Αυτοβελτίωση

6 βιβλία που θα διευρύνουν το μυαλό σου και θα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο


Τα βιβλία είναι πολύ σημαντικά για την ψυχική μας ανάπτυξη. Έτσι, τα καλά βιβλία που διεγείρουν την σκέψη μπορεί να αποδειχθούν αρκετά δύσκολα. Το να αποκτήσετε την συνήθεια να διαβάζετε τέτοια βιβλία όμως είναι πάρα πολύ καλό. Είναι κάτι που πραγματικά μπορεί να μεταμορφώσει την ζωή σας.

Αναμφισβήτητα, το διάβασμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναπτύξετε το μυαλό σας και ο πιο κατάλληλος για να μάθετε διάφορα πράγματα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε βιβλίο επηρεάζει θετικά τον τρόπο σκέψης σας.

Όπως είπε και ο Φράνσις Μπέικον, κάποια βιβλία πρέπει απλώς να τα γευτείς, άλλα να τα καταβροχθίσεις και μόνο λίγα να τα απορροφήσεις εντελώς. Συνεπώς, παραμένει το ερώτημα: ποια είναι τα βιβλία που διεγείρουν την σκέψη και διευρύνουν το μυαλό σας;

Αυτή η ερώτηση φέρνει στο μυαλό πολλά βιβλία που έχουν τεράστιες επιπτώσεις στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων. Η ακόλουθη, είναι μια σύντομη επισκόπηση έξι τέτοιων βιβλίων που πρέπει να διαβάσετε. Αναμφίβολα θα εμπλουτίσουν το μυαλό σας.

  1. «Άνθρωποι που ξεχωρίζουν» του Μάλκολμ Γκλάντγουελ

Η επιτυχία είναι το κεντρικό θέμα αυτού του βιβλίου. Αποσαφηνίζει το γεγονός πως πολλά περισσότερα σχετίζονται με την επιτυχία από το να είσαι απλώς έξυπνος και να προσπαθείς.

Πιθανώς θα ξέρετε τον κανόνα των 10.000 ωρών του συγγραφέα και τον ρόλο που παίζει στα επιτεύγματα, αλλά παρόλο που μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, μπορείτε να μάθετε το πώς τα επιτυχημένα άτομα πέτυχαν ακόμα πιο πολλά.

Θέλετε να διευρύνετε το μυαλό σας; Αν ναι, αυτό είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε. Περιέχει συμβουλές που συνέβαλαν στην επιτυχία των πιο επιτυχημένων ανθρώπων του κόσμου όπως του Μπιλ Γκέιτς.

  1. «Το νόημα της ζωής» του Βίκτορ Φρανκλ

Πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει επηρεάσει σημαντικά πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το διάβασα όμως το σκέφτομαι κάθε μέρα.

Η εμπειρία των εκατομμυρίων Εβραίων πριν από τόσο καιρό είναι φρικτή. Τείνουμε όμως να ξεχνάμε πως όλα αυτά συνέβησαν πριν από μερικές δεκαετίες και όχι πριν από αιώνες. Ωστόσο, η ζωή του Βίκτορ Φρανκλ στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ξεπερνά κάθε φαντασία. Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει την ζωή είναι κάτι που πρέπει να αναγνωριστεί και να μεταβιβαστεί στις άλλες γενιές.

  1. «Η δύναμη της συνήθειας» του Τσάρλς Ντουχιγ

Αυτό είναι ακόμα ένα βιβλίο που διεγείρει την σκέψη και στρέφεται γύρω από τις συνήθειες. Το καλύτερο πράγμα που χαρακτηρίζει τις συνήθειες είναι πως μόλις αναπτυχθούν, δεν τις καταλαβαίνουμε καν στις καθημερινές μας ασχολίες.

Για παράδειγμα, κανείς δεν καταλαβαίνει τον αριθμό των ταυτόχρονων ενεργειών που κάνει για να βγάλει με ασφάλεια το αμάξι από το γκαράζ στον δρόμο. Όλοι το κάνουν απλώς επειδή είναι μια συνήθεια που έχει αναπτυχθεί. Το ίδιο ισχύει και για το κάπνισμα.

  1. «Κόσμος: Ένα προσωπικό ταξίδι» του Καρλ Σέιγκαν

Πρόκειται για ένα βιβλίο που στην αρχή όλοι απλώς το διαβάζουν και μετά το σκέφτονται σοβαρά. Είναι ίσως από τα καλύτερα βιβλία.

Βοηθά τους ανθρώπους να σκεφτούν τον ρόλο τους στο Σύμπαν, τονίζοντας το γεγονός πως ακόμα και αν έχουμε εξελιχθεί πολύ ως είδος, υπάρχουν πολλά που πρέπει να μάθουμε όσον αφορά τον εαυτό μας και το μέλλον μας.

Έχει πολλές θετικές κριτικές από αυτούς που το έχουν διαβάσει. Έχει επηρεάσει πολλούς και τους έχει δώσει μια διαφορετική προσέγγιση στα θέματα της ζωής.

  1. «Τα εις εαυτόν» του Μάρκου Αυρήλιου

Παρόλο που αυτό το βιβλίο γράφτηκε πιθανότατα πριν από 1800 χρόνια, τα θέματα που καλύπτει έχουν αποδειχθεί πιο χρήσιμα από ποτέ. Έχει κάποιες πολύ σημαντικές αρχές που όπως και τότε, ισχύουν και σήμερα.

Σε περίπτωση που αμφιβάλλετε, το παρακάτω απόσπασμα θα κάνει τον οποιονδήποτε να αναγνωρίσει την πραγματικότητα:

« Πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτά που απαιτεί η δικαιοσύνη αν μας αποσπούν την προσοχή πράγματα που δεν έχουν σημασία και αν είμαστε αφελείς, εύπιστοι και ασταθείς;»

  1. «Οι επτά συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων» του Στίβεν Ρ. Κόβεϊ

Πιθανώς έχετε ξανακούσει γι αυτό το κλασικό βιβλίο. Υπάρχει κάτι όμως που το κάνει ιδιαίτερα σημαντικό. Το γεγονός ότι βασίζεται σε αρχές το καθιστά πιο αξιόπιστο. Θυμηθείτε, οι πραγματικές αρχές δεν αλλάζουν ποτέ, είναι διαχρονικές.

Κάθε συνήθεια που περιγράφεται σε αυτό το βιβλίο είναι πολύ σημαντική και λειτουργεί ως το «προσωπικό φάρμακο» για την αποτελεσματικότητα σε κάθε πτυχή της ζωή μας. Είναι επίσης ένα βιβλίο με υψηλές βαθμολογίες.

Συνοψίζοντας, σε αυτό το άρθρο είδαμε 6 βιβλία τα οποία διεγείρουν την σκέψη. Σε ποιο πρέπει να δώσετε προτεραιότητα; Πρέπει να τα πάρετε όλα κατευθείαν ή να αφιερώσετε χρόνο για να τα διαβάσετε ξεχωριστά και σχολαστικά;

Ενώ η επιλογή είναι δική σας, συνιστούμε να διαβάζετε ένα τη φορά για να τα αξιοποιήσετε όσο καλύτερα γίνεται.

L.C.

Διαβάστε επίσης


To Top