Τρόπος ζωής

9 αξίες των πραγματικά σίγουρων ανθρώπων

Η σιγουριά ή αλλιώς αυτοπεποίθηση είναι μια φυσική έκφραση ικανοτήτων, τεχνογνωσίας και αυτοεκτίμησης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η σιγουριά αυτή δεν είναι νταηλίκι, ή έπαρση, ή ένα φανερό πρόσχημα της ανδρείας. Η σιγουριά δεν είναι κάποιος έντονος ή παράτολμος αέρας αυτοπεποίθησης που απευθύνεται σε άλλους.

Είμαι τυχερός που γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους που πραγματικά έχουν αυτοπεποίθηση. Πολλοί εργάζονται μαζί μου στο HubSpot, άλλοι συνάδελφοί, συνιδρυτές των δικών τους εταιριών, μερικούς από τους οποίους γνώρισα μέσω διαφόρων επενδύσεων. Αλλά η πλειοψηφία είναι άνθρωποι που έχω γνωρίσει μέσα από την καριέρα μου και που εργάζονται σε διάφορους κλάδους και επαγγέλματα.

Δεν αποτελεί καμία έκπληξη που όλοι μοιράζονται μια σειρά από αξίες – ικανότητες:

1. Υιοθετούν μια στάση όχι επειδή νομίζουν ότι έχουν πάντα δίκιο … αλλά επειδή δεν φοβούνται να κάνουν λάθος.
Άνθρωποι αναιδείς και με ξεπεσμό συχνά παίρνουν μια θέση και στη συνέχεια διακηρύττουν, παραφέρονται, και εντελώς αγνοούν διαφορετικές απόψεις που πιθανώς υπάρχουν. Ξέρουν ότι έχουν δίκιο – και θέλουν (στην πραγματικότητα το έχουν ανάγκη) να το γνωρίζουν και οι υπόλοιποι καλά.

Η συμπεριφορά τους δεν είναι ένα σημάδι σιγουριάς, αλλά το σήμα κατατεθέν τους.

Άνθρωποι που είναι πραγματικά σίγουροι δεν τους πειράζει να αποδειχθούν λάθος. Αισθάνονται πως το να ανακαλύψεις τι είναι σωστό είναι πολύ πιο σημαντικό από το να είναι αυτοί σωστοί. Και όταν κάνουν λάθος, είναι αρκετά ασφαλείς ώστε να υποχωρήσουν ευγενικά.

Άνθρωποι με πραγματική αυτοπεποίθηση συχνά παραδέχονται ότι κάνουν λάθος ή ότι δεν έχουν όλες τις απαντήσεις κάτι που οι πνευματικώς νταήδες ποτέ δεν κάνουν.

2. Ακούν δέκα φορές περισσότερο από όσο μιλούν.
Η κομπορρημοσύνη είναι η μάσκα της ανασφάλειας. Άνθρωποι πραγματικά σίγουροι είναι ήσυχοι και λιτοί. Ξέρουν ήδη τι σκέφτονται, απλά θέλουν να γνωρίζουν εσείς τι σκέφτεστε.

Έτσι κάνουν ανοιχτές ερωτήσεις στους συνομιλητές τους όπως για παράδειγμα: Σας ρωτούν τι κάνετε, πώς το κάνετε, τί σας αρέσει σε αυτό που κάνετε, τί έχετε μάθει από αυτό … και τι θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι τους σε περίπτωση που διαπιστώσουν πως βρίσκονται σε μια παρόμοια κατάσταση.

Άνθρωποι πραγματικά σίγουροι συνειδητοποιούν ότι γνωρίζουν πολλά, αλλά εύχονται να γνώριζαν περισσότερα … και ξέρουν πως ο μόνος τρόπος για να μάθουν περισσότερα είναι να ακούνε περισσότερο.

3. Κρύβονται από τους προβολείς έτσι ώστε να φαίνονται άλλοι στο προσκήνιο.
Ίσως είναι αλήθεια ότι έκαναν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς. Ίσως πραγματικά κατάφεραν να ξεπεράσουν τα σημαντικά εμπόδια. Ίσως είναι αλήθεια ότι έγινε μια συλλογή ανόμοιων ατόμων σε μια ομάδα με αποτέλεσμα την εξαιρετικά υψηλή απόδοση.

Άνθρωποι που είναι πραγματικά σίγουροι για τον εαυτό τους δεν τους νοιάζει – τουλάχιστον δεν το δείχνουν. (Μέσα τους είναι υπερήφανοι, καθώς θα έπρεπε να είναι.) Οι πραγματικά σίγουροι άνθρωποι δεν χρειάζονται τη δόξα, ξέρουν τι έχουν επιτύχει.

Δεν χρειάζονται την επιβεβαίωση των άλλων, διότι η πραγματική επιβεβαίωση έρχεται από μέσα τους.

Έτσι κάθονται πίσω για να γιορτάσουν τα επιτεύγματά τους μέσα από τους άλλους. Στέκονται πίσω και αφήνουν τους άλλους να λάμψουν – μια ώθηση εμπιστοσύνης που βοηθά αυτούς τους ανθρώπους να έχουν επίσης την πραγματική αυτοπεποίθηση.

4. Ζητούν ελεύθερα βοήθεια.
Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πως το να ζητήσουν βοήθεια είναι ένδειξη αδυναμίας, εμμέσως το θέμα είναι η έλλειψη γνώσεων, δεξιοτήτων, ή η εμπειρία.

Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση είναι αρκετά ασφαλείς να παραδεχτούν μια αδυναμία τους. Έτσι, συχνά ζητούν τη βοήθεια των άλλων, όχι μόνο επειδή είναι αρκετά ασφαλές να παραδεχτούν ότι χρειάζονται βοήθεια, αλλά και επειδή γνωρίζουν πως όταν ζητούν βοήθεια από κάποιον, του κάνουν εξίσου τεράστια φιλοφρόνηση.

Λέγοντας, ”Μπορείς να με βοηθήσεις;” δείχνουν μεγάλο σεβασμό για την εμπειρία και την κρίση του ατόμου.

5. Σκέφτονται, “Γιατί όχι εγώ;”
Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να περιμένουν: Για να προωθηθούν, να προσληφθούν, να επιλέχθούν, … σαν το παλιό κλισέ του Χόλιγουντ, με κάποιο τρόπο να ανακαλυφθούν.

Άνθρωποι που πραγματικά είναι σίγουροι για τον εαυτό τους, γνωρίζουν ότι η πρόσβαση είναι ίδια για όλους. Μπορούν να συνδεθούν σχεδόν με όλους μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. (Καθένας που γνωρίζετε, γνωρίζει κάποιον που πρέπει να γνωρίζετε.) Ξέρουν πώς μπορούν να προσελκύσουν τη δική τους χρηματοδότηση, να δημιουργήσουν τα δικά τους προϊόντα, να δημιουργήσουν τις δικές τους σχέσεις και τα δίκτυα, να επιλέξουν το δικό τους δρόμο και ό,τι φυσικά επιθυμούν.

Και πολύ ήσυχα, χωρίς να ζητούν την προσοχή στον εαυτό τους, βγαίνουν έξω και το πραγματοποιούν.

6. Δεν κατηγορούν άλλους ανθρώπους.
Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που τους αρέσουν να κουτσομπολεύουν, που τους αρέσουν να μιλούν άσχημα για τους άλλους, το κάνουν επειδή θέλουν οι ίδιοι να φαίνονται καλύτεροι.

Η σύγκριση για τους πραγματικά σίγουρους έχει να κάνει μόνο με το πρόσωπο που ήταν χθες – και το πρόσωπο που ελπίζει να γίνει κάποια μέρα.

7. Δεν φοβούνται να φανούν ανόητοι…
Το να τρέχεις τριγύρω με τα εσώρουχά σου είναι σίγουρα κάτι το ακραίο … αλλά όταν είστε πραγματικά σίγουροι, δεν σας πειράζει περιστασιακά να ζείτε μια κατάσταση όπου δεν είστε στην καλύτερη στιγμή της ζωής σας.

8 …. Αναγνωρίζουν τα λάθη τους.
Η ανασφάλεια δημιουργεί έναν ψεύτικο κόσμο. Η εμπιστοσύνη παράγει ειλικρίνεια και εντιμότητα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πραγματικά σίγουροι άνθρωποι παραδέχονται τα λάθη τους. Μπορούν να γλεντήσουν με τις αποτυχίες τους. Δεν πειράζει που χρησιμεύουν ως μια προειδοποιητική ιστορία. Δεν πειράζει να είναι μια πηγή γέλιου – για τους άλλους και για τον εαυτό τους.

Όταν είστε πραγματικά σίγουροι, δεν σας πειράζει περιστασιακά “να φαίνεστε άσχημα.” Αντιλαμβάνεστε ότι όταν είστε γνήσιοι και ανεπιτήδευτοι, οι άνθρωποι δεν γελούν για σας.

Γελούν μαζί σας.

9. Ζητούν έγκριση μόνο από ανθρώπους που πραγματικά έχουν σημασία γι’ αυτούς.
Λέτε ότι έχετε 10 followers στο Twitter; Καλό!
20 φίλους στο Facebook; Όμορφα!
Ένα επαγγελματικό και κοινωνικό δίκτυο εκατοντάδων ή ακόμη και χιλιάδων ανθρώπων; Αυτό είναι μεγάλο!

Αλλά ακόμα και αυτό ωχριά σε σύγκριση με το να κερδίζετε την εμπιστοσύνη και το σεβασμό από τους λίγους ανθρώπους στη ζωή σας που πραγματικά έχουν σημασία.

Όταν έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό τους, δεν έχει σημασία πού θα πάμε και τι προσπαθούμε, εμείς το κάνουμε με πραγματική εμπιστοσύνη – επειδή γνωρίζουμε τους ανθρώπους που πραγματικά μετρούν για μας και μας υποστηρίζουν.

Γράφει ο Dharmesh Shah
Πηγή linkedin.com
thessalonikiartsandculture.gr

Διαβάστε επίσης

To Top