Αυτογνωσία

Ανακαλύπτοντας τον εαυτό μου μέσα από το BreathWork με τον Paul Jones

Εδώ και αρκετό καιρό έψαχνα έναν ολιστικό τρόπο διαχείρισης του άγχους μου και των διαφόρων »μικρών» δυσλειτουργιών που βιώνω στην καθημερινότητά μου. Έχοντας διαβάσει και ακούσει πολλά, τον τελευταίο καιρό, για τον Νεοζηλανδό breathworker Paul Jones, σύμφωνα με τον οποίο η αναπνοή μας μπορεί να γίνει το απόλυτο θεραπευτικό εργαλείο, αλλά και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τα βιώματα που μας έχουν καθορίσει, θέλησα να δοκιμάσω αυτό το περίφημο «Breathwork». Ερευνώντας, μάλιστα, το γνωσιακό υπόβαθρο του Paul, βρέθηκα μπροστά στην ευχάριστη έκπληξη ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει διευρύνει το επίπεδο των γνώσεών του τόσο σε συμβατικά όσο και σε εναλλακτικά πεδία θεραπείας, κάτι που για μένα σημαίνει ότι λαμβάνει υπόψη του πολλούς παράγοντες στη θεραπευτική διαδικασία.

Στο δρόμο μου, λοιπόν, για τη συνάντησή μας, σκεφτόμουν τι θα συζητούσα μαζί του και έφερνα στο μυαλό μου διάφορες εμπειρίες και καταστάσεις, αναρωτώμενη αν τελικά με έχουν δυναμώσει ή αν με έχουν βαρύνει, σε τι βαθμό και με ποιο τρόπο με έχουν προσδιορίσει, άλλες σχεδόν αδιόρατα και άλλες απολύτως εμφανώς.

Χαμένη στις σκέψεις μου, χτύπησα τη τζαμένια πόρτα και μπήκα σε ένα χώρο, όπου η ζεστή και φιλική αύρα του Paul με καλωσόρισε και το ειλικρινές χαμόγελό του εξαφάνισε οποιαδήποτε αμφιβολία και άγχος μπορεί να είχα για αυτή την ατομική συνεδρία. Η πρώτη ώρα με βρήκε να συζητώ άνετα και χαλαρά μαζί του για θέματα που συνήθως δε συζητάω άνετα και χαλαρά με κάποιον, ακόμα και αν αυτός που έχω απέναντί μου είναι ένας »ειδικός». Αισθάνθηκα πολύ γρήγορα εμπιστοσύνη και ασφάλεια, και εκτίμησα πολύ το γεγονός ότι συνδέθηκε μαζί μου, δουλεύοντας αρκετά με το ένστικτό του, κάτι που για εμένα αποτελεί βασική ένδειξη ροής και ανοιχτής επικοινωνίας. Η χαλαρότητα και το χιούμορ του, μου υπενθύμιζαν διαρκώς ότι είμαι ασφαλής.

«Ξανά-μαθαίνοντας» να αναπνέω

Και τότε κατάλαβα τη διαφορά με προσεγγίσεις που είχα δοκιμάσει στο παρελθόν και οι οποίες, αν και εξίσου δυνατές και ωφέλιμες, έδιναν περισσότερο βάση στο νοητικό μέρος κατανόησης ενός θέματος. Η συζήτησή μας είχε πλέον φτάσει σε ένα έντονο για μένα συναισθηματικά σημείο, όταν ο Paul, μού έδειξε την τεχνική της Συνειδητής Συνδεδεμένης Αναπνοής και μου είπε πως ήταν η ώρα να ξεκινήσουμε το ταξίδι της αναπνοής μέσα στο σώμα μου. Βρήκα μια βολική θέση για μένα, και υπό τον ήχο της μουσικής και με τον Paul δίπλα μου να με καθοδηγεί, πήρα την πρώτη μου βαθιά ανάσα.

Άρχισα να αισθάνομαι ότι για πρώτη φορά αναπνέω πλήρως και ότι κάθε κύτταρο του σώματος και του μυαλού μου απολαμβάνει όλο το οξυγόνο που μπαίνει τόσο αναζωογονητικά μέσα μου. Ένιωθα το σώμα μου να μεγαλώνει, να «ξεμουδιάζει» και να ξυπνάει. Με ένα μείγμα φόβου και έκπληξης παρατηρούσα τον εαυτό μου, καθώς σύντομα άρχισαν να αναδύονται συναισθήματα και αισθήσεις, τα οποία δεν είχα συνειδητοποιήσει καν ότι υπάρχουν μέσα μου. Όσες φορές το ξάφνιασμά μου με έκανε να σταματήσω τη διαδικασία, άκουγα δίπλα μου την απαλή φωνή του Paul να μου λέει «Just Breathe» (απλώς συνέχισε να αναπνέεις). Είναι δύσκολο να περιγράψω με λόγια αυτό που βίωσα. Ήταν πραγματικά μια πρωτόγνωρη εμπειρία, πλήρης αισθήσεων και αισθημάτων. Δεν θυμάμαι την τελευταία φορά, κατά την οποία ανέπνεα επί μία ολόκληρη ώρα, διατηρώντας την επίγνωση των όσων συνέβαιναν μέσα μου. Και συνέβαιναν πολλά…

Αν η διαδικασία ακούγεται »πνευματική», ίσως για κάποιους να είναι. Είναι όμως σίγουρα εξαιρετικά »σωματική». Και όπως διάβασα στο site του Paul, πρόκειται για μια τεχνική με ικανοποιητική επιστημονική υπόσταση και στα δύο επίπεδα.

Θα συνιστούσα το Breathwork σε κάθε άνθρωπο που θέλει να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του ή να προσεγγίσει ζητήματα που τον απασχολούν με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο, από μια άλλη σκοπιά, από τη σκοπιά του σώματος. Με συγκλόνισε η διαπίστωση της δύναμης της ίδιας μου της αναπνοής (κάτι που είχα ως δεδομένο), η οποία όσο ζωοδόχα και αν είναι άλλο τόσο μπορεί να μετατραπεί σε στρόβιλο μέσα σου και να ξεριζώσει όλα όσα νόμιζες ότι ήξερες για εσένα, μέχρι να σου αποκαλυφθεί πραγματικά αυτό που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια.

Το Breathwork, πέρα από τα αντικειμενικά ψυχολογικά, φυσιολογικά και νοητικά οφέλη που έχει για τον άνθρωπο, και τα οποία κανείς μπορεί να διαβάσει παντού, προσφέρει κάτι ακόμα πιο ιδιαίτερο: σε κάνει να αντιλαβάνεσαι τη μεγαλειότητα των απλών και δεδομένων πραγμάτων στη ζωή, όπως της αναπνοής μας. H συνειδητοποίηση ότι μπορεί να μην έχουμε πάντα τον έλεγχο των γεγονότων που μας συμβαίνουν, αλλά ότι έχουμε μέσα μας τη δυνατότητα ανάληψης της ευθύνης ώστε να τα διαχειριστούμε προς όφελός μας -να τα επαναπροσδιορίσουμε- και ότι είμαστε ήδη εφοδιασμένοι με αυτό τον «μηχανισμό», είναι πραγματικά ανεκτίμητη.

Πιάνω πολλές φορές πλέον τον εαυτό μου κατά τη διάρκεια της ημέρας να σκέφτομαι «Just Breathe». Επίσης διαπίστωσα ότι πλέον έχω συνείδηση της αναπνοής μου μέσα στην ημέρα και μπορώ και την ελέγχω καλύτερα και μαζί με αυτήν και τις σκέψεις μου. Και είναι τελικά αυτό που κέρδισα πραγματικά μέσα από τη διαδικασία: Οτιδήποτε και αν μου συμβαίνει, «απλώς αναπνέω».

Ελεωνόρα Τσουκαλά

Διαβάστε επίσης

To Top