Τέχνη - Πολιτισμός

Αγγλία: Το πρώτο φαρμακείο ποίησης που «συνταγογραφεί» στίχους αντί για φάρμακα

Η Deborah Alma λατρεύει την ποίηση και είναι και η ίδια ποιήτρια. Εκτός όμως από καλλιτέχνης είναι και ιδιοκτήτρια του Poetry Pharmacy, του πρώτου φαρμακείου ποίησης, το οποίο άνοιξε στην πόλη Shropshire. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που επισκέπτονται το κατάστημα αναζητούν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τα άγχη και την πίεση της σύγχρονης ζωής.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Deborah Alma (@poetrypharmacy) on

Η κ. Alma, αλλάζει συνεχώς τη βιτρίνα και το εσωτερικό υλικό του καταστήματος ανάλογα με τη «διάθεση» καθώς πιστεύει ότι η ποίηση μπορεί να μας βοηθήσει να ανακουφιστούμε από ένα μεγάλο εύρος συναισθηματικών δυσκολιών, από κούραση και στρες μέχρι ραγισμένη καρδιά.Τρέχει επίσης εργαστήρια ποίησης και συμβουλευτική ποίησης. Προσκαλεί τους «ασθενείς» της σε μια αίθουσα και αφού τους κάνει μια σειρά ερωτήσεων, στη συνέχεια τους «συνταγογραφεί» ένα προσεκτικά επιλεγμένο ποίημα.

Η ίδια αναφέρει: «Νομίζω ότι αν υπάρχει μια ικανότητα σε όλο αυτό που κάνω είναι ότι επιλέγω να δίνω στο σωστό άτομο το σωστό ποίημα αφού μάθω λίγα παραπάνω για εκείνο και μιλήσω μαζί του». Και συνεχίζει λέγοντας: «Όταν δίνω ένα ποίημα σε κάποιον, αυτό γίνεται δικό του – μπορεί να το κολλησει στο ψυγείο και να γίνει κάτι στο οποίο να απευθύνεται στις δύσκολες στιγμές, να του αναπτερώνει το ηθικό».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Deborah Alma (@poetrypharmacy) on

Η κ. Άλμα εργάστηκε με ασθενείς που είχαν άνοια για χρόνια και είδε «πώς η ποίηση μπορεί να αλλάξει τη διάθεση κάποιους και επίσης πώς αρέσει στους ανθρώπους να ακούγονται προσεκτικά, τόσο προσεκτικά που να καταγράφεις αυτό που λένε και εκτιμάς αυτό που ακούς».

Μάλιστα, απέκτησε και ένα «ασθενοφόρο ποίησης» με το οποίο ταξιδεύει σε όλη τη χώρα και δίνει ποιήματα και στίχους από το πίσω μέρος του. Θεωρεί ότι η τέχνη έχει τη δύναμη να καταφέρνει πολλά πράγματα. Η ποίηση μπορεί να είναι μια προσευχή, μια κατάρα, ένα ποίημα αγάπης ή κάτι φιλοσοφικό».

Άλλωστε, υπάρχουν πια έρευνες που στηρίζουν αυτή τη δήλωση, ότι δηλαδή πράγματι η τέχνη έχει αυτή τη δύναμη να ανακουφίζει τον άνθρωπο από πολλά υπαρξιακά και καθημερινά προβλήματα, να του δίνει εκείνο το χέρι βοηθείας που αναζητά.

 

Πηγές: enallaktikidrasi.com news.sky.com

Διαβάστε επίσης

To Top