Θετική ενέργεια

8 λόγοι για να θυμιατίζετε και πώς να το κάνετε στο σπίτι σας


 Της Susan Patterson

Το θυμίαμα είναι μια αρχαία τέχνη που πιστεύεται ότι εξασκούσαν οι ιθαγενείς της Αμερικής για αιώνες. Είναι το όνομα που δόθηκε στη τελετουργική, καθημερινή πράξη καθαρισμού και εξαγνισμού που χρησιμοποιεί μια επιλογή βοτάνων συνήθως φασκόμηλου τα οποία δένονται μαζί με ένα σχοινί σε μορφή ραβδιού πριν καούν.

Ο καπνός που αναδίδεται από το βότανο θεωρείται ότι καθαρίζει την αρνητική ενέργεια και εξαγνίζει τους ζωτικούς χώρους, όπως και τους ανθρώπους, ακόμα και αντικείμενα όπως εργαλεία, έπιπλα και διακοσμητικά του σπιτιού. Όπως και το πλύσιμο των χεριών πριν το γεύμα, βοηθά τον καθαρισμό ενός ατόμου σε ένα ενεργειακό μπάνιο με αρωματικό καπνό. Πιστεύεται επίσης ότι απελευθερώνει τα αρνητικά ιόντα που συνδέθηκαν με έρευνες με τη θετική διάθεση και άλλα οφέλη. Τα αρνητικά ιόντα επίσης δημιουργούνται από το φως του ήλιου και το νερό- πιθανώς έχετε παρατηρήσει μια όμορφη αίσθηση ηρεμίας όταν είστε στη φύση, στην παραλία, σε καταρράκτες ή όταν πάτε μια βόλτα στο δάσος.

Σε υψηλές αρκετά συγκεντρώσεις τα αρνητικά ιόντα μπορούν να καθαρίσουν τον αέρα από τους σπόρους μούχλας, τη μόλυνση, τη γύρη, την οσμή των κατοικίδιων, τις οσμές, τον καπνό των τσιγάρων, τα βακτήρια, τους ιούς, τη σκόνη και αλλά επικίνδυνα σωματίδια.

Προσκολλούνται σε πολλά θετικά φορτισμένα σωματίδια και κάνουν τα βακτήρια, τη γύρη και τα άλλα αλλεργιογόνα πολύ βαριά για να παραμείνουν στον αέρα. Εκείνα πέφτουν στο πάτωμα ή σε κάποια άλλη κοντινή επιφάνεια, ενώ απομακρύνονται από από τον αέρα που αναπνέετε χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όπως αναπνευστικά.

Λόγω των ηλεκτρονικών συσκευών συμπεριλαμβανομένου και του υπολογιστή, της τηλεόρασης, του πλυντηρίου και άλλων τα σπίτια μας έχουν γίνει «φυλακές θετικών ιόντων». Γι αυτό τα αρνητικά ιόντα που εμφανίζονται από το θυμίαμα μπορούν να είναι τόσο ωφέλιμα στο να εξουδετερώσουν αυτά τα αποτελέσματα.

Το να θυμιατίζετε το σπίτι, το γραφείο, ακόμα και το σώμα σας είναι σαν να κάνετε ενεργειακό ντους, ή και ακόμα σαν να περνάτε την μέρα σας στο βουνό, αναπνέοντας τον φρέσκο αέρα και τη μυρωδιά του πεύκου, το οποίο προσφέρει άμεση θετική επίδραση και μειώνει τα επίπεδα άγχους.

Ο Cat Criger, ιθαγενής πρεσβύτερος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο λέει πως όταν γίνεται σωστά, το θυμίαμα είναι ένας τρόπος σύνδεσης με την κουλτούρα των Ιθαγενών της Αμερικής.

«Για κατανοήσετε το πρωτόκολλο πρέπει να μάθετε κάτι για τους αυτόχθονες ανθρώπους. Οπότε με μια έννοια τα φάρμακα λειτουργούν με ένα τρόπο, λέγοντας «μάθε κάτι για μένα, μπορούμε να σεβαστούμε ο ένας τον άλλον και να προχωρήσουμε μαζί».

Αν νομίζετε πως το θυμίαμα δεν έχει κάτι επιστημονικό να το υποστηρίζει, σκεφτείτε ξανά. Έρευνα που εκδόθηκε στο Journal of Ethnopharmacology με τίτλο Medicinal Smokes το 2006 βρήκε πως το θυμίαμα έχει την ικανότητα να καθαρίζει τον αέρα από τα επιβλαβή βακτήρια. Οι συγγραφείς ανέφεραν: «Οι συχνότερες ιατρικές ενδείξεις για τον φαρμακευτικό καπνό είναι πνευμονικές(23.5%), νευρολογικές(21.8%) και δερματολογικες(8.1%). Έδειξαν ότι μια λίστα από παθογόνα βακτήρια δεν υπήρχαν σε ένα δωμάτιο μετά από 30 αξιοσημείωτες μέρες θεραπείας οδηγώντας τους συγγραφείς στο συμπέρασμα: «Έχουμε αποδείξει πώς με τη χρήση φαρμακευτικού καπνού είναι πιθανόν να εξαλείψουμε ποικίλα φυτικά και ανθρώπινα παθογόνα βακτήρια του αέρα μέσα σε περιορισμένο χώρο.»

8 οφέλη του θυμιάματος

Εκτός από τον καθαρισμό του αέρα από τα ανεπιθύμητα βακτήρια και την παραγωγή αρνητικών ιόντων, τα οφέλη του θυμιάματος είναι πολλά, συμπεριλαμβανομένου:

1. Αυξάνει την αίσθηση της ευεξίας και βελτιώνει την διανοητική συγκέντρωση. Το θυμίαμα απομακρύνει τις εξουθενωτικές επιδράσεις των εκτεθειμένων θετικών ιόντων στον αέρα με ένα τρόπο που περιγράφεται ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.

2. Καθαρίζει την αρνητική ενέργεια. Ο καπνός βοηθά στην αλλαγή της μοριακής δομής και του αέρα και της ενέργειας, που παράγει ένα καθαριστικό αποτέλεσμα. Καθώς η όσφρηση συνδέεται έντονα με την μνήμη και το ένστικτο, το θυμίαμα είναι πολύ αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του φόβου, του θυμού, του άγχους, της θλίψης και της κατάθλιψης.

3. Είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό. Φαίνεται πως τα αρνητικά ιόντα που παράγονται από το θυμίαμα έχουν σημαντικά αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα- τόσο που πιστεύεται πως το θυμίαμα είναι τόσο αποτελεσματικό όσο τα συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά χωρίς τις παρενέργειες. Ο Clarence Hansell, ήταν μηχανικός έρευνας που εμβάθυνε στις βιολογικές επιδράσεις των αρνητικών ιόντων στον αέρα τη δεκαετία του 1930, αφού παρατήρησε πως η διάθεση ενός συναδέλφου του άλλαζε ως αντίδραση στα ιόντα που δημιουργούνταν από τον εξοπλισμό. Ανακάλυψε πως αυτός ο συνάδελφος ήταν πιο χαρούμενος όταν η μηχανή παρήγαγε αρνητικά ιόντα και πιο σκυθρωπός όταν παρήγαγε θετικά. Μια ελεγχόμενη μελέτη που εκδόθηκε το 1998 στο Archives of General Psychiatry εστίασε στην Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή που ήταν μια επέκταση της δουλειάς του Hansell. Οι ερευνητές βρήκαν πως ο φορτισμένος με αρνητικά ιόντα φρέσκος αέρας ήταν μια αποτελεσματική θεραπεία και μια μέθοδος πρόληψης της κατάθλιψης, χάρη στην επίδραση του στα επίπεδα σεροτονίνης, παρόμοια με εκείνη των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

4. Καθαρίζει τον αέρα. Εκτός από τα βακτήρια, το θυμίαμα μπορεί να καθαρίσει τον αέρα από την γύρη, την οσμή των κατοικίδιων, την σκόνη, τους σπόρους μούχλας και από άλλα πιθανά αλλεργιογόνα που επιδεινώνουν τα αλλεργικά συμπτώματα.

5. Καθαρίζει τα αντικείμενα. Το θυμίαμα, εκτός από το να καθαρίζει δωμάτια, μπορεί να καθαρίσει και αντικείμενα. Όποτε φέρνετε ένα καινούργιο αντικείμενο στο σπίτι σας, ειδικά κάποια αντίκα που πιθανώς ήταν εκτεθειμένη στην αρνητική ενέργεια για χρόνια, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το θυμίαμα που θα επιτρέψει στον καπνό να το διαπεράσει και να το καθαρίσει ώστε να μην επηρεάσει εσάς ή το περιβάλλον σας.

6. Χαλαρωτικά αποτελέσματα. Το θυμίαμα μπορεί να προσφέρει ηρεμία, χαλαρωτικές επιδράσεις που είναι γνωστό ότι βοηθούν στην μείωση της πίεσης, απελευθερώνει το στρες και την ένταση και ομαλοποιεί τους ρυθμούς της αναπνοής καθώς τα αρνητικά ιόντα που παράγονται απορροφούνται κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος σας- μπορούν ακόμα να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε ή να καταστρέψετε τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση και ασθένειες.

7. Αυξάνει την ενέργεια. Έρευνες έχουν δείξει πως τα αρνητικά ιόντα που παράγονται επίσης ομαλοποιούν την σεροτονίνη (τη γνωστή ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε καλά) στον εγκέφαλο, που βοηθά στην βελτίωση της διάθεσης και της συγκέντρωσης και δημιουργούν πιο θετικές προοπτικές.

8. Βελτιώνει τον ύπνο. Μια ιταλική έρευνα έδειξε πως τα αρνητικά ιόντα μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο και επίσης έχουν θετικές επιδράσεις στην ρύθμιση παραγωγής της σεροτονίνης.

Πώς να θυμιατίσετε τον ζωτικό σας χώρο

Τώρα που ξέρετε γιατί θα πρέπει να θυμιατίζετε το σπίτι σας, πιθανώς να θέλετε να μάθετε πώς να το κάνετε. Ενώ ίσως ακούγεται λίγο τρομακτικό αν δεν έχετε δει κάποιον άλλον να το κάνει, είναι αντιθέτως απλό και απολύτως ασφαλές υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσετε τα παρακάτω εύκολα βήματα. Οι Ιθαγενείς της Αμερικής όπως ο Cat Criger λένε πως είναι πάντα σημαντικό να σεβόμαστε και να μάθουμε πώς να χειριζόμαστε τα βότανα σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρωτόκολλα.

«Για να κατανοήσετε το πρωτόκολλο πρέπει να μάθετε κάτι για τους αυτόχθονες ανθρώπους. Οπότε, με μια έννοια τα φάρμακα λειτουργούν με ένα τρόπο λέγοντας ΄μάθε για εμένα, θα σεβαστούμε ο ένας τον άλλον και θα προχωρήσουμε μαζί’» συμβουλεύει ο Criger. «Τα φάρμακα των ιθαγενών πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, οπότε μόλις αποκτήσετε τα βότανα καθαρίστε ένα ράφι ή κάποιο άλλο μέρος στο σπίτι σας που βρίσκεται πάνω από το ύψος της μέσης και αποθηκεύστε τα. Ίσως θελήσετε να βρείτε καλάθια σημύδας για να βάλετε μέσα.»

Είναι καλύτερο να θυμιατίζετε με πλήρη επίγνωση, με αργό, προσεκτικό τρόπο, οπότε μπορεί ακόμη να θέλετε να διαλογιστείτε πριν προχωρήσετε στη διαδικασία.

Τι θα χρειαστείτε:

  • Αποξηραμένο φασκόμηλο ή λευκή τελετουργική δέσμη φασκόμηλου που μερικές φορές αναφέρεται ως ραβδί. Δέστε το μαζί με ένα λεπτό σκοινί. Συνήθως μπορείτε να βρείτε φασκόμηλο σε κάποιο τοπικό μαγαζί με βιολογικά προϊόντα, σε μαγαζί με βότανα ή ακόμα και στο διαδίκτυο. Αν έχετε φασκομηλιά μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το δέσετε με ένα σκοινί και να το κρεμάσετε από πάνω σε ένα σκοτεινό, δροσερό χώρο μέχρι να αποξηραθεί εντελώς.
  • Φωτιά, μια θερμικά ανθεκτική επιφάνεια καύσης όπως ένα πήλινο μπολ.
  • Σπίρτα ή αναπτήρα.

Οδηγίες

Πριν ξεκινήσετε ανοίξτε ένα παράθυρο για αερισμό και τότε τοποθετήστε την δέσμη με τα βότανα στην θερμαινόμενη επιφάνεια. Ανάψτε τη με τα σπίρτα ή με τον αναπτήρα και μετά βγάλτε τη δέσμη από τη φωτιά, επιτρέποντας έτσι στο υλικό να σιγοκαίει. Εστιάστε την ενέργεια σας στον καπνό. Αν εμφανιστεί κανονική φλόγα, κουνήστε λίγο την δέσμη. Ίσως χρειαστεί να αναβοσβήσετε τη δέσμη μερικές φορές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Μόλις αρχίσει να βγαίνει αρκετός καπνός, χρησιμοποιήστε το χέρι σας ή ένα φτερό για να τον κατευθύνετε στο σώμα σας, προς τα πάνω από τα πόδια στο κεφάλι και πάλι πίσω μένοντας συνδεδεμένοι με την αναπνοή σας καθ όλη την διάρκεια της διαδικασίας. Μπορείτε ακόμα να οραματιστείτε τον καπνό να απομακρύνει την αρνητική ενέργεια από τη ζωή και το σπίτι σας. Αν νιώθετε άνετα με αυτό, μπορείτε επίσης να επαναλάβετε: «Αέρα, φωτιά, νερό και γη καθαρίστε, διώξτε και διαλύστε».

Αυτή θεωρείται μια ιερή τελετή φασκόμηλου που σας επιτρέπει να αλλάζετε την ενέργεια κατά βούληση.

Τώρα είστε έτοιμοι να θυμιατίσετε το σπίτι σας.

  • Κινηθείτε δεξιόστροφα στο σπίτι σας, ξεκινώντας από την μπροστινή πόρτα. Απαλά, κυματίστε τον καπνό στον αέρα, εστιάζοντας ειδικά στις γωνίες κάθε δωματίου καθώς όπως λέγεται συσσωρεύουν την πιο στάσιμη ενέργεια. Όλη την ώρα, να οραματίζεστε τον καπνό που καθαρίζει την αρνητική ενέργεια, κυματίζοντας την δέσμη πάνω και κάτω καθώς ο καπνός γεμίζει τον χώρο.
  • Μην ξεχάσετε τους κλειστούς χώρους, όπως τις ντουλάπες- ανοίξτε τις πόρτες και προσεκτικά θυμιατίστε το εσωτερικό τους. Βεβαιωθείτε πως θυμιατίζετε όλα τα δωμάτια, συμπεριλαμβανομένου και του υπογείου, του γκαράζ κτλ. Όταν φτάνετε σε κάθε πόρτα, κλειδώστε το δωμάτιο και να προστατευτεί από κει και στο εξής, ενώ θυμιατίζετε το περίγραμμα της πόρτας καθώς περνάτε από αυτή για να κρατήσει περισσότερη ενέργεια στο πέρασμα όσο κάνετε τον καθαρισμό.
  • Πάτε κατευθείαν στο επόμενο δωμάτιο ακολουθώντας την διάταξη του δαπέδου κατά μήκος των τοίχων. Θυμηθείτε να περάσετε τη δέσμη πάνω από τις άκρες κάθε παραθύρου και πόρτας καθώς συνεχίζετε στα δωμάτια του σπιτιού ή του χώρου εργασίας. Προκειμένου η τελετή να είναι πιο αποτελεσματική, ο καπνός πρέπει να καλύψει κάθε δωμάτιο, ντουλάπα, πόρτα και παράθυρο. Η ιδέα είναι να περπατήσετε σε κάθε είσοδο καθαρίζοντας κάθε δωμάτιο, ώστε να πιέσετε όλη την αρνητική ενέργεια προς την μπροστινή πόρτα. Επειδή θέλετε να εγκαταλείψει το σπίτι σας όλη η αρνητική ενέργεια σκεφτείτε πως θέλετε να διώξετε μια μύγα έξω από την πόρτα.
  • Αφού θυμιατίσετε όλο το σπίτι σας, αφήστε την δέσμη βοτάνων να καεί. Ίσως θέλετε να θάψετε το υπόλοιπο θυμίαμα στον κήπο ως ένδειξη ότι ολοκληρώσατε το τελετουργικό.

Καθαρισμός μετά από μετακόμιση σε νέο σπίτι ή μετά από καβγά

Αν μετακομίσατε σε ένα καινούργιο σπίτι ή αν είχατε μια πρόσφατη διαφωνία στο εσωτερικού του σπιτιού σας, ίσως θελήσετε να κάνετε ένα βήμα περαιτέρω προετοιμάζοντας πρώτα τα δωμάτια για επιπλέον καθαρισμό. Για να το κάνετε αυτό, κλείστε όλα τα παράθυρα, καλύψτε τους καθρέφτες, ανοίξτε τις πόρτες των ντουλαπιών και απενεργοποιήστε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές. Ακολουθήστε τα προηγούμενα βήματα ανάβοντας την δέσμη βοτάνων, τινάζοντας απαλά την φλόγα και στη συνέχεια κυματίζοντας τον καπνό σε όλο το δωμάτιο.

Ο Eddy Robinson, ένας πολιτιστικός εκπαιδευτικός προτείνει την εκκίνηση από την αριστερή πλευρά της μπροστινής πόρτας, συνεχίζοντας προς τα αριστερά σε όλο το σπίτι ενώ παραμένετε συγκεντρωμένοι στην αναπνοή σας και εστιάζετε στην απελευθέρωση της αρνητικής ενέργειας όλη την ώρα. Όταν επιστρέψετε στην μπροστινή πόρτα κατευθύνετε τον καπνό έξω και στη συνέχεια περιμένετε για λίγα λεπτά. Βγείτε έξω και τοποθετήστε τη στάχτη από τα βότανα στο κατώφλι σας για να προστατεύσετε την είσοδο.

Πότε να θυμιατίσετε

Η τελετή θυμιάματος πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μερικές φορές κάθε χρόνο ή τόσο συχνά όσο μια φορά την εβδομάδα για τακτική καθαριότητα. Μπορεί επίσης να θέλετε να το κάνετε κάθε φορά που αισθάνεστε κακόκεφοι ή ότι περιβάλλεστε από αρνητική ενέργεια που μπορεί να ακολουθήσει μετά την συγκέντρωση μιας ομάδας ή αφού έχετε επηρεαστεί από την αρνητική ενέργεια ενός αρνητικού ατόμου ή αφού έχετε εμπλακεί σε έναν καβγά. Είναι επίσης καλή ιδέα να το κάνετε κάθε φορά που μετακομίζετε σε ένα καινούργιο μέρος.

Να θυμάστε πως τα αρνητικά ενεργειακά πεδία μπορούν να εκδηλωθούν ως διάσπαρτα συναισθήματα, σχέδια ή στόχους που καθυστερούν. Οι πνευματικές επιρροές, ο συνεχόμενος ανήσυχος ύπνος, οι καβγάδες και οι διαφωνίες, οι ασθένειες, οι πονοκέφαλοι ή οι επισκέψεις από ανεπιθύμητα πρόσωπα, μπορούν να μας οδηγήσουν στο να απορροφήσουμε την αρνητική ενέργεια, μερικές φορές χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε- αν και μπορεί να αισθανόμαστε άβολα χωρίς να κατανοούμε τον λόγο. Όλες αυτές είναι στιγμές είναι καλές για να βγάλετε την δέσμη με τα βότανα σας.

awakengr.com

Διαβάστε επίσης


To Top