεια του πρωινού καφέ σας, ή κατά τη διάρκεια του γεύματος – επιλέξτε την πιο βολική ώρα για εσάς.

3 . Βρείτε ένα ήσυχο μέρος

Θα μπορούσε να είναι το σπίτι σας κατά τη στιγμή που κανείς δεν θα σας ενοχλήσει. Ή θα μπορούσε να είναι ένα παγκάκι σε κάποια απόμερη γωνιά. Ή οποιοσδήποτε άλλος “μυστικός” χώρος, που δεν έχει πολύ κόσμο, όπου μπορείτε να καθίσετε ήσυχα για λίγα λεπτά. Ο διαλογισμός στην παραλία ή κοντά σε οποιοδήποτε άλλο μέρος με νερό είναι η πιο ευχάριστη εμπειρία.

4 . Καθίστε αναπαυτικά

Δεν χρειάζεται να επικεντρωθείτε σχετικά με τη στάση σας και να σκεφτείτε για το πώς να τη διατηρήσετε. Καθίστε με τον τρόπο που θέλετε και ο οποίος είναι πιο άνετος για σας. Φυσικά, είναι επιθυμητό το να κρατήσετε την πλάτη σας ίσια, έτσι ώστε, αν δεν είναι δύσκολο, μπορείτε να καθίσετε σε μια καρέκλα με καλή υποστήριξη πλάτης ή να στηριχτείτε σε έναν τοίχο .

5 . Ξεκινήστε σιγά-σιγά

Ξεκινήστε με τουλάχιστον δύο λεπτά. Όταν αισθάνεστε ότι μπορείτε να το κάνετε περισσότερο, αυξήστε σταδιακά το χρόνο που περνάτε στο διαλογισμό καθημερινώς. Για παράδειγμα, μετά από μία εβδομάδα αυξήστε το χρόνο έως τα 5 λεπτά, μετά από δύο εβδομάδες – έως 10 , και 21 ημέρες αργότερα – έως 15 ή 20 λεπτά.

6 . Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας

Εισπνεύστε – εκπνεύστε αργά, με προσήλωση. Θα πρέπει να επικεντρωθείτε πλήρως στην αναπνοή σας. Συνοδεύστε κάθε εισπνοή και εκπνοή με την αίσθηση του αέρα που εισέρχεται μέσα σας, που γεμίζει τους πνεύμονές σας, και σιγά-σιγά φεύγει. Μετρήστε : ένα εισπνοή, δύο – εκπνοή , και ούτω καθεξής μέχρι το δέκα. Στη συνέχεια, ξεκινήστε από την αρχή.

7 . Επεκτείνετε τα όρια της πρακτικής σας

Ο διαλογισμός δεν είναι πάντα το να καθόμαστε και να Ο διαλογισμός δεν είναι πάντα το να καθόμαστε και να εστιάζουμε στην αναπνοή σας. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας στην καθημερινή σας ζωή, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του γεύματος, την ώρα μίας βόλτα στο πάρκο ή ακόμα και κατά το πλύσιμο των πιάτων. Μην καταπίνετε μόνο το γεύμα σας, αλλά απολαύστε το και μασήστε το αργά και καλά, νοιώθοντας τη γεύση του. Μην περπατάτε απλά γύρω από το πάρκο, αλλά παρατηρήστε το τοπίο που σας περιβάλλει. Παρατηρήστε τα φωτεινά χρώματα, τους ήχους και τις μυρωδιές. Δώστε έμφαση στις αισθήσεις σας.

Ακόμη και όταν πλένετε τα πιάτα, μπορείτε να επικεντρωθείτε σε κάθε σας κίνηση. Πώς το κάνετε, πώς εμφανίζεται ο αφρός καθώς το νερό τρέχει κάτω από το πιάτο. Έτσι, μπορείτε να κάνετε κάτι σαν επιμελή διαλογισμό.

Άρθρο της Anna LeMind – learning-mind.com
visualmeditation.co

Διαβάστε επίσης

To Top