Ψυχολογία

5 τρόποι να προστατέψετε τον εαυτό σας από τα αρνητικά συναισθήματα

Μπορείτε να προστατέψετε τον εαυτό σας από τις αρνητικές για την υγεία επιδράσεις συναισθημάτων όπως ο φόβος, η οργή και ο συναισθηματικός πόνος, τόσο εύκολα όσο το να προστατεύετε τον εαυτό σας από το κάψιμο του ήλιου με το αντηλιακό. Τα αρνητικά συναισθήματα είναι μόνο ένα μέρος από αυτό που μας κάνει ανθρώπους και το να βιώνουμε τόσα πολλά από αυτά μπορεί να είναι συντριπτικό στη σωματική μας και ψυχολογική μας υγεία.

Σε αυτό το άρθρο θα κοιτάξουμε μερικούς τρόπους με τους οποίους τα αρνητικά συναισθήματα επιδρούν στην υγεία σας και πώς μπορείτε να μάθετε να προστατεύετε τον εαυτό σας.

Ακολουθούν οι πέντε τρόποι

Δημιουργήστε μια προστατευτική ψυχική ασπίδα

Στο βιβλίο του « Psychic Development For Beginners» ο William W. Hewitt εξηγεί το νόμο του Να είσαι λέγοντας ότι οτιδήποτε είναι στη συνείδησή σας πρέπει να έρθει στο «είναι» και τίποτα δεν μπορεί να συμβεί για εσάς ή σε εσάς αν δεν είναι προγραμματισμένο μέσα στο μυαλό σας. Συνεπώς, βγάζει νόημα να προγραμματίζετε τον εαυτό σας με καλούς, ωφέλιμους στόχους και σκέψεις.

Εστιαζόμενοι στις θετικές, όχι αρνητικές σκέψεις, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ψυχική ασπίδα που μπορεί να μας προστατέψει από τα αρνητικά συναισθήματα. Η δημιουργία μιας ψυχικής ασπίδας είναι εύκολη καθώς οραματίζεστε κατά τη διάρκεια των διαλογιστικών πρακτικών.

Ο Hewitt προτείνει όσο χαλαρώνετε και είστε σε μια κατάσταση διαλογισμού, να φαντάζεστε το σώμα σας περικυκλωμένο από ένα λαμπερό φως, και να λέτε:

• Αυτό το πανίσχυρο, θετικό φως είναι η ψυχική μου ασπίδα

• Αυτό το φως θα διώξει όλες τις αρνητικές ενέργειες από τον προγραμματισμό του νου μου

• Η ασπίδα θα επιτρέψει να περάσουν μόνο θετικές σκέψεις και συναισθήματα

• Αυτή η προστατευτική ασπίδα θα είναι μαζί μου πάντα, ακόμα και αν δεν εστιάζω σε αυτή

Εστιάστε στα θετικά συναισθήματα του αυτοελέγχου

Μερικά αρνητικά συναισθήματα, όπως η ενοχή, αναδύονται από την έλλειψη αυτοελέγχου. Για παράδειγμα, αν τρώτε τόσο πολύ και ξέρετε ότι αυτό είναι ανθυγιεινό για εσάς, ίσως να νιώσετε ενοχή για αυτό, αργότερα. Όταν είστε ικανοί να αντισταθείτε επιτυχώς στον πειρασμό, αυτό σας βοηθάει να χτίσετε τις προσωπικές σας άμυνες ενάντια στα αρνητικά συναισθήματα.

Ξέρετε ότι είστε ικανοί να αποφεύγετε ανεπιθύμητες δραστηριότητες, όπως το ποτό, γιατί τις έχετε αποφύγει και στο παρελθόν. Από το να εστιάσετε στην ενοχή που συνδέεται με την κακή συμπεριφορά, εστιάστε στα θετικά συναισθήματα που νιώθετε όταν αντιστέκεστε με επιτυχία. Η περηφάνεια, μια αίσθηση κατορθώματος και η επιβεβαίωση των ικανοτήτων σας, είναι οι θετικοί τρόποι που πρέπει να κοιτάξετε για να αντισταθείτε σε μια αρνητική συμπεριφορά.

Εκπαιδεύστε την συνειδητοποίησή σας

Ο διαλογισμός, η γιόγκα και η επίγνωση των σωματικών αισθήσεων των αρνητικών συναισθημάτων είναι όλα τρόποι για να χρησιμοποιήσετε την επίγνωσή σας την παρούσα στιγμή για να μάθετε να προστατεύετε τον εαυτό σας από τα αρνητικά συναισθήματα. Ερευνητές που μελετούν το ρόλο της επίγνωσης των σωματικών αισθήσεων στην βίωση του συναισθήματος βρήκαν ότι ο διαλογισμός Vipassana, ένας τύπος διαλογισμού που εστιάζει στις σωματικές αισθήσεις, βοήθησε τους ανθρώπους να μάθουν την σχέση μεταξύ του πνευματικού βιώματος ενός αισθήματος ως απάντηση σε κάτι αρνητικό στο περιβάλλον και στο πώς το σώμα αντιδράει στο συναίσθημα.

Μόλις μπορέσετε να νιώσετε το αρνητικό συναίσθημα στο σώμα σας, μπορείτε να κατανοήσετε ότι η αντίδραση του σώματός σας δεν χρειάζεται να χει μια ταμπέλα που να σχετίζεται με αυτό. Αυτές είναι απλά αισθήσεις του καρδιακού ρυθμού, της αναπνοής και της εφίδρωσης, τα οποία μπορείτε να ελέγξετε, χαλαρώνοντας. Η ονομασία του συναισθήματος «φόβος» δίνει μόνο μια αρνητική ταμπέλα σε αυτό που το σώμα σας βιώνει.

Μάθετε να παρηγορείτε  τον εαυτό σας με υγιείς τρόπους

Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η ικανότητά μας να αυτοπαρηγορούμαστε είναι κάτι που μαθαίνουμε νωρίς στην παιδική ηλικία, όσο γινόμαστε ξεχωριστοί άνθρωποι από τους γονείς μας. Ένα υγιές άτομο είναι ικανό να παρηγορήσει τον εαυτό του όταν νιώθει λυπημένο, φοβισμένο ή απογοητευμένο.

Η συμπεριφορά της παρηγόρησης του εαυτού μας ξεκινάει ως πιπίλισμα του αντίχειρά μας ή άλλη επαναλαμβανόμενη, χαλαρωτική συμπεριφορά στην παιδική ηλικία, αλλά ως ενήλικες μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι μια βόλτα μια ηλιόλουστη μέρα, μας βοηθάει να απελευθερώσουμε αρνητικά συναισθήματα, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Σκεφτείτε μερικά πράγματα που ξέρετε ότι είναι υγιεινά για εσάς και που σας δίνουν μία θετική συναισθηματική ενίσχυση. Κρατήστε αυτή τη λίστα των προτάσεων διαθέσιμη την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να προστατέψετε τον εαυτό σας από τα αρνητικά συναισθήματα.

Αποσυνδεθείτε από τα αρνητικά συναισθήματα

Τα αρνητικά σας συναισθήματα δεν είναι εσείς και εσείς δεν είστε τα αρνητικά σας συναισθήματα. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας που νιώθετε αρνητικά συναισθήματα. Αντιθέτως, να δράτε σαν αντικειμενικός παρατηρητής και δείτε τον εαυτό σας σαν να τον έβλεπε ένα άλλο άτομο. Πείτε στον εαυτό σας ότι «φαίνεται σαν να βιώνω άγχος αυτή τη στιγμή. Παρόλο που συνήθως αυτό μπορεί να με ενοχλεί, επιλέγω να μην επηρεαστώ από αυτό».

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να αποσυνδεθείτε σωματικά από την κατάσταση που σας έφερε στα αρνητικά συναισθήματα παρά να παραμείνετε και να συνεχίσετε να νιώθετε αρνητικά. Για παράδειγμα, σε μια κοινωνική συγκέντρωση που νιώθετε αγχωμένοι, επιλέξτε να φύγετε αν δεν είστε ικανοί να γυρίσετε αυτή την κατάσταση σε μια θετική συναισθηματική νοοτροπία.

Το να φεύγετε από μια άσχημη κατάσταση ώστε να μπορέσετε να αποφύγετε αρνητικά συναισθήματα δε θα πρεπε να είναι κάτι για το οποίο νιώθετε ηττημένοι. Αντιθέτως, δείτε το σαν να κάνετε μια υγιή συναισθηματική επιλογή για τον εαυτό σας και εστιάστε στην ευημερία σας.

Μετάφραση: awakengr.com via powerofpositivity.com

Διαβάστε επίσης

To Top