Σχέσεις

Δεν χάνεις φίλους – απλώς ανακαλύπτεις ποιοι είναι οι πραγματικοί


Στο σχολείο, η αξία σου μετριόταν ακριβώς από το πόσους φίλους είχεις. Με ποιους καθόσουν στο θρανίο, πόσους φίλους είχες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βασικά από όλα όσα έπρεπε να ξέρουν όλοι για την φήμη σου. Όσο μεγαλύτερος ο κύκλος τόσο μεγαλύτερη η προσωπικότητα, έτσι;

Ωστόσο, αυτή η νοοτροπία δεν διαρκεί μετά την αποφοίτησή. Τελικά οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δουλειές και προτεραιότητες και οι μεγάλοι κοινωνικοί κύκλοι ανήκουν στο παρελθόν. Αλλά αυτό δεν απαλύνει τον πόνο του να χάνεις φίλους.

Μερικές φορές αντί να απομακρυνόμαστε από τους τοξικούς ανθρώπους που δεν μας κάνουν καλό, τους διατηρούμε. Συνεχίζουμε αυτή την τοξική συμπεριφορά που είχαμε στο σχολείο στην ενήλικη ζωή ακόμα και αν ξέρουμε τι σημαίνει να είσαι καλός φίλος.

Βρίσκουμε δικαιολογίες λόγω της εξοικείωσης και της άνεσης ή επειδή τους ανεχόμαστε τόσο καιρό, γιατί να αλλάξουμε τώρα; Αφήνουμε τους κακούς φίλους να μένουν στην ζωή μας επειδή είναι πολύ πιο εύκολο από το να τους διώξουμε.

Όταν μεγαλώνεις, αλλάζει ο τρόπος ζωής σου. Οι προτεραιότητες σου μεταβάλλονται και αρχίζεις να μαθαίνεις τι σημαίνει να βάζεις πρώτα τον εαυτό σου. Και αυτό ενοχλεί κάποιους ανθρώπους.

Αλλά υπάρχει ένας βασικός κανόνας στην ζωή που όλοι τείνουν να ξεχνούν: μπορείς να κάνεις ό, τι θέλεις. Εσύ αποφασίζεις ποιος θα μείνει στην ζωή σου και ποιος όχι. Μπορείς να μπλοκάρεις αριθμούς, να διαγράψεις τοξικούς φίλους και απλώς να αγνοήσεις όποιον είναι τοξικός για την ζωή σου. Δεν οφείλεις καμία εξήγηση.

Οπότε, αν νιώθεις πως σιγά σιγά χάνεις φίλους σκέψου πόσες προσωπικές αλλαγές έκανες τελευταία. Αποφάσισες να ξεκινήσεις κάποιο χόμπι; Να δουλέψεις περισσότερο; Πίνεις λιγότερο; Κανείς πράγματα που σε χαροποιούν αλλά οι άλλοι δεν μπορούν να καταλάβουν;

Μπορεί να υπάρξει μια μικρή περίεργη περίοδος που θα νιώθεις πως ο μόνος κύκλος είναι η μητέρα και η γάτα σου, αλλά θα βρεις καινούργια παρέα. Και φυσικά, δεν προτιμάς να έχεις πραγματικούς φίλους που υποστηρίζουν εσένα και τους στόχους σου παρά κάποιους που δεν αντέχουν τις επιτυχίες σου;

Μην αγχώνεσαι και οπωσδήποτε μην κυνηγήσεις κάτι. Αν οι άνθρωποι απομακρύνονται σταδιακά από την ζωή σου επειδή τελικά μαθαίνεις να αγαπάς τον εαυτό σου τότε ασ’ τους να φύγουν.

Μ.Τ.

Διαβάστε επίσης


To Top