Ψυχολογία

7 σημάδια ότι είστε το θύμα ενός συναισθηματικού εκμεταλλευτή

Η συναισθηματική χειραγώγηση συμβαίνει πιο συχνά απ’ ότι φανταζόμαστε. Είμαστε πιθανώς λίγο πολύ όλοι ένοχοι ως προς αυτό, τουλάχιστον υποσυνείδητα. Ωστόσο, αυτό είναι διαφορετικό από την στοχευμένη και κακόβουλη συναισθηματική χειραγώγηση ενός χρόνιου εκμεταλλευτή.

Αυτά τα άτομα έχουν εξασκηθεί σε δεξιότητες και έχουν κάνει την έρευνά τους. Ξέρουν ακριβώς τι να πουν ή τι να κάνουν για να σας πιέσουν και να σας πάνε εκεί που θέλουν αυτοί. Είναι ζωτικής σημασίας να είστε ικανοί να διακρίνετε τη συμπεριφορά ενός συναισθηματικού εκμεταλλευτή ώστε να αποφεύγετε τα συναισθηματικά τραύματα και την μόνιμη ζημιά που προκαλούν.

Σας κάνουν να νιώθετε ένοχοι για τα αδικήματά τους

Ένας συναισθηματικός εκμεταλλευτής είναι πάντα πολύ καλός στο να μεταθέτει το φταίξιμο. Θα βρει γελοιωδώς περίπλοκους τρόπους για να κατηγορήσει τον καθένα και κυρίως εσάς, για όλα τα ελαττώματά του. Αν σας στήσει σε ένα ραντεβού θα πει ότι δεν του δώσατε χρόνο. Αν ξεχάσει για εκατοστή φορά να σας φέρει κάτι που δανείστηκε από εσάς, θα πει ότι δεν του το υπενθυμίσατε πριν φύγει από το σπίτι. Ασχέτως του τι θα γίνει, η κατάληξη θα είναι να απολογείστε για κάτι που αυτός απέτυχε να κάνει.

Είναι πάντα τα θύματα με κάποιο τρόπο

Αυτό εκδηλώνεται εν μέρει με τη συμπεριφορά που αναφέρθηκε πιο πάνω. Αν οι ιστορίες και οι εξηγήσεις πίσω από κάθε λάθος που κάνει «φωτογραφίζουν» αυτό το άτομο ως σταθερό θύμα μιας περίστασης ή άλλων ανθρώπων, αυτό πιθανώς συμβαίνει επειδή είναι ανίκανο ή απρόθυμο να πάρει την προσωπική ευθύνη.

Οι πράξεις τους ποτέ δεν συμβαδίζουν με τα λόγια τους

Οι συναισθηματικοί εκμεταλλευτές είναι μάστορες στην γλώσσα. Θα δίνουν υποσχέσεις και θα χρησιμοποιούν κολακευτικά λόγια για να σας παρασύρουν σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας και έπειτα θα αποτύχουν να φέρουν εις πέρας κάθε υπόσχεση που έδωσαν. Αυτό γίνεται γιατί ποτέ δεν είχαν πρόθεση να κάνουν αυτό που είπαν, εξ’ αρχής.

Ψεύδονται για πράγματα που δεν έχουν καν σημασία

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει τόσο πολύ να υφαίνουν ιστούς με τα ψέματά τους, που ακόμα και μικρές, ασήμαντες λεπτομέρειες διαστρεβλώνονται με ψέματα που δεν εξυπηρετούν κανέναν ουσιαστικό σκοπό. Ωραιοποιούν τόσο πολύ τη ζωή τους που είναι σχεδόν ανίκανοι να πουν απλά την αλήθεια, ακόμα και όταν τα ψέματα δεν είναι απαραίτητα.

Είναι χρυσοί ολυμπιονίκες στους ολυμπιακούς αγώνες του πόνου

Οι εκμεταλλευτές είναι από τη φύση τους παραμυθάδες. Τη στιγμή που θα ακούσουν κάποιον να μιλάει για μια μάχη που έδωσε ή κάτι κακό που του συνέβη, θα έχουν ήδη προετοιμαστεί για να πουν μια ακόμα πιο άγρια, συμπονετική ιστορία ώστε να κερδίσουν την προσοχή. Ξέρουν ότι η συμπόνοια είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο και θα το χρησιμοποιήσουν σε κάθε ευκαιρία που θα έχουν για να κάνουν τη συμπάθειά σας προς το πρόσωπό τους να μεγαλώσει.

Σας παγιδεύουν ώστε να νομίζετε ότι διαπραγματεύεστε

Αυτή είναι μια δημοφιλής και ευρέως γνωστή τακτική των χειραγωγών. Θα δημιουργήσουν ένα θέμα με τέτοιο συγκεκριμένο τρόπο που θα σας κάνουν να πιστέψετε ότι έχετε έρθει σε έναν συμβιβασμό, όταν απλά, στην πραγματικότητα θα έχετε συμφωνήσει στις απαιτήσεις που είχαν τόσο καιρό. Αν θέλουν να δανειστούν χρήματα, θα ζητήσουν 50 δολάρια, περιμένοντας από εσάς να πείτε όχι. Και όσο πιο γρήγορα τους αρνηθείτε, θα πουν «Λοιπόν, οτιδήποτε θα βοηθούσε. Δεν μπορείς να μου δώσεις 20;». Και πιθανόν να δεχτείτε και να υποκύψετε σε αυτό που σας ζήτησαν. Θα νομίζετε ότι κάνατε μια συμφωνία, αλλά αυτό που θέλανε από την αρχή, ήταν 20 δολάρια. Απλά ήξεραν πώς να τα πάρουν από εσάς.

Είναι ειδικοί στο να υποκρίνονται αμοιβαία εμπιστοσύνη

Ο συναισθηματικός εκμεταλλευτής απαιτεί την εμπιστοσύνη σας ώστε να σας ξεγελάσει. Χρειάζεται τη συμπάθειά σας, μα πιο πολύ χρειάζεται την εμπιστοσύνη σας. Ο πιο αποτελεσματικός και γρήγορος τρόπος για να το κάνει αυτό είναι να επιμένει και να σας εκδηλώνει πόσο πολύ σας εμπιστεύεται.

Θα κάνει τα πάντα για να σας πείσει ότι είστε ψηλά στην εκτίμησή του, ο πιο στενός του φίλος και ο πιο έμπιστος που είχε ποτέ. Με αυτό τον τρόπο δε βλέπετε το λόγο να μην ανταποδώσετε αυτή την εμπιστοσύνη. Είναι στη φύση μας να θέλουμε να εμπιστευόμαστε κάποιον και αν νιώσουμε ότι μας εμπιστεύεται θα αρχίσουμε να νιώθουμε σχεδόν ένοχοι που δεν του το ανταποδίδουμε.

Αυτή είναι η ατυχής αλήθεια πίσω από την «εμπιστοσύνη» τους, ωστόσο όλα εκείνα τα μυστικά και οι πολύ προσωπικές πληροφορίες που έχουν μοιραστεί μαζί σας, είναι ψεύτικα. Ξέρουν πώς να είναι προσεκτικοί και ποτέ δε θα σας δώσουν στοιχεία με τα οποία θα μπορέσετε να τους βάλετε στη θέση τους.

Οι συναισθηματικοί εκμεταλλευτές είναι επικίνδυνοι και μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Δώστε προσοχή και μην ξεχάσετε ότι αξίζετε. Μην αφήνετε κανέναν να σας πει τι να κάνετε και τι όχι, τι είναι αλήθεια και τι όχι. Δεν χρειάζεται να γίνετε θύμα κανενός.

Μετάφραση: awakengr.com via dailyvibes.org

Διαβάστε επίσης

To Top