Ψυχολογία

5 τρόποι για να διαχειριστείτε τις δυσάρεστες αρνητικές σκέψεις

Image by  Vanessa Lemen

Οι αρνητικές σκέψεις στις οποίες επιτρέπουμε να ελέγχουν το μυαλό μας μπορούν να αλλάξουν ολόκληρη την νοοτροπία μας και τελικά να πάρουν τον έλεγχο της ζωής μας. Και ενώ μπορεί να νιώθουμε παγιδευμένοι σε αυτές τις σκέψεις, δεν είμαστε.

Στο παρελθόν, πριν εμβαθύνω στην δύναμη της θετικής σκέψης, όταν κάποιος μου έλεγε πως απλώς πρέπει να κάνω καλές σκέψεις, θύμωνα. Σκεφτόμουν, πώς είναι δυνατόν να ελέγξεις κάτι πέρα των δυνατοτήτων σου;

Όπως αποδεικνύεται, οι σκέψεις μας έχουν πολύ περισσότερη δύναμη από όση πιστεύουμε και έτσι συνειδητοποίησα την ικανότητα μου να ελέγχω τις αυτό-περιοριστικές μου πεποιθήσεις. Και αν κατανοείτε το πώς να αναγνωρίζετε αυτές τις σκέψεις και να τις μετατρέπετε σε θετικές, αυτό θα εκπαιδεύσει αποτελεσματικά τον εγκέφαλο σας να ξεπερνά τις δύσκολες ή δυσάρεστες σκέψεις.

  1. Διευρύνετε την επίγνωση σας.

Όταν αυτές οι σκέψεις έρχονται στο μυαλό μας, το γνωρίζουμε μέχρι ένα βαθμό, αλλά ίσως να μην τις συνειδητοποιούμε πάντα. Αν παρατηρήσετε μια δυσάρεστη σκέψη, εστιάστε σε αυτή και αναρωτηθείτε: «Αυτή η σκέψη εξυπηρετεί κάποιον σκοπό εκτός από το να με αναστατώνει;». Αν όχι, τότε είστε έτοιμοι να αλλάξετε αυτή την σκέψη. Αν σκέφτεστε πως «τίποτα δεν μου πάει σωστά», αντικαταστήστε το με το «η αλλαγή είναι δύσκολη στην αρχή, αλλά τις περισσότερες φορές, όλα πάνε καλά».

  1. Καταλάβετε ότι οι αρνητικές σκέψεις είναι φυσιολογικές.

Ακόμα και αν οι περίεργες, αυτοκαταστροφικές και δυσάρεστες σκέψεις που έρχονται στο μυαλό μας φαίνονται παράλογες, όλοι τις έχουν και είναι αρκετά συνηθισμένες. Όταν μια παράξενη, δυσάρεστη ή αρνητική σκέψη έρχεται στο μυαλό σας μην την κρίνετε. Απλώς παρατηρήστε την και αφήστε την να φύγει.

  1. Δημιουργήστε αντιπερισπασμούς.

Όταν έχω αρνητικές σκέψεις που επηρεάζουν πολύ το μυαλό μου, προσπαθώ να συγκεντρωθώ σε κάτι λιγότερο ενοχλητικό. Δοκιμάστε να τραγουδήσετε ή να εστιάσετε σε ένα θέμα που σας ενδιαφέρει πολύ.

  1. Είναι απλώς σκέψεις.

Όταν έχουμε αρνητικές σκέψεις, συχνά τις θεωρούμε πραγματικά γεγονότα και όχι απλές σκέψεις. Κατανοήστε πως οι σκέψεις σας δεν συμβαδίζουν με τα περιστατικά της ζωής σας και δεν είναι πραγματικότητα. Αφήστε τες να φύγουν.

  1. Υπάρχει μια απάντηση.

Κατανοήστε την ρίζα των αρνητικών σκέψεων. Από πού προέρχονται; Τι τις ενεργοποιεί; Πώς μπορείτε να τις αποτρέψετε; Όλες αυτές οι απαντήσεις θα χρειαστούν δουλειά αλλά αξίζει.

Μαγεία Τ.

Διαβάστε επίσης

To Top