Αυτοβελτίωση

9 μαθήματα του Κομφούκιου που θα σας εμπνεύσουν να αλλάξετε την ζωή σας 180°

Ο Κομφούκιος, επίσης γνωστός και ως Κονγκ Φούτζι ή Κουνγκ-φου-τζου ήταν Κινέζος φιλόσοφος, δάσκαλος και πολιτικός.

Οι διδασκαλίες του εστίαζαν στην δημιουργία δεοντολογικών προτύπων οικογενειακής και δημόσιας αλληλεπίδρασης και στον καθορισμό εκπαιδευτικών μοντέλων.

Μετά τον θάνατο του, ο Κομφουκιανισμός έγινε η κυρίαρχη φιλοσοφία της Κίνας, που άσκησε σημαντικές επιρροές κατά την διάρκεια της δυναστείας Χαν και Τανγκ.

  1. Τα καλά πράγματα θέλουν χρόνο για να συμβούν

«Είναι εύκολο να μισείς και δύσκολο να αγαπάς. Έτσι λειτουργεί όλο το σύστημα των πραγμάτων. Όλα τα καλά πράγματα είναι δύσκολο να επιτευχθούν ενώ τα κακά γίνονται πολύ εύκολα.»

Προσπαθήστε να μην μένετε στις αρνητικές πλευρές κάθε κατάστασης. Να είστε πιο ανοιχτοί σε θετικές ιδέες επειδή τότε θα μπορείτε να σκεφτείτε τις λύσεις για κάθε πρόβλημα. Να είστε υπομονετικοί όταν περιμένετε κάτι καλό να συμβεί ή όταν προσπαθείτε να πετύχετε έναν συγκεκριμένο στόχο.

  1. Οι επιλογές για τις φιλίες είναι σημαντικές

«Ποτέ μην γίνεσαι φίλος με κάποιον που δεν είναι καλύτερος από τον εαυτό σου».

Οι άνθρωποι που σας περιβάλλουν έχουν μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της προσωπικότητας σας. Παίζουν ρόλο στην ευτυχία σας και σας βοηθούν να κάνετε σημαντικές αποφάσεις. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε την οικογένεια μας, αλλά μπορούμε να διαλέξουμε τους φίλους μας, οπότε μην περιτριγυρίζεστε από δόλιους ανθρώπους που μένουν μαζί σας μόνο για να ωφεληθούν. Αντιθέτως, να είστε με αυτούς που σας κάνουν καλύτερο άνθρωπο και που σας εμπνέουν να κάνετε καλύτερα πράγματα.

  1. Μην τα παρατάς και μην εγκαταλείπεις

«Δεν έχει σημασία πόσο αργά πας εφόσον δεν σταματάς.»

Αν είστε κουρασμένοι, μάθετε να ξεκουράζεστε παρά να τα παρατάτε εντελώς. Η επιμονή είναι αυτό που χρειάζεστε ενώ προσπαθείτε να πετύχετε τους στόχους σας. Συνεχίστε, και αν χρειαστείτε βοήθεια, ζητήστε την από τους γύρω σας. Μην διστάσετε να μιλήσετε στους κοντινούς φίλους ή στην οικογένεια σας επειδή η προοπτική τους μπορεί να είναι πολύ πιο χρήσιμη από όσο νομίζετε.

  1. Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν

«Το να αδικηθείς δεν σημαίνει τίποτα εκτός και αν συνεχίζεις να το θυμάσαι.»

Όλοι μας αδικηθήκαμε κάποια στιγμή στην ζωή μας, αλλά αν συνεχίζουμε να επιμένουμε σε αυτή την εμπειρία δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τα καλά πράγματα που βρίσκονται μπροστά μας. Αν αδικηθήκατε, μάθετε κάτι από αυτό. Μην μεταδώσετε την μιζέρια στους άλλους. Οι πληγωμένοι άνθρωποι πληγώνουν τους άλλους και γι αυτό ο κόσμος είναι τόσο κατεστραμμένος. Μην αδικείτε τους άλλους και βρείτε τρόπους να θεραπευτείτε με έναν υγιή τρόπο.

  1. Πάντα να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό

«Όπου και αν πας, πήγαινε με όλη σου την καρδιά.»

Αν κάνετε συνεχώς πράγματα με μισή καρδιά και χωρίς πραγματικό ενδιαφέρον, καλύτερα να τα αφήσετε και να πάτε για ύπνο. Κάντε ότι καλύτερο μπορείτε σε όλα, στην δουλειά, στις σχέσεις, στα χόμπι. Η απαθής συμπεριφορά δεν είναι πολύ ελκυστική ούτε υγιεινή. Επίσης θα σας δυσκολέψει να πετύχετε τον στόχο σας.

  1. Έλεγξε τον θυμό σου

«Όταν εμφανίζεται ο θυμός, αναλογίσου τις συνέπειες.»

Όλοι λέμε και κάνουμε πράγματα πάνω στον θυμό μας που αργότερα μετανιώνουμε. Κάθε φορά που είστε θυμωμένοι με κάτι ή με κάποιον αναλογιστείτε τις συνέπειες. Σε κάθε καβγά θα υπάρχει μια στιγμή παύσης και αν είστε αρκετά έξυπνοι, θα μπορείτε να αποκομίσετε ότι καλύτερο γίνεται και να μην αφήσετε τον θυμό σας ή του αλλουνού να καταστρέψει τα πάντα.

  1. Κάνε προσαρμογές

«Όταν είναι προφανές πως οι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν, μην προσαρμόσεις τους στόχους αλλά τα βήματα σου.»

Αν δεν μπορείτε να βρείτε μια λύση στο πρόβλημα σας, δοκιμάστε διαφορετικές μεθόδους. Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε τα πράγματα με βάση την άνεση σας. Αλλάξτε την προσέγγιση σας στα πράγματα.

  1. Όλοι μας είμαστε δάσκαλοι ο ένας για τον άλλον

«Αν περπατώ μαζί με άλλους δύο ανθρώπους, ο καθένας τους θα είναι δάσκαλος μου. Θα πάρω τα καλά στοιχεία του ενός και θα τα μιμηθώ, και τα κακά στοιχεία του άλλου για να τα διορθώσω στον εαυτό μου.»

Θα παίρνετε ένα μάθημα ζωής από τον καθένα που συναντάτε στην ζωή σας. Οι εμπειρίες, η ζωή, οι ταλαιπωρίες και τα επιτεύγματα τους θα λειτουργούν ως μαθήματα για σας.

  1. Προετοιμάσου

«Οι προσδοκίες της ζωής εξαρτώνται από την επιμέλεια. Ο μηχανικός που θα τελειοποιήσει το έργο του πρέπει πρώτα να ακονίσει τα εργαλεία του.»

Θα πρέπει να προετοιμάζετε μια προσέγγιση του στόχου σας πριν πραγματικά ξεκινήσετε το ταξίδι. Σχεδιάστε το όσο καλύτερα μπορείτε και ετοιμαστείτε για τις εκπλήξεις που μπορεί να σας φέρει η ζωή! Όταν είστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι, θα χειριστείτε καλύτερα τις καταστάσεις αν και όποτε εμφανιστούν.

Μάγεια Τ

Διαβάστε επίσης

To Top