Ρήσεις

Carl Jung: Σε ό,τι αντιστέκεσαι, αυτό επιμένει..

Ένα από τα πράγματα που αγαπώ στον Καρλ Γιούνγκ είναι το γεγονός πως είναι ένας βαθιά φιλοσοφικός στοχαστής που εξέτασε όλες τις πτυχές του εαυτού όταν έγραφε για την ανθρώπινη εμπειρία. Όπως θα δείτε στα παρακάτω αποφθέγματα, ο Γιούνγκ ήταν σαφής στην αντίληψη ότι είμαστε πνευματικά όντα και ότι το να έχουμε μια πνευματική σχέση με τον εαυτό μας πραγματικά μας βοηθά να κατανοήσουμε τις βαθύτερες πτυχές του ποιοι είμαστε.

Για κάποιους, αυτή η ιδέα μεταφράζεται σε θρησκεία- να βρουν παρηγοριά στην ύπαρξη κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό τους- αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι μια ασταθής μορφή πνευματικότητας και δεν βοηθά πραγματικά ένα άτομο να φτάσει στον πυρήνα του.

Σύμφωνα με την σελίδα cgjungpage.org: «Ο Καρλ Γιουνγκ ήταν ένας από τους δημιουργούς της μοντέρνας βαθύτερης ψυχολογίας, που επιδιώκει να διευκολύνει μια συνομιλία με τις ασυνείδητες ενέργειες που κινούνται μέσα στον καθένα μας. Έδωσε πολλές ιδέες που συνεχίζουν να πληροφορούν την σύγχρονη ζωή: πολυπλοκότητα, αρχέτυπα, προσωπικότητες, σκιές, ψυχή, τύποι προσωπικοτήτων, ερμηνείες ονείρων, ατομικότητα και πολλές άλλες ιδέες. Είχε μια βαθιά εκτίμηση για την δημιουργική μας ζωή και θεωρούσε την πνευματικότητα το κεντρικό μέρος του ανθρώπινου ταξιδιού.

Αυτή η σύνοψη της δουλειάς του συνδέεται με το τι είναι η Συλλογική Εξέλιξη και μοιράζεται πολλά κοινά με αυτό που με ενέπνευσε να δημιουργήσω αυτή την πλατφόρμα. Μαζεύοντας τα αποφθέγματα του σε αυτό το άρθρο, απέκτησα μια ακόμα βαθύτερη εκτίμηση για τον Γιούνγκ και για το έργο του, καθώς ανακάλυψα τα συνειδητά θέματα που ήταν προφανή σε όλες τις διδασκαλίες του. Ήταν σαφώς ένας στοχαστής με μια άμεση γνώση για την εσωτερική του ύπαρξη.

Ο Γιούνγκ είχε επίσης μια εκτίμηση για την αστρολογία την οποία τα τελευταία χρόνια άρχισα να καταλαβαίνω όλο και περισσότερο και είδα την βαθύτερη αξία της. Δεν μιλώ για τα ωροσκόπια των καθημερινών περιοδικών, αλλά για την αληθινή αστρολογία. Κάτι που πολλοί από εμάς δεν έχουν μελετήσει σωστά και δεν κατανοούν την πραγματική έννοια ή την αξία της.

Αλλά αρκετά με τις δικές μου σκέψεις-ώρα για τα αποφθέγματα! Εδώ βρίσκονται 19 του Γιούνγκ που νιώθω ότι είναι μια ακριβής αναπαράσταση του έργου του, αλλά παρέχουν πολλά να αναρωτηθείτε.

19 βαθιά αποφθέγματα του Καρλ Γιούνγκ που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας

 1. Κάποιος δεν διαφωτίζεται απλώς με το να φαντάζεται φιγούρες φωτός αλλά με το να κάνει το σκοτάδι συνειδητό.
 2. Μην επιμένεις σε κάποιον που φεύγει, αλλιώς δεν θα συναντήσεις αυτόν που έρχεται.
 3. Μέχρι να κάνεις το ασυνείδητο συνειδητό, θα κατευθύνει την ζωή σου και θα το αποκαλείς μοίρα.
 4. Όλα όσα μας εκνευρίζουν στους άλλους μπορούν να μας οδηγήσουν στο να κατανοήσουμε τον εαυτό μας.
 5. Η συνάντηση δύο προσωπικοτήτων είναι σαν την επαφή δύο χημικών ουσιών: αν υπάρξει αντίδραση και οι δύο μεταμορφώνονται.
 6. Δεν είμαι αυτά που μου έχουν συμβεί, είμαι αυτό που έχω επιλέξει να γίνω.
 7. Το να γνωρίζεις το σκοτάδι σου είναι η καλύτερη μέθοδος για να αντιμετωπίσεις το σκοτάδι των άλλων ανθρώπων.
 8. Αν είσαι χαρισματικό άτομο δεν σημαίνει ότι έχεις κερδίσει κάτι. Σημαίνει πως έχεις κάτι να δώσεις.
 9. Τα λάθη είναι, εν τέλει, τα θεμέλια της αλήθειας και αν ένας άνθρωπος δεν ξέρει τι είναι ένα πράγμα, τουλάχιστον είναι κάτι το να ξέρει τι δεν είναι.
 10. Τα οράματα σου θα γίνουν σαφή μόνο όταν μπορέσεις να κοιτάξεις την καρδιά σου. Αυτός που κοιτά έξω ονειρεύεται, αυτός που κοιτά μέσα αφυπνίζεται.
 11. Οι άνθρωποι θα κάνουν τα πάντα, όσο παράλογα και αν είναι, για να μην αντιμετωπίσουν την ψυχή τους.
 12. Η μοναχικότητα δεν προκαλείται από το να μην έχεις ανθρώπους γύρω σου, αλλά από το να μην μπορείς να επικοινωνήσεις με τα πράγματα που σου φαίνονται σημαντικά ή από το να διατηρείς συγκεκριμένες απόψεις που οι άλλοι βρίσκουν απαράδεκτες.
 13. Η κατάθλιψη είναι σαν μια γυναίκα στα μαύρα. Αν εμφανιστεί, μην την αποφύγεις. Προσκάλεσε την, πρόσφερε της μια θέση, φρόντισε την σαν καλεσμένη και άκουσε αυτά που θέλει να σου πει.
 14. Ένας άνθρωπος που δεν έχει περάσει από την κόλαση των παθών του δεν τα έχει ξεπεράσει.
 15. Η αντίληψη σου θα γίνει ξεκάθαρη μόνο όταν μπορέσεις να κοιτάξεις την ψυχή σου.
 16. Σε ότι αντιστέκεσαι, αυτό θα επιμένει.
 17. Ένα όνειρο είναι μια μικρή κρυμμένη πόρτα στο βαθύτερο και στο πιο ενδόμυχο ιερό της ψυχής, που ανοίγεται σε αυτή την κοσμική νύχτα που ήταν ψυχή, πολύ πριν υπάρξει ο συνειδητός εγωισμός.
 18. Ίσως νομίζουμε ότι ελέγχουμε πλήρως τον εαυτό μας. Ωστόσο, ένας φίλος μπορεί εύκολα να αποκαλύψει κάτι για εμάς το οποίο δεν ξέρουμε.
 19. Όλα όσα δεν μας ικανοποιούν στους άλλους, μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

Μάγεια Τ.

Διαβάστε επίσης

To Top