Υγεία και Ευεξία

Αυτή η απλή άσκηση χεριών θα σας βοηθήσει να ισορροπήσετε τα συναισθήματα σας και θα σας δώσει ενέργεια

Ίσως να μην έχετε ακούσει γι’ αυτή την αρχαία γιαπωνέζικη τέχνη, επομένως νιώθουμε υποχρεωμένοι να σας συστήσουμε σε αυτή και στα απίστευτα οφέλη που έχει για το σώμα και για το μυαλό.

Αυτή η γιαπωνέζικη τέχνη λέγεται «Jin Shin Jyutsu» και η σημασία των λέξεων είναι η ακόλουθη:

«Jin» είναι η ανώτερη αρετή που εκφράζεται από τους ανθρώπους, που είναι η ουσία της ανθρωπότητας. Εν συντομία: συμπόνια, karuna και αγάπη, maitri.

Το «Shin» έχει διαφορετικές σημασίες. Μπορεί να μεταφραστεί ως «υπέροχο αποτέλεσμα». Δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε αυτό με το μυαλό και την γνώση μας, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως λειτουργεί η Jin Shin Jyutsu ούτε το γιατί λειτουργεί. Η καρδιά μας λειτουργεί, το αίμα κυκλοφορεί, αναπνέει που αυτή είναι και η ικανότητα και λειτουργία του σύμπαντος, του ίδιου του Θείου.

Το «Jyutsu» μεταφράζεται ως «μονοπάτι» και σημαίνει «τέχνη», «μέθοδος» , επίσης και «γνώση».

(Nakagawa, F. S., &Wecker, R., Zen ZentrumEisenbuch)

Στο άρθρο της που λέγεται «Powerful 5-Minute Hand Exercise for Instant Energy Boost & Emotional Balance» η Myles εξηγεί τι είναι αυτή η γιαπωνέζικη τέχνη.

«Η Jin Shin Jyutsu είναι μια αρχαία γιαπωνέζικη τέχνη, φιλοσοφία και ισχυρή εναλλακτική πρακτική για την υγεία. Εναρμονίζει τη ζωτική ενέργεια του σώματος, που προωθεί την φυσική, πνευματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία.»

(Myles, A., Elephant Journal)

Πώς να εκτελέσετε την θεραπευτική άσκηση χεριών:

 1. Αυτή η γιαπωνέζικη μέθοδος λειτουργεί με την πεποίθηση πως κάθε δάχτυλο συνδέεται με διαφορετικά όργανα, συναισθήματα και συμπεριφορές.
 2. Αρχικά, βρείτε με ποιο δάχτυλο θέλετε να δουλέψετε και κάντε τα παρακάτω:
 • Κρατήστε το δάχτυλο με το αντίθετο χέρι τυλίγοντας όλα τα δάχτυλα και τον αντίχειρα γύρω από το συγκεκριμένο δάχτυλο. Αναπνεύστε και εκπνεύστε βαθιά.
 • Ενώ αφήνετε την συναισθηματική ή τη φυσική ένταση, φανταστείτε την ενέργεια να αποστραγγίζεται από τα δάχτυλα και να πηγαίνει στη γη.
 • Καθώς η ενέργεια διαπερνά τα δάχτυλα και συσχετίζεται με συγκεκριμένα συναισθήματα ή όργανα, η ενέργεια θα αρχίσει να διασκορπίζεται ενώ γίνεται η άσκηση.
 • Για την πλήρη εξισορρόπηση και εναρμόνιση του σώματος επαναλάβετε την άσκηση σε κάθε δάχτυλο και κρατήστε την πίεση για λίγο περισσότερο.

Ανακαλύψτε με ποια όργανα και συναισθήματα συνδέεται κάθε δάχτυλο:

 • Αντίχειρας

Όργανα: Στομάχι και Σπλήνα.

Συναισθήματα/ διάθεση: Άγχος, κατάθλιψη, συναισθηματικός πόνος, θλίψη και ανησυχία.

Φυσικά συμπτώματα: Προβλήματα στο στομάχι, παθήσεις στο δέρμα, πονοκέφαλος, νευρικότητα.

 • Δείκτης

Όργανα: Νεφρά και Κύστη.

Συναισθήματα/διάθεση: Απογοήτευση, φόβος, τρόμος και ψυχική σύγχυση

Φυσικά συμπτώματα: Δυσφορία στον άνω βραχίονα, στον αγκώνα, στον καρπό, στους μύες και οσφυαλγία, πονόδοντος και προβλήματα στα ούλα. Εθισμοί κάθε είδους, πεπτικά προβλήματα.

 • Μεσαίο δάχτυλο

Όργανα: Ήπαρ και Χοληδόχος κύστη.

Συναισθήματα/διάθεση: Αναποφασιστικότητα, θυμός, ευερεθιστότητα, οργή, μνησικακία.

Φυσικά συμπτώματα: Κυκλοφορικά προβλήματα, εμμηνορροϊκές κράμπες, προβλήματα όρασης/ματιού, φαγούρα, ημικρανία, μετωπικοί πονοκέφαλοι.

 • Παράμεσος

Όργανα: Πνευμόνια και Παχύ Έντερο.

Συναισθήματα/διάθεση: Αρνητικότητα, φόβος απόρριψης, λύπη, άγχος, έγνοιες και ανησυχία.

Φυσικά συμπτώματα: Πεπτικά προβλήματα, κουδούνισμα στα αυτιά, αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα, σοβαρές δερματικές παθήσεις.

 • Μικρό δάχτυλο

Όργανα: Καρδιά και Λεπτό Έντερο.

Συναισθήματα/διάθεση: ανασφάλεια, νευρικότητα, κριτική, χαμηλή αυτό-εκτίμηση.

Φυσικά συμπτώματα: Πίεση, παθήσεις της καρδιάς, πονόλαιμος, πρηξίματα, προβλήματα στα οστά και στα νεύρα.

Κλείνοντας, αυτά είναι κάποια από τα οφέλη από την Jin Shin Jyutsu:

 • Προωθεί την ανακούφιση από τον πόνο, προκαλεί χαλάρωση, μειώνει τα αποτελέσματα του στρες, ενισχύει τον ύπνο. Ελαττώνει το άγχος, αυξάνει την κυκλοφορία, βελτιώνει τη συγκέντρωση, μειώνει τη φαγούρα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος, την κυκλοφορία και την αναπνοή. Αποτοξινώνει.

Awakengr.com

Πηγές:
Nakagawa, F., S., & Wecker, R. (n.d.). Jin Shin Jyutsu and Meditation. Retrieved June 14, 2015, from Zen
ZentrumEisenbach http://www.eisenbuch.de/wholesome-living/jin-shin-jyutsu/jin-shin-jyutsu-and-meditation/
Myles, A. (2015, February 22). Powerful 5-Minute Hand Exercise for Instant Energy Boost & Emotional Balance. Retrieved June 14, 2015, from Elephant Journal http://www.elephantjournal.com/2015/02/powerful-5-minute-hand-exercise-for-instant-energy-boost-emotional-balance/ healthylivingstyle.net

Διαβάστε επίσης

To Top