Ψυχολογία

6 σημάδια ότι είστε αυτοκαταστροφικό άτομο

Είναι ιδιαίτερα εμφανές όταν κάποιος είναι αυτοκαταστροφικός. Θα είναι σχεδόν ένα ολότελα διαφορετικό άτομο από αυτό που γνωρίζατε στο παρελθόν.

Ίσως να είστε μπερδεμένοι, πονεμένοι, αβέβαιοι ή να έχετε μια ποικιλία άλλων αισθημάτων που είναι απόλυτα φυσιολογικά. Ωστόσο, αν ξέρετε κάποιον που έχει γίνει αυτοκαταστροφικός, τότε ίσως να θέλετε να επικοινωνήσετε με τον κατάλληλο υποστηρικτή ώστε να βοηθήσετε το άτομο αυτό να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται.

Ακολουθούν κάποια από τα συμπτώματα ενός αυτοκαταστροφικού ατόμου:

Κανένα κίνητρο/ Παραίτηση

Οι αυτοκαταστροφικοί άνθρωποι αρχίζουν να έχουν λίγα ως και καθόλου κίνητρα για να κάνουν το οτιδήποτε. Θα βρουν τρόπους για να αποφύγουν τα πράγματα που υποτίθεται ότι κάνουν ή θα παραιτηθούν από ό,τι κάνουν μια και καλή χωρίς λόγο. Στο κεφάλι τους, το να θυσιάσουν όλη τους την ευτυχία είναι μόνο ένας τρόπος για να βοηθήσουν τον πλανήτη απλά με το να μην υπάρχουν. Είναι σημαντικό να τους κάνετε ενεργούς και να τους ανάψετε την σπίθα για τη ζωή!

Ποτέ δεν δέχονται βοήθεια

Οι αυτοκαταστροφικοί άνθρωποι δεν θα επιτρέψουν ποτέ σε κανέναν  να τους βοηθήσει με οτιδήποτε. Ακόμα και αν πρόκειται για μια απλή επιδιόρθωση, δε θα αποδεχτούν την βοήθεια που τους προσφέρετε. Πολύ συχνά αδιαφορούν πλήρως για τους άλλους σαν να μην άκουσαν ποτέ αυτό που τους είπαν για να ξεκινήσουν με κάτι και θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι κάνουν με την ελπίδα ότι θα τους αφήσετε ήσυχους. Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζετε ότι προσπαθείτε μόνο να τους βοηθήσετε επειδή ενδιαφέρεστε και τους αγαπάτε.

Αγνοούν τα άλλα αισθήματα

Οι αυτοκαταστροφικοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα αδαείς προς τα άλλα αισθήματα. Πάλι, τους αρέσει να πιστεύουν ό,τι δεν έχουν δει ή ακούσει τίποτα που δεν το θέλουν. Η πικρή αλήθεια ότι αγνοούν τα δικά τους συναισθήματα ταυτόχρονα με τα συναισθήματα οποιουδήποτε άλλου. Προτιμούν να τα καταπνίγουν, χωρίς ποτέ να εκφράζονται και δυσκολεύονται πολύ να τα βγάλουν πέρα με το στρες. Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζετε ότι είναι εντάξει όταν στρεσάρονται και ότι είστε εδώ για να τους βοηθήσετε αν το χρειαστούν.

Αλκοόλ/Ναρκωτικά

Οι αυτοκαταστροφικοί άνθρωποι ξεκινούν συχνά καινούργιες συνήθειες ή ενισχύουν τις παλιές τους και τις φτάνουν σε ακραία επίπεδα, μερικές φορές χωρίς μετριοπάθεια και έλεγχο. Η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ είναι οπωσδήποτε κάποια από τα κυριότερα προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να τα παίρνετε ελαφρώς όταν πρόκειται για το ευ ζην ενός ανθρώπου. Αν ξέρετε κάποιον που ξεκίνησε να κάνει χρήσει ναρκωτικών ή αλκοόλ, παρακαλώ βοηθήστε τον να βρει την απαραίτητη βοήθεια που χρειάζεται.

Σκόπιμα καταστρέφουν σχέσεις

Οι αυτοκαταστροφικοί άνθρωποι θα αρχίσουν να γκρεμίζουν τις γέφυρες με τα στενά μέλη της οικογένειας, τους φίλους και τους αγαπημένους τους ταυτόχρονα. Τα αρνητικά συναισθήματα που τους κατατρώνε τους κάνουν να πιστεύουν ό,τι κανείς που εκτιμάνε θέλει βασικά να είναι μαζί τους. Αυτό οπωσδήποτε δεν είναι αλήθεια προφανώς, αλλά δε θα έβλαπτε να τους υπενθυμίσετε ότι όλοι οι αγαπημένοι τους νοιάζονται περισσότερο γι’ αυτούς από οποιονδήποτε άλλο.

Βλάπτουν σωματικά τον εαυτό τους

Οι αυτοκαταστροφικοί άνθρωποι μερικές φορές νιώθουν ότι είναι ανάξιοι, έτσι στρέφονται στη σωματική βία ώστε να πάρουν την απελευθέρωση που επιθυμούν. Είναι ένας απαίσιος τρόπος με τον οποίο εκφράζουν όλο τους το στρες, την οδύνη τους και τους φόβους τους. Ωστόσο, δρουν με αυτόν τον τρόπο επειδή δεν ξέρουν τι άλλο να κάνουν. Υπενθυμίστε τους ότι δεν χρειάζεται να εκφράζονται με τέτοιους ακανόνιστους τρόπους, αλλά μπορούν να μιλήσουν για τα πράγματα που τους απασχολούν βαθιά μέσα τους.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό σας βοήθησε να αναγνωρίσετε κάποιες από τις αυτοκαταστροφικές ενδείξεις στους φίλους σας ή στα μέλη της οικογένειάς σας.

Μετάφραση: awakengr.com via higherperspectives.com

Διαβάστε επίσης

To Top