Υγεία και Ευεξία

7 τρόποι για να ενεργοποιήσετε τις δυνάμεις αυτό-θεραπείας σας σύμφωνα με τον Αμερικανό ψυχολόγο William Braud


Το σώμα μας διαθέτει ικανότητες αυτό-θεραπείας. Αυτό-θεραπεία είναι η αυτόνομη διαδικασία του ανθρώπινου σώματος που προστατεύει την ίδια την ζωή του σώματος.

Ακούγοντας τις ανάγκες του σώματος μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη, τις κρίσεις πανικού ακόμα και το άγχος. Αυτές οι συνηθισμένες ψυχοσωματικές εκδηλώσεις υποστηρίζονται από το συμπαθητικό τμήμα της υπερδραστηριότητας του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Το άγχος και ο ισχυρός αυτοέλεγχος παράγουν επίσης τα ίδια μόρια που αποδυναμώνουν τα συστήματα υγείας, όπως την κορτιζόλη και τις ελεύθερες (χημικές) ρίζες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό, το καρδιαγγειακό και το γαστρεντερικό σύστημα όταν παράγονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μεταξύ άλλων, προκαλούν την μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων αυξάνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό παλμό. Αυτό μας δίνει την πιθανότητα αυξημένου κινδύνου για συχνές ιογενείς ή βακτηριακές ασθένειες και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος.

Ωστόσο, αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τον «επαναπρογραμματισμό» της ψυχικής δραστηριότητας για να εναρμονιστεί με τις ανάγκες και τον εαυτό μας, για να εκφράζουμε ελεύθερα τα συναισθήματα μας, να απολαμβάνουμε τους διαλογισμούς και να καλλιεργούμε ενδιαφέροντα. Η δημιουργικότητα μας κάνει να ασχολούμαστε με τα αγαπημένα μας αθλήματα και προωθεί την υγεία, την αυτοεκτίμηση, το καλό χιούμορ και την ενσυναίσθηση.

Γιατροί και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ερευνούν αυτό το φαινόμενο, όπου άνθρωποι με σοβαρές ασθένειες θεραπεύονται χωρίς τις ιατρικές διαδικασίες.

Ακόμα και ο θεμελιωτής της ιατρικής, ο Ιπποκράτης, είπε κάποτε πως ο γιατρός φροντίζει και η φύση θεραπεύει. Το πώς γίνεται αυτό, θα το δούμε παρακάτω.

Τα 7 βασικά βήματα για την ενεργοποίηση των διαδικασιών της αυτό-θεραπείας καθορίστηκαν από τον William Braud, έναν γνωστό Αμερικανό ψυχολόγο. Αυτά μας βοηθούν να ενεργοποιήσουμε τις φυσικές δυνάμεις θεραπείας του σώματος.

7 βήματα για να ενεργοποιήσετε τις δυνάμεις αυτό-θεραπείας σας

Βήμα 1ο

Βρείτε ένα ήσυχο μέρος. Καθίστε ή ξαπλώστε.

Βήμα 2ο

Απενεργοποιήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές. Βγάλτε δαχτυλίδια, βραχιόλια κτλ.

Βήμα 3ο

Κλείστε τα μάτια σας. Αναπνεύστε βαθιά και αργά φουσκώνοντας και ξεφουσκώνοντας την κοιλιά σας. Βάλτε το σώμα σας σε μια κατάσταση βαθιάς σωματικής και ψυχικής χαλάρωσης, επιτρέποντας στον εγκέφαλο σας να φτάσει στην εγκεφαλική κατάσταση άλφα.

Βήμα 4ο

Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας και επιτρέψτε στις σκέψεις σας να ρεύσουν. Μετά από 12 αναπνοές στρέψτε την προσοχή σας σε ολόκληρο το σώμα σαν να αναπνέετε με κάθε κύτταρο του σώματος σας.

Βήμα 5ο

Οραματιστείτε μια όλο και πιο έντονη και λεπτομερή διανοητική εικόνα του σώματος σας με τέλεια υγεία, να καλύπτεται με ζωτικό λευκό φως το οποίο διώχνει τις ασθένειες από τα σκοτεινά σημεία και σωματίδια.

Βήμα 6ο

Απορροφήστε θετικά συναισθήματα.

Βήμα 7ο

Τελειώστε τοποθετώντας και τα δύο χέρια σας στο κέντρο του στήθους σας, στη μέση ανάμεσα στο στέρνο και στον λαιμό όπου βρίσκεται ο θυροειδής αδένας. Πιέστε ελαφρώς.

Στη συνέχεια αρχίστε να χτυπάτε ελαφρώς το σημείο ενώ ταυτόχρονα αναπνέετε. Αυτή η άσκηση κάνει τον ενδοκρινικό αδένα να ενεργοποιηθεί.

Ακόμα και αν δεν έχετε προβλήματα υγείας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνική ώστε το σώμα σας να αποπνέει ζωντάνια και ενέργεια που βελτιώνουν την σωματική και ψυχική επίδοση.

Ο Ηράκλειτος είπε κάποτε ότι η κρυμμένη αρμονία είναι πιο ισχυρή από τις φανερές. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό. Στην περίπτωση της θεραπείας αυτό που αξίζει είναι η φύση και η θεραπευτική δύναμη που έχει ο καθένας μέσα του.

Μετάφραση, επιμέλεια κειμένου: L.C. 
Credits: gostica.com 

Διαβάστε επίσης


To Top