Τρόπος ζωής

8 βασικές αλήθειες που ξεχνούν ακόμα και οι πιο έξυπνοι άνθρωποι


Ακόμα και οι εξυπνότεροι άνθρωποι εκεί έξω, μερικές φορές ξεχνούν μερικά από τα παρακάτω ξεκάθαρα πράγματα:

Το να μη νιώθει κάποιος έτοιμος, μπορεί να είναι κάτι καλό

Οι ευκαιρίες σπάνια έρχονται όταν είμαστε 100% έτοιμοι να τις αρπάξουμε. Πιο πιθανό είναι να χτυπήσουν την πόρτα σας όταν αισθάνεστε ανασφαλείς με την προετοιμασία σας, την γνώση και τις δεξιότητές σας. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τις αγνοείτε μέχρι να νιώσετε έτοιμοι. Οι περισσότερες ευκαιρίες της ζωής μας, μας αναγκάζουν να αναπτυχθούμε τόσο συναισθηματικά όσο και διανοητικά. Μας πιέζουν να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να βγαίνουμε από τις ζώνες άνεσής μας. Αλλά το να θυσιάζουμε την άνεσή μας μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη. Αν θέλετε να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο, πρέπει να ανοιχτείτε στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, ακόμα και αν δεν νιώθετε 100% έτοιμοι.

Η επιτυχία και η αποτυχία πάνε χέρι χέρι

Συχνά, οι άνθρωποι έχουν την τάση να παρερμηνεύουν την έννοια της λέξης «αποτυχία». Γιατί φοβόμαστε τόσο πολύ την αποτυχία; Είναι απλά τόσο φυσιολογική όσο και η επιτυχία. Η αποτυχία δε σημαίνει ότι δεν πετυχαίνουμε. Είναι στην πραγματικότητα ένα μέρος του κύκλου της επιτυχίας. Και η επιτυχία δεν θα έπρεπε να μετριέται από την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου. Η επιτυχία είναι μια κατάσταση ύπαρξης και συνεπώς ο καθένας μπορεί να νιώσει επιτυχημένος.

Η πράξη είναι το κλειδί για όλη την επιτυχία

Συχνά ακούμε ότι η γνώση είναι δύναμη. Αλλά είναι δύναμη μόνο αν την χρησιμοποιείτε. Το να ξέρετε πώς να κάνετε κάτι και το να το κάνετε είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Δεν έχει σημασία αν για παράδειγμα διαβάζετε βιβλία και άρθρα για την καταπολέμηση της αναβλητικότητας και δεν αναλαμβάνετε δράση για να ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα. Η γνώση και η ευφυΐα είναι άχρηστες χωρίς την πράξη.

Ακόμα και τα λάθη είναι πρόοδος

Αν κοιτάξετε πίσω στη ζωή σας, ίσως να συνειδητοποιήσετε ότι τα λάθη που έχετε κάνει στο παρελθόν, σας δίδαξαν κάποια πολύτιμα μαθήματα. Επομένως, γιατί να φοβόμαστε να κάνουμε λάθη αν αυτά μας βοηθούν να γίνουμε πιο δυνατοί και σοφότεροι; Κάθε λάθος που κάνετε προσπαθώντας να πετύχετε κάποιο στόχο, σας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο να τα καταφέρετε. Είναι πολύ πιθανό ότι το λάθος για το οποίο θα μετανιώσετε πιο πολύ στη ζωή σας είναι το να μην αναλάβετε δράση επειδή φοβάστε μην κάνετε λάθη. Έτσι, πάντα θα αναρωτιέστε τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν δεν είχατε φοβηθεί τόσο πολύ. Και το πιο σημαντικό: Δε θα κάνετε ποτέ καμία πρόοδο. Γι’ αυτό μη φοβάστε να νιώσετε αβέβαιοι για κάτι. Δοκιμάστε και δείτε τι θα συμβεί.

Το να πάρετε αποφάσεις είναι εμπόδιο όταν υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές

Ζούμε σε καιρούς όπου υπάρχουν τόσες πολλές ευκαιρίες για εμάς, για να κάνουμε τις επιλογές μας όσο αφορά την καριέρα μας και τα μονοπάτια της ζωής μας. Αλλά όταν έχουμε τόσες πολλές επιλογές μπροστά μας, μπορεί να μπερδευτούμε και να καταλήξουμε αναποφάσιστοι. Έρευνες για την επιχειρηματικότητα και το μάρκετινγκ δείχνουν ότι όταν ένας καταναλωτής έχει περισσότερες επιλογές για προϊόντα, είναι προδιατεθειμένος να αγοράσει λιγότερα. Αν το σκεφτείτε αυτό, το να επιλέξετε ένα προϊόν μεταξύ τριών, μοιάζει πιο εύκολο από το να επιλέξετε ένα μεταξύ τριακοσίων. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα τα παρατήσουν εύκολα, αν η διαδικασία για την απόφασή τους να αγοράσουν, τους ζορίσει.

Η επιτυχία δεν σημαίνει απαραίτητα ευτυχία

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να είναι ευτυχισμένοι μόνο αν πετύχουν έναν συγκεκριμένο στόχο. Κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να επιλέξουμε να είμαστε ευτυχισμένοι κάθε μέρα, ανεξαρτήτως σε ποια φάση είμαστε για την επίτευξη των στόχων μας. «Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του» του Robin Sharma, είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά βιβλία που διάβασα ποτέ μου. Μία από τις βασικές ιδέες του βιβλίου είναι ότι δεν χρειάζεται να περιμένετε να πετύχετε τα όνειρά σας για να είστε ευτυχισμένοι. Ο κύριος χαρακτήρας ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους δικηγόρους στη χώρα, και παρόλο που είχε ό,τι ζητούσε, δεν ήταν χαρούμενος. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να λατρεύουμε την κάθε στιγμή της κάθε ημέρας και να είμαστε ευγνώμονες για αυτό που είμαστε και για αυτά που έχουμε.

Μπορείτε να είστε οι καλύτεροι σε κάτι, ακόμα και αν δεν σας αρέσει να το κάνετε

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι για να είναι κάποιος καλός σε αυτό που κάνει πρέπει να το αγαπάει. Κατά τη γνώμη μου, αυτό δεν είναι απαραίτητα σωστό. Αν ένα άτομο αφιερώνει τον χρόνο του και τις προσπάθειές του για να μάθει μια συγκεκριμένη δεξιότητα, μπορεί να γίνει εξαιρετικό σε αυτή. Το πώς νιώθει για αυτή τη δραστηριότητα, δεν καθορίζει το αν πετύχει σε αυτή.

Αυτό που βλέπουμε στους άλλους υπάρχει και μέσα μας

Όταν έχουμε πρόβλημα με κάποιον, αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για τον εαυτό μας. Μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε γιατί βλέπουμε αυτό το πρόβλημα στο άλλο άτομο, και ο λόγος μπορεί να είναι ότι έχουμε και εμείς το ίδιο πρόβλημα μέσα μας και το να το βλέπουμε εκτεθειμένο μπροστά μας, μπορεί να είναι απογοητευτικό. Αλλά το να γνωρίζουμε ότι αυτό που βλέπουμε στους άλλους είναι μια αντανάκλαση του εαυτού μας, μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα θέματά μας που δεν έχουμε λύσει.

Διαβάστε επίσης


To Top