Ψυχολογία

Δεν χρειάζεται να αντιδράς σε όλα όσα σε ταράζουν

Έχετε παρατηρήσει ότι η ευτυχία και η ικανοποίηση σας για την ζωή εξαρτώνται από αυτά που αντιμετωπίζετε στο εδώ και τώρα; Σκεφτείτε τις μέρες που όλα πάνε καλά μέχρι να λάβετε κάποια άσχημα νέα που θα συντρίψουν τα πάντα.

Είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, όλοι ανεβαίνουμε σε αυτό το τρενάκι που μια μας ανεβάζει απίστευτα ψηλά και την άλλη μας ρίχνει στα χαμηλά και θλιβερά σε αυτή την ζωή. Εν τέλει, ποτέ δεν θα εκτιμούσαμε τις σπουδαίες στιγμές αν όλα ήταν καταπληκτικά συνέχεια. Ωστόσο, χρειάζεται να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε ένα αβοήθητο θύμα στην ζωή. Παρόλο που δεν υπάρχει τρόπος για να αποφύγετε εντελώς τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, μπορείτε να ελέγξετε την αντίδραση σας- και αυτό είναι το κλειδί για να βρείτε την αληθινή ευτυχία.

Πολύ συχνά, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να πέσει στην παγίδα του να προσπαθούμε να ελέγξουμε τις καταστάσεις ή τους ανθρώπους. Αυτή είναι μια απογοητευτική πράξη ματαιότητας. Γιατί; Κανείς μας δεν μπορεί να ελέγξει τα πάντα παρά μόνο τον εαυτό μας. Δεν μπορείτε να αλλάξετε τα πάντα, ούτε να υπαγορεύσετε στους άλλους πώς να αντιδράσουν στις καταστάσεις της ζωής. Οπότε, γιατί καθορίζετε την ευτυχία σας από την ικανότητα σας να κάνετε κάτι αδύνατο; Αυτός δεν είναι ο ορισμός του να προορίζετε τον εαυτό σας για την αποτυχία;

Την επόμενη φορά που η ζωή θα εμφανίσει ένα εμπόδιο στον δρόμο σας, κάντε ένα βήμα πίσω και εξετάστε την κατάσταση. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αναγνωρίσει τα πολλά απογοητευτικά, ενοχλητικά και επώδυνα πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε- διάφορες καταστάσεις της ζωής, το μέλλον και ανθρώπους που έχετε συναντήσει. Μην αρνείστε τον πόνο και τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε, και οπωσδήποτε μην τα κρύβετε γιατί θα επιστρέψουν και θα σας κυνηγήσουν. Αντιθέτως, καθίστε μαζί τους, νιώστε τα και βιώστε τα. Μόνο αγκαλιάζοντας τα αρνητικά συναισθήματα μπορείτε να τα απελευθερώσετε, ελευθερώνοντας έτσι και τον εαυτό σας από την τοξικότητα τους.

Τι σημαίνει αυτό για σας; Θα σας απελευθερώσει από τις αδύνατες προσδοκίες, που σας κάνουν να επιμένετε στην ιδέα ότι μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα γύρω σας. Θα σας απελευθερώσει από την ενοχή που αισθάνεστε επειδή δεν μπορούσατε να ελέγξετε διάφορες καταστάσεις στο παρελθόν- εν τέλει, το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. Και πιο σημαντικά, θα σας επιτρέψει να εστιάσετε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε.

Πώς επιλέγετε να αντιδράσετε στις προκλήσεις της ζωής; Διαλέγετε να παίξετε τον ρόλο του θύματος και να ανησυχείτε περισσότερο για το αν πληγωθείτε παρά γι αυτά που μπορείτε να κάνετε για να κινηθείτε προς μια θετική κατεύθυνση; Υποθάλπετε τον θυμό και την δυσαρέσκεια, κατηγορώντας και μοιράζοντας τον πόνο στους γύρω σας; Ή επιλέγετε να βρείτε το φως ακόμα και στους πιο σκοτεινούς καιρούς;

Δεν μπορείτε να ελέγξετε τις δυσκολίες της ζωής, αλλά μπορείτε να μάθετε από αυτές. Αυτή είναι η ευκαιρία σας να γίνετε καλύτεροι, δυνατότεροι και πιο ικανοί. Μπορείτε να βρείτε την ευτυχία ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές, απλώς πρέπει να επιλέξετε να αναζητήσετε το φως.

Μαγεία Τ.

Διαβάστε επίσης

To Top