Ψυχολογία

Αν χρειάζεσαι χρόνο να μείνεις μόνος – πρέπει να διαβάσεις αυτό

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσεις είναι ότι αρχικά τίποτα δεν πάει λάθος με σένα. Είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό… και όχι φυσιολογικό μόνο για τους μοναχικούς ανθρώπους- όλοι θα περάσουν φάσεις σαν αυτή στην ζωή τους και πίστεψε με, είναι εντάξει.

Μερικές φορές ο κόσμος και όλοι οι άνθρωποι σε αυτόν είναι πολύ θορυβώδεις και απλώς χρειάζεσαι λίγη σιωπή για να ακούσεις την δική σου εσωτερική φωνή.

Κάποιες φορές χάνουμε τον εαυτό μας ανάμεσα στο πλήθος και ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις τον εαυτό σου ξανά είναι να περάσεις χρόνο μόνος.

Δεν πρόκειται για τιμωρία- δεν είσαι στην εξορία. Να θυμάσαι ότι αυτό είναι κάτι που αισθάνεσαι πως χρειάζεσαι, οπότε θεώρησε το ένα απαραίτητο διάλειμμα- είναι χρόνος για σένα. Οπότε, ξέχνα τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι από εσένα και απλώς να είσαι ο εαυτός σου. Ο λόγος που αισθάνεσαι έτσι είναι επειδή έχεις αγνοήσει τον εαυτό σου για πολύ καιρό. Έχεις αφεθεί να παρασυρθείς από την ορμή της καθημερινότητας και ο εσωτερικός εαυτός σου είπε ότι τελικά δεν μπορεί άλλο. Δεν βρίσκεσαι σε καταστροφή και δεν μισείς τους ανθρώπους-απλώς θες λίγο χρόνο μοναξιάς και είναι σημαντικό να θυμάσαι πως δεν είναι κακό.

Ζούμε σε μια κοινωνία όπου είμαστε συνεχώς συνδεδεμένοι με τους άλλους μέσω των κοινωνικών δικτύων. Ο καθένας μπορεί να συνδεθεί άμεσα με οποιονδήποτε και μπορεί να λάβει μια απάντηση εξίσου άμεσα! Πολλές πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων δείχνουν ακόμα και το αν ο παραλήπτης έχει δει το μήνυμα, οπότε είναι σχεδόν αδύνατο να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου ή να σκεφτείς κάτι ακόμα και όταν το χρειάζεσαι. Η συνεχής πίεση του να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, διαρκώς διαθέσιμοι και σημαντικότερα η φιλτραρισμένη εκδοχή που προβάλλουμε στην κοινωνία- είναι καταπιεστικά και εξαντλητικά. Είναι φυσικό να αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι σε μια παγίδα εξαιτίας αυτών και να θες να απομακρυνθείς από τους άλλους για να επεξεργαστείς το ποιος πραγματικά είσαι. Το τελευταίο είναι πολύ ουσιαστικό κομμάτι της ζωής στο οποίο δεν αφιερώνουμε τόσο χρόνο όσο θα έπρεπε μέσα σε αυτόν τον τεχνολογικά συνδεδεμένο κόσμο.

Η ζωή μας εξελίσσει, μας αλλάζει. Μερικές φορές σημαντικά ή τραυματικά γεγονότα μας διαμορφώνουν σε διαφορετικές εκδοχές του εαυτού μας, αλλά συχνά δεν είναι τόσο δραματικά.

Μερικές φορές η απλή συσσώρευση των μαθημάτων και των εμπειριών της καθημερινής ζωής μας αλλάζει διακριτικά, λίγο κάθε φορά, και σε κάποιο σημείο χρειάζεται να ανασυνταχθούμε και να κάνουμε έναν απολογισμό του ποιοι γινόμαστε και να συμβιβαστούμε. Η σύγχρονη κοινωνίας προσπαθεί να μας κάνει να σκεφτόμαστε όπως οι άλλοι, αλλά αυτό δεν είναι φυσικό. Είμαστε ανθρώπινα όντα, ο καθένας τόσο ξεχωριστός και μοναδικός και ποτέ δεν θα μπορούμε να συνυπάρχουμε σε τέλεια αρμονία κάθε ώρα και στιγμή. Ο καθένας μας έχει την ανάγκη να απελευθερωθεί από αυτή τη συλλογικότητα για να επανακτήσει την ατομικότητα του. Σταμάτα να ανησυχείς για τον εαυτό σου και άρχισε να τον αποδέχεσαι.

Μην συμμορφώνεσαι με τις αρνητικές ετικέτες που δίνονται σε ανθρώπους οι οποίοι διαχωρίζονται από την ομάδα. Είναι ανώριμες και εντελώς αβάσιμες.

Δεν είσαι μόνος/η- απλώς παίρνεις χρόνο για να γίνεις ένα ανεξάρτητο άτομο.

Δεν βρίσκεσαι στην απομόνωση- κάνεις ενδοσκόπηση.

Δεν είσαι αντικοινωνικός/η- δίνεις στον εαυτό σου χώρο για να κάνεις μια αναγκαία αυτό-ανάλυση.

Αντικατάστησε κάθε ενοχή που έχεις όταν οι άλλοι σου λένε «έχεις αλλάξει» με την σκέψη «Ναι, έχω αλλάξει. Μου επιτρέπεται να αλλάξω. Η αλλαγή είναι καλή!».

Δεν χρειάζεται να παραμείνεις το ίδιο άτομο για πάντα, επειδή αυτό περιμένουν οι άλλοι να κάνεις, και είναι εντάξει να απομακρυνθείς για λίγο ώστε να καταλάβεις πως είναι πραγματικά αυτό το νέο άτομο που είσαι. Όποιος σε εκτιμά θα καταλάβει και θα αποδεχτεί ότι απλώς παίρνεις χρόνο για να αναπνεύσεις. Και την κατάλληλη στιγμή, θα επιστρέψεις στους υπόλοιπους με μια ανακτημένη και ανανεωμένη εκδοχή του εαυτού σου, οπότε αφιέρωσε όσο χρόνο χρειάζεσαι.

Ο κόσμος θα είναι εδώ και θα σε περιμένει όταν είσαι έτοιμος/η να επιστρέψεις.

Μ.Τ.

Διαβάστε επίσης

To Top