Έμπνευση

8 αποφθέγματα του Λάο Τσε για να μεταμορφώσετε την εσωτερική σας ύπαρξη


Ας το παραδεχτούμε, σχεδόν όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο Λάο Τσε, μπορεί να τον γνωρίζετε από διάφορα αποφθέγματα του που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ή ακόμα να έχετε διαβάσει για τους τέσσερις κανόνες της ζωής ή το Τάο Τε Τσινγκ.

Ωστόσο ακόμα και αν το έχετε διαβάσει, όλα αυτά είναι ουσιαστικά άσκοπα αν δεν μπορείτε να τα εφαρμόσετε στην καθημερινή σας ζωή.

Για να σας βοηθήσουμε να εφαρμόσετε την σοφία του Λάο Τσε έχουμε μαζέψει οχτώ από τα αποφθέγματα του που θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε και θα σας βοηθήσουν να μεταμορφώσετε την εσωτερική σας ύπαρξη.

Αυτός που κατακτά τους άλλους είναι δυνατός. Αυτός που κατακτά τον εαυτό του είναι ισχυρός.

Αν και η κατάκτηση είναι ξεπερασμένη λέξη, είναι εύκολο να καταλάβουμε την σημασία αυτού του αποφθέγματος. Μπορούμε ακόμα να παραλείψουμε το πρώτο κομμάτι και εστιάσουμε στο μεταμορφωτικό μέρος «Αυτός που κατακτά τον εαυτό του είναι ισχυρός». Δεν έχει κυριολεκτική σημασία, μην αρχίσετε να χτυπάτε τον εαυτό σας, αλλά σχετίζεται περισσότερο με το να κατακτήσουμε αυτά από τα οποία είμαστε φτιαγμένοι.

Δεν είμαστε τίποτα άλλο παρά σκέψεις που κάνουμε πράξεις. Να κατακτήσει κάποιος τον εαυτό του σημαίνει να έχει τον έλεγχο των σκέψεων του ακόμα και να μπορεί να απομακρύνει τις ανεπιθύμητες.

Πώς σας κάνει αυτό ισχυρούς; Οι θετικές σκέψεις ή οι σκέψεις που εστιάζουν στην βελτίωση αυτόματα μετατρέπονται σε πράξεις και σας ωθούν προς την πορεία σας.

Το να κάνετε θετικές σκέψεις και να δουλεύετε με τις αρνητικές δεν είναι εύκολο αλλά με εξάσκηση θα το καταφέρετε.

Ο διαλογισμός, το να αναλύσετε τις σκέψεις και τις πράξεις σας και το να αναθεωρείτε το πως πήγε η μέρα σας θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τον εαυτό σας και τις πράξεις σας. Κρατήστε ένα ημερολόγιο και σκεφτείτε τι θα θέλατε να αλλάξετε.

Ένα βάζο είναι χρήσιμο όταν είναι άδειο

Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου. Ο Μπρους Λι φαίνεται να είχε κερδίσει πολλά από την σοφία του Λάο Τσε. Αρκετά αποφθέγματα του είναι παρόμοια με αυτά του Λάο Τσε όπως το «άδειασε το μυαλό σου».

Ενώ είστε άδειοι μπορείτε να γεμίσετε, να κερδίσετε νέες ιδέες, προοπτικές και απόψεις για την ζωή. Με λίγα λόγια, αν είστε ανοιχτοί στο να δέχεστε, να αλλάζετε, αν είστε ανοιχτοί σε όλα όσα έρχονται δεν χρειάζεται να κρατάτε όλα όσα έχετε μέσα σας, μπορείτε να τα αδειάσετε αν δεν σας χρησιμεύουν.

Αφήστε την ζωή να κυλήσει μέσα σας, δεν χρειάζεται να πάτε με το ρέμα αλλά να αναπτυχτείτε μαζί του, να μάθετε, να εξελιχθείτε και να αφήσετε όλα όσα δεν είναι χρήσιμα.

Αν συνειδητοποιήσετε ότι όλα αλλάζουν, δεν υπάρχει τίποτα στο οποίο θα προσπαθήσετε να προσκολληθείτε. Αν δεν φοβάστε τον θάνατο, δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορείτε να καταφέρετε.

Τα πάντα αλλάζουν, ακόμα και το κλίμα και οι εποχές. Αλλά για κάποιο λόγο, κάθε φορά που βλέπω μια πρόταση όπως «δεν φοβάμαι να πεθάνω», το μυαλό μου προσθέτει «και δεν με τρομοκρατεί ο θάνατος». Όταν είναι να γίνει, θα γίνει. Γιατί θα πρέπει να με τρομοκρατεί; δεν υπάρχει λόγος- ούτως ή άλλως κάποια στιγμή πρέπει να φύγεις.- Gerry O’Driscoll

Προσωπικά έχω πεθάνει χιλιάδες φορές, κάθε φορά πέθαινε ένα κομμάτι μου για να έρθει κάτι καλύτερο. Σύμφωνα με την Θιβετιανή Βίβλο των Νεκρών κάθε μέρα πεθαίνετε και αναγεννιέστε ξανά για να αρχίσετε μια νέα μέρα με καινούργιες ευκαιρίες για να κάνετε κάτι καλύτερο σήμερα.

Το πρόβλημα δεν είναι ο θάνατος, αλλά ο φόβος του θανάτου που μας κάνει να ζούμε πολύ προσεκτικά ίσως λόγω του φόβου ότι θα κριθούμε ή θα υποφέρουμε αιώνια. Αλλά όταν ξεπεράσετε αυτόν τον φόβο ή μάλλον αυτή την πεποίθηση γίνεστε πιο ανοιχτοί στην εξερεύνηση, στον πειραματισμό και στις νέες εμπειρίες.

Μιλώντας για τον πειραματισμό ο Στηβ Τζομπς είπε: Τα LSD ήταν μια βαθύτερη εμπειρία, ένα από τα σημαντικότερα πράγματα της ζωής μου. Σου δείχνει ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος και δεν μπορείς να την θυμηθείς αφού περάσει, αλλά την γνωρίζεις. Ενίσχυσε την αίσθηση μου για το τι είναι σημαντικό- το να δημιουργήσω μεγάλα πράγματα αντί να βγάλω χρήματα, το να αφήσω κάτι, όσο μπορώ, στην ανθρώπινη ιστορία και συνείδηση». Λοιπόν όλοι ξέρουμε τι πέτυχε ο Στηβ Τζομπς με την Apple.

Όλοι μας κάποια στιγμή θα πεθάνουμε, οπότε δώστε ζωή στην κάθε μέρα, εστιάστε στους στόχους σας και αξιοποιήστε όσο χρόνο έχετε.

Αυτός που προσπαθεί να λάμψει, επισκιάζει το δικό του φως

Ποτέ μην προσπαθήσετε να γίνετε κάτι που δεν είστε, αυτός δεν είναι τρόπος για να λάμψετε. Οι άνθρωποι λάμπουν όταν βγάζουν τον πραγματικό τους εαυτό. Με το να προσπαθείτε να λάμψετε μόνο και μόνο επειδή ανταγωνίζεστε κάποιον άλλον απλώς θα επισκιάσετε το εσωτερικό φως των ταλέντων σας.

Αντιθέτως, εστιάστε σε αυτά που αγαπάτε, που απολαμβάνετε να κάνετε, δουλέψτε τα ταλέντα σας και βρείτε που βρίσκεται το πάθος σας. Κάντε αυτό που σας αρέσει και διατηρήστε το. Γίνετε καλύτεροι σε αυτό και έτσι θα λάμψετε.

Μην προσπαθείτε να γίνετε κάτι που δεν είστε. Συγκεντρωθείτε στο να καλλιεργήσετε την αληθινή σας ύπαρξη και να δώσετε το φως σας στον κόσμο.

Στο κέντρο της ύπαρξης σας βρίσκεται η απάντηση. Ξέρετε ποιοι είστε και τι θέλετε

Κατά την διάρκεια της ζωής μας παίρνουμε ιδέες για το πώς θα έπρεπε να είμαστε, να φαινόμαστε, τι ρούχα να φοράμε κτλ. Και όταν τελικά βρείτε τον εαυτό σας, ειδικά αν ανακαλύψετε την εσωτερική σας ύπαρξη, υπάρχει ένα χάος και μια σύγχυση.

Είναι σαν πολλές προσωπικότητες να προσπαθούν να πουν την γνώμη τους. Το να ξεκινήσετε μια νέα ζωή και να ενισχύσετε το ποιοι είστε ποτέ δεν ήταν εύκολο, αλλά η αποβολή των στρωμάτων του εγωισμού ώστε να τα ανανεώσετε και να τα ξαναχτίσετε είναι πραγματικά διασκεδαστική διαδικασία.

Μερικοί άνθρωποι αποκαλούν αυτή την φάση σκοτεινή νύχτα της ψυχής, σαν μια καταιγίδα που κάθε φορά που την περνάτε σας αλλάζει. Γίνεστε αυτοί που προοριζόσασταν να γίνετε, βρίσκετε τον εσωτερικό σας εαυτό που προσπαθούσε να αναδυθεί στην επιφάνεια αλλά ήταν θαμμένος από την παλιά νοοτροπία που είχατε.

Όταν αφήνω αυτό που είμαι, γίνομαι αυτό που θα μπορούσα να γίνω

Για να αφήσετε αυτό που είστε τώρα χρειάζεται να ξέρετε τι πραγματικά είστε και αυτό επίσης προέρχεται από την αυτό-αξιολόγηση. Να θυμάστε πως ο εσωτερικός σας εαυτός σας βοηθά κατά την διάρκεια των αλληλεπιδράσεων σας με ανθρώπους όταν μερικές φορές αισθάνεστε πως κάτι δεν είναι σωστό ή πως μια συγκεκριμένη αλληλεπίδραση σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα. Προσωπικά όταν αισθάνομαι πως μια συνάντηση με κάποιον δεν πάει καλά, σημειώνω το πώς και γιατί ένιωσα έτσι και τι μπορώ να κάνω για να το βελτιώσω.

Αυτός είναι ο εσωτερικός μου εαυτός που αναλύει τις πράξεις μου, οι οποίες βασίζονται σε υποσυνείδητα πρότυπα και συμπεριφορές. Γι αυτό λοιπόν, για να κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στον εξωτερικό σας κόσμο πρέπει να αισθανθείτε τον εσωτερικό και να ανακαλύψετε γιατί είναι τόσο ταραγμένος.

Έχετε την υπομονή να περιμένετε μέχρι η λάσπη να φτάσει στον πάτο ώστε να γίνει το νερό πάλι καθαρό; Μπορείτε να παραμείνετε αδρανείς μέχρι η σωστή πράξη να γίνει από μόνη της;

Χρειάζεται να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας, η μεταμόρφωση είναι μια καταστρεπτική διαδικασία και μερικές φορές η ένταση της καταστροφής είναι ανάλογη με τον χρόνο που απαιτείται για τον μετασχηματισμό και την σημασία του ζητήματος.

Αλλά για να φτάσετε στην φάση της μεταμόρφωσης, πρέπει να υπάρξει αυτή η στιγμή της σαφήνειας, μια κατάσταση που ξεπερνά το τωρινό επίπεδο συνείδησης σας για να μπορέσει να δει που βρίσκεται το ζήτημα. Και για να φτάσετε σε αυτή την κατάσταση πρέπει να διαλογιστείτε, κάποιοι βέβαια προτιμούν τα φάρμακα, αλλά μερικές φορές λειτουργούν θαυμάσια και συνδυαστικά.

Στραφείτε μέσα σας, βρείτε ποιοι πραγματικά είστε και καλωσορίστε την μεταμόρφωση.

Τα νέα ξεκινήματα συχνά είναι μεταμφιεσμένα ως ένα επώδυνο τέλος

Όταν απομακρύνεστε από έναν δεσμό είτε πρόκειται για ένα κομμάτι του εαυτού σας, μια σχέση ή η οικογένεια σας, πρόκειται να νιώσετε πόνο, αλλά θα υπάρξουν επίσης και στιγμές χαράς.

Το διάσημο ρητό λέει πως υπάρχει ηρεμία πριν την καταιγίδα. Αλλά κανείς δεν μιλά για την γοητευτική ομορφιά του ήλιου που βγαίνει από τα σύννεφα, τα χρώματα που αντανακλώνται στους ωκεανούς στο τέλος της καταιγίδας και πως ολόκληρος ο ωκεανός έχει τώρα μαλακώσει και έχει γίνει ένα απαλό λουλούδι καθώς σηκώνετε τα πανιά σας και είστε έτοιμοι να πλεύσετε προς νέες ακτές.

Όπως το θέτει και ο Χαρούκι Μουρακάμι: «Και όταν τελειώσει η καταιγίδα, δεν θα θυμάσαι πως κατάφερες να την περάσεις, πώς κατόρθωσες να επιβιώσεις. Δεν θα ξέρεις καν στα σίγουρα αν η καταιγίδα έχει τελειώσει. Αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο. Όταν βγεις από την καταιγίδα δεν θα είσαι το ίδιο άτομο που ήσουν όταν αυτή ξεκίνησε. Αυτή είναι η σημασία της».

Μάγεια Τ.

© Η αναδημοσίευση περιεχομένου επιτρέπεται μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διαβάστε τους εδώ

Διαβάστε επίσης


To Top