Τροφή για σκέψη

Άλμπερτ Αϊνστάϊν: “Τρέλα είναι να κάνεις τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα”.

Γράφει ο Αθανασιος Στεργιου

Ναι όμως, θα τα καταφέρω;

Υπάρχει αυτό το ερώτημα που σε προβληματίζει πολλές φορές σε κάθε μικρό ή μεγάλο σου βήμα. Και ίσως να σε κρατάει αλυσοδεμένο εδώ και πολύ καιρό. “Θα τα καταφέρω;”

Αν αφαιρέσεις το ερωτηματικό, ναι!

Κάπως έτσι είχε πει κάποιος πολύ εύστοχα. Η αντικατάσταση ενός ερωτηματικού με ένα θαυμαστικό ίσως ποτέ να μην είχε μεγαλύτερη σημασία.

Φαντάσου μια ζυγαριά στην οποία υπάρχουν δύο σύνολα αντίρροπων δυνάμεων. Από τη μία αρχηγός είναι η κατάφαση, με βοηθούς την σιγουριά, την θετική σκέψη, την αρχή και την αποφασιστικότητα. Από την άλλη αρχηγός είναι το ερωτηματικό, με βοηθούς την αμφιβολία, την αδράνεια, την αρνητική σκέψη και την αναβλητικότητα.

Η αυτοπεποίθηση σου είναι άμεσα συνυφασμένη με το που γέρνει η ζυγαριά, κάθε φορά και σε βάθος χρόνου.

Από τη μία έχεις την προσπάθεια, την πίστη σε σένα η οποία καλλιεργείται με τον χρόνο και τα βήματα, την κίνηση, την δράση, την θέληση και την τόλμη ! Από την άλλη έχεις την στασιμότητα, τον φόβο ο οποίος επίσης καλλιεργείται και αυξάνεται με τον χρόνο, την αδράνεια, τους λαβύρινθους σκέψης με τα φανταστικά σενάρια, το όποιο κόστος και το άγνωστο.

Από τη μία έχεις τα όνειρά σου, το εσωτερικό σου κάλεσμα, ένα καλύτερο αύριο ή μια αξιόλογη προσπάθεια για να προχωρήσεις και να αλλάξεις ό,τι δεν σε ευχαριστεί, ή να δημιουργήσεις πράγματα και καταστάσεις που θα σε ευχαριστούν και θα γεμίζουν τις δεξαμενές χαράς σου. Κι από την άλλη έχεις τους φόβους σου, το τι θα πουν οι “άλλοι”, και την γνώριμη ασφάλεια της υπάρχουσας καθημερινότητας, είτε αυτή σε γεμίζει, είτε σε αδειάζει… Ο Βασουνέδ Ναγγάππα το είχε θέσει πολύ εύστοχα, “Ο διάβολος που γνωρίζεις είναι προτιμότερος από έναν άγνωστο Άγγελο”, εννοώντας ασφαλώς πως πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να παραμείνουν για πάντα στη ζώνη ασφαλείας που γνωρίζουν, όποια κι αν είναι, παρά να βγουν έξω από αυτή, ακόμα κι αν ένας άγνωστος παράδεισος τους περιμένει.

Όπως είχε πει κατά πάσα πιθανότητα ο Αϊνστάιν, “Τρέλα είναι να κάνεις τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα”. Αν λοιπόν δεν σου κάνει ό,τι κι αν βιώνεις αυτή την στιγμή ή περίοδο της ζωής σου, αν δεν θέλεις άλλο τα ίδια αποτελέσματα και πραγματικά θέλεις ένα καλύτερο αύριο, άφησε τα ερωτηματικά πίσω σου. Αυτός ο δρόμος ξέρεις που οδηγεί χρόνια τώρα. Η αλήθεια σου σε περιμένει να την ανακαλύψεις, αλλά και να την δημιουργήσεις. Επιστράτευσε όλα τα θαυμαστικά σου και κάνε το πρώτο βήμα. Και μετά το επόμενο. Και το επόμενο. Και κάθε βήμα, θα δυναμώνει τη μεριά της ζυγαριάς που θα σε οδηγήσει σε αυτήν. Θυμήσου: Τα μεγαλύτερα ταξίδια, ξεκινούν μονάχα με ένα πρώτο βήμα. Ξεκίνα! Θα τα καταφέρεις !

Διαβάστε επίσης

To Top