Σκέψεις - Απόψεις

Αγάπη, η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη αρετή


Γράφει η Παναγιώτα Κυριάκου

Ο Γιώργος Πασχαλίδης είπε ότι «Χείμαρρος πάντα η αγάπη και μας παρασύρει στην ευτυχία.» «Μία αγάπη απέραντη, που ανοίγει μπροστά μας την αληθινή πορεία της ζωής μας» ……

Ο Χριστός δεν παρέλειπε ποτέ σε κάθε διδασκαλία του, να μιλά για την αγάπη και ίδια η θρησκεία μας, είναι θρησκεία αγάπης. «Το αγαπάτε αλλήλους» που είπε στους μαθητές του δεν πρέπει να το ξεχνάμε γιατί ισχύει για όλους μας.

Η αγάπη σαν η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη αρετή, είναι χαρακτηριστικό της αγαθοεργίας και πηγή του αλτρουισμού. Με την αγάπη, ο συναισθηματικός κόσμος του ανθρώπου πλαταίνει και το εγώ του προεκτείνεται σε κάθε συνάνθρωπο του.

Θέλει να δίνει με ανιδιοτέλεια, να νοιάζεται, και να προσπαθεί να κλείσει πληγές ανθρώπων που είναι γύρω του και πονάνε ο κάθε ένας για το δικό του σοβαρό λόγο, ή να χαίρεται με την χαρά των συγγενών, των φίλων και γενικά όλων των ανθρώπων. Όταν ο άνθρωπος μπορέσει να νιώσει στην ψυχή του, αυτό το είδος της αγάπης αισθάνεται ευτυχία και αγαλλίαση. Εκτός από τους συνανθρώπους του, αγαπάει τον Θεό, την αλήθεια, τα ζώα, τα φυτά, την πατρίδα του. Το δυνατό συναίσθημα αγάπης προς την πατρίδα και τους συνανθρώπους, πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε πράξη αυτοθυσίας και αυταπάρνησης.

Ο μεγάλος Ελβετός παιδαγωγός Πεσταλότσι είχε δείξει βαθιά αφοσίωση απέναντι στους συνανθρώπους του. Πάνω στον τάφο του, έχουν γραφτεί τα λόγια αυτά «Όλα για τους άλλους, τίποτα για τον εαυτό του».

Ας προσπαθήσουμε να τον έχουμε σαν παράδειγμα μας.

Διαβάστε επίσης


To Top