Τροφή για σκέψη

7 πεποιθήσεις που σας εμποδίζουν να αναπτυχθείτε


Υπάρχει μια δημοφιλής έκφραση που πιθανώς έχετε ακούσει πολλές φορές: «Είναι όλα μέσα στο μυαλό σου». Ακόμα και αν αυτό είναι αλήθεια, φαίνεται ότι κάποιοι από εμάς χάνουν την όψη της μεγάλης αλήθεια που κρύβεται μέσα μας: οι σκέψεις ελέγχουν την ζωή σας, προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Στην πραγματικότητα, ορισμένες πεποιθήσεις μπορούν πραγματικά να σας εμποδίσουν να αναπτυχθείτε.

Ορίστε ένα παράδειγμα που το δείχνει καθαρά. Φανταστείτε ότι κάποιος πιστεύει τυφλά σε ένα φυλαχτό καλής τύχης. Μια μέρα το χάνει και νιώθει ότι όλα αρχίζουν να πηγαίνουν στραβά. Μπορεί ένα κολιέ ή ένα βραχιόλι να καθορίσει πραγματικά την πορεία της ζωής σας; Αν το σκεφτείτε λογικά, θα πείτε όχι αλλά το άτομο που το φορά πιστεύει σε αυτό και δεν το αμφισβητεί καθόλου.

Από την εξωτερική μεριά είναι εύκολο να δούμε πως αυτό το είδος πεποίθησης σας εμποδίζει να αναπτυχθείτε. Αλλά δεν φαίνεται έτσι στους ανθρώπους με αυτές τις πεποιθήσεις. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν πιστεύουν στα φυλαχτά τύχης αλλά πιστεύουν σε άλλες ιδέες που έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Εδώ βρίσκονται 7 από αυτές.

«Είναι πιο εύκολο να πιστεύεις παρά να σκέφτεσαι. Γι αυτό υπάρχουν τόσοι πιστοί.» -Ανώνυμος

  1. «Μου λείπει κάτι»

Αυτή η πεποίθηση σας εμποδίζει να αναπτυχθείτε επειδή χάνετε το νόημα. Είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων που λένε ότι δεν είναι αρκετά έξυπνοι ή πλούσιοι. Και νομίζουν ότι αυτό το χαμένο πράγμα είναι αυτό που τους εμποδίζει να ευτυχήσουν.

Αλλά είναι προφανώς μια λανθασμένη πεποίθηση. Το μόνο που κάνει είναι να κατευθύνει την προσοχή τους μακριά από το πραγματικό πρόβλημα: να δεχτούν τον εαυτό τους. Τα εξωτερικά πράγματα δεν εγγυώνται καμία ευτυχία. Και κάθε άνθρωπος έχει ορισμένες θετικές ιδιότητες που δεν έχουν οι άλλοι.

  1. Η σκέψη ότι είναι καλύτερο να μην αισθάνεστε

Η εμπειρία ενός δυνατού συναισθήματος αφήνει σημάδια. Αλλά για ορισμένους ανθρώπους αυτά τα σημάδια είναι πολύ βαθιά. Το μόνο που θέλουν είναι να σταματήσουν να υποφέρουν και να νιώθουν πόνο. Αυτή η επιθυμία είναι τόσο έντονη, ώστε μπορεί να τους οδηγήσει στην δραστική απόφαση «να σταματήσουν να αισθάνονται».

Φυσικά, αυτό είναι αδύνατο. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι αναστέλλουν τα συναισθήματα τους τόσο πολύ κι έτσι είναι σαν να μην αισθάνονται. Ωστόσο, έτσι δεν βιώνουν πολλές θαυμάσιες εμπειρίες και δεν μπορούν να μάθουν να αντιμετωπίζουν τα βάσανα που θα εμφανιστούν στην ζωή τους αργά ή γρήγορα.

  1. Υποθέτετε ότι αν είστε καλύτεροι από τους άλλους θα είστε ευτυχισμένοι

Σε αυτή την περίπτωση, οι άλλοι άνθρωποι είναι αντικείμενα με τα οποία συγκρίνετε τον εαυτό σας. Είναι μια μέτρηση του εγωισμού σας. Αν τους υπερβείτε, θα νιώσετε χαρούμενοι με τον εαυτό σας. Αν δεν το κάνετε, θα είστε απογοητευμένοι και ενοχλημένοι. Αυτό σας εμποδίζει να αναπτυχθείτε επειδή σας οδηγεί να βλέπετε τις σχέσεις με τους ανθρώπους ως ανταγωνισμό. Κανείς δεν είναι καλύτερος ή χειρότερος από οποιονδήποτε άλλο.

  1. «Η ζωή μου είναι πιο δύσκολη από των άλλων»

Αυτό είναι γνωστό ως «θυματοποίηση». Είναι μια ψευδής πεποίθηση που σας οδηγεί στο να πιστεύετε ότι είστε πάντα σε χειρότερη κατάσταση από τους άλλους. Νομίζετε ότι μόνο εσείς υποφέρετε τόσο πολύ ή ότι μόνο εσείς έχετε τόσα πολλά προβλήματα.

Είναι μια εγωκεντρική πεποίθηση και προσπαθεί να δικαιολογήσει την ταλαιπωρία ή την απογοήτευση σας. Η αλήθεια είναι πως όλοι έχουν ευτυχία και πόνο στη ζωή τους. Το να μετρήσετε το πόσο έντονος είναι ο πόνος στον καθένα είναι αδύνατο.

  1. Σκέφτεστε ότι αν πάρετε κάτι θα είστε ευτυχισμένοι

Πάνω απ’όλα η ευτυχία είναι μια στάση και ένα εσωτερικό συναίσθημα. Δεν εξαρτάται από κανένα αντικείμενο ή γεγονός. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια καλή ισορροπία στη ζωή. Σημαίνει επίσης την ανάπτυξη της ταπεινότητας, της μετριοφροσύνης, της αισιοδοξίας και της ελπίδας.

Δεν θα είστε περισσότερο ή λιγότερο χαρούμενοι από κάτι εξωτερικό. Αυτό είναι το είδος της πεποίθησης που σας εμποδίζει να αναπτυχθείτε ως άτομο. Δεν θα νιώσετε πιο συνειδητοποιημένοι- με ένα νέο αυτοκίνητο ή με έναν νέο σύντροφο. Η ευτυχία είναι είτε μέσα σας είτε πουθενά αλλού.

  1. Πείθετε τον εαυτό σας ότι η ζωή είναι ταλαιπωρία

Ίσως έχετε ακούσει αυτό: δεν μπορείτε να επιλέξετε τα προβλήματα σας αλλά μπορείτε να διαλέξετε αν θα υποφέρετε ή όχι λόγω αυτών. Κάποιοι άνθρωποι βλέπουν τις δυσκολίες ως προκλήσεις, μια ευκαιρία να πιέσουν τον εαυτό τους για να γίνουν καλύτεροι. Άλλοι πιστεύουν ότι φέρνουν μόνο αρνητικότητα.

Αυτή η δεύτερη περίπτωση είναι μια πεποίθηση που περιορίζει την ανάπτυξη σας. Υποθέτοντας ότι η ταλαιπωρία είναι φυσιολογική, ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ότι η ζωή είναι στην πραγματικότητα μια κοιλάδα δακρύων και ότι απλά πηγαίνετε από τον έναν πόνο στον άλλο… καταλήγετε να σκέφτεστε ότι τα καλά πράγματα σημαίνουν πως κάτι χειρότερο θα έρθει.

  1. Πιστεύετε πως κάτι ή κάποιος μπορεί να εξηγήσει τον πόνο σας

Υπάρχουν άνθρωποι που αποφασίζουν να εξηγήσουν τις απογοητεύσεις ή τους περιορισμούς τους χρησιμοποιώντας εξωτερικούς παράγοντες ως δικαιολογία. Νομίζουν ότι αν δεν ήταν οι γονείς τους, ή η ανεργία, ή η αδικία του κόσμου θα ήταν εντελώς χαρούμενοι. Με μια λέξη, κατηγορούν τον έξω κόσμο γι αυτό που αισθάνονται μέσα τους. Αυτό όμως είναι λάθος. Οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να ξεπεράσουν τα εμπόδια, εφόσον προσπαθήσουν.

Όπως μπορείτε να δείτε, είναι εύκολο να παγιδευτείτε σε πεποιθήσεις που σας εμποδίζουν να αναπτυχθείτε. Χωρίς να το συνειδητοποιείτε, ερμηνεύετε τα πάντα με κάποιον από αυτούς τους τρόπους. Στο τέλος, απλώς σας κρατούν κολλημένους και δεν σας αφήνουν να δείτε τους ευρείς ορίζοντες που έχετε όλοι γύρω σας. Μην τους αφήσετε.

Μάγεια Τ.

Διαβάστε επίσης


To Top