Εναλλακτικά άρθρα

5 τρόποι για να ρίξετε φως στο σκοτάδι


Μια σύντομη ματιά στα νέα, μας δίνει τόσα πολλά παραδείγματα σκοταδιού στον κόσμο μας. Είναι η ώρα για εμάς να κάνουμε την διαφορά, να ρίξουμε φως και να εκδηλώσουμε τις θεραπευτικές μας ικανότητες εκεί που χρειάζεται πιο πολύ. Είναι επίσης ώρα για εσάς να εκπέμψετε το δικό σας φως και να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές όπου και αν πάτε.

Το σκοτάδι είναι η απουσία του φωτός, επομένως το να φέρουμε το δικό μας φως είναι ένας τρόπος να βελτιώσουμε έναν κόσμο όπου ο πόνος είναι παρών συχνά. Η χρησιμοποίηση των συνειδητών δυνάμεων του μυαλού μας  ώστε να βοηθήσουμε την έλευση μιας θετικής αλλαγής, ιδιαίτερα όταν τα αρνητικά συμβάντα κυριαρχούν στα μέσα ενημέρωσης, είναι μια δεξιότητα που ενθαρρύνουμε τους άλλους να μάθουν και να διαδώσουν. Ας κοιτάξουμε τους πέντε τρόπους που θα δώσουν λίγο φως σε αυτόν τον σκοτεινό κόσμο που βλέπουμε.

Χρησιμοποιήστε τον χρόνο που διαλογίζεστε για να στείλετε θεραπευτική ενέργεια

Όταν διαλογίζεστε, απολαμβάνετε τα οφέλη των μειωμένων επιπέδων του στρες, της συναισθηματικής ευημερίας , της αποκατάστασης της σχέσης σας με τους άλλους  και ενός υγιέστερου σώματος, μεταξύ άλλων. Ακόμα και χωρίς να εστιάσετε συνειδητά την ενέργειά σας προς την θεραπεία των άλλων όσο διαλογίζεστε, είστε ικανοί να δημιουργήσετε μια θετική αλλαγή στους σκοτεινούς καιρούς που περνάμε, που θεραπεύει και τους άλλους και τον εαυτό σας. Μια αγγλική έρευνα βρήκε ότι όταν ένα μικρό ποσοστό όπως το 1% τους πληθυσμού έκανε υπερβατικό διαλογισμό, οι δείκτες της εγκληματικότητας έπεσαν. Αυτό δείχνει ότι η συνειδητότητά μας μπορεί να επηρεάσει την θετική κοινωνική αλλαγή και να φέρει φως στο σκοτάδι. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για τον μηχανισμό αυτής της επίδρασης, αλλά το Global Peace Project λέει ότι η συνειδητότητα στο πιο βαθύ της επίπεδο είναι ένα πεδίο που αποτελεί το θεμέλιο και συνδέει τους ανθρώπους ξεχωριστά μέσω της κοινωνίας.

Να είστε παράδειγμα της θετικής αλλαγής

«Γίνε η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο» – Μαχάτμα Γκάντι

Μην περιμένετε κάποιος άλλος να φτιάξει τα πράγματα όταν εσείς οι ίδιοι είστε ικανοί να κάνετε θετικές αλλαγές. Η επίδραση ενός κόσμου καλοσύνης σε έναν άγνωστο μπορεί να είναι τεράστια αν αυτό το άτομο αντιμετωπίζει την κατάθλιψη που έχει γιατί δεν ξέρει ότι το αγαπάνε και το εκτιμούν. Αν θέλετε να δείτε ένα κόσμο γεμάτο καλοσύνη και ανθρώπους που νοιάζονται, γίνετε οι ίδιοι καλοσυνάτοι και δείξτε ότι νοιάζεστε για τους άλλους.

Διδάξτε τους άλλους πώς να γίνουν εργάτες φωτός

Οι εργάτες φωτός είναι θεραπευτές που τους ζητείται να βοηθήσουν τους ανθρώπους να παλέψουν με το σκοτάδι που μπορεί να υπάρχει στη ψυχή μας και να μολύνει το μυαλό και το σώμα μας. Όταν νιώθουμε ότι βιώνουμε μια περίοδο σκότους, αυτό μπορεί να μας κάνει να διαστρεβλώσουμε τις αντιλήψεις μας και να βλέπουμε αρνητικότητα εκεί που δεν υπάρχει. Αν έχετε μάθει να επουλώνετε τον πόνο σας, δείξτε στους άλλους πώς μπορέσατε και το κάνατε και καθοδηγήστε τους μέσω βημάτων να απελευθερώσουν τον θυμό τους, τον πόνο τους, την στεναχώρια τους  ή την απογοήτευση που νιώθουν. Ενθαρύνετέ τους να βρουν τον δικό τους δρόμο της αυτοθεραπείας, υπενθυμίζοντάς τους  τα διαθέσιμα βοηθήματα που έχουν για να αναπληρωθεί η ψυχή τους.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα των θεραπευτικών μεθόδων των εργατών φωτός

  • Πνευματική σύνδεση μέσω προσευχής, διαβάσματος ή ομάδων κοινότητας
  • Διαλογισμός
  • Δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων με τους ανθρώπους
  • Ασφαλής χώρος για να μιλήσει κάποιος για τα αισθήματά του
  • Ερωτήσεις που προκαλούν
  • Αποφυγή αρνητικών λόγων, επικριτικών ή βλαβερών
  • Υπενθύμιση στους ανθρώπους του εσωτερικού τους θάρρους
  • Χειρονομίες και κινήσεις αγάπης όπως το αγκάλιασμα και τα χάδια
  • Ειλικρινείς λέξεις που βγαίνουν από αληθινά συναισθήματα

Εφαρμόστε την συγχώρεση

Η συγχώρεση είναι ένας τρόπος για να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας συναισθηματικά και να φέρουμε φως στο δικό μας σκοτάδι. Όταν πονάμε, ίσως νιώσουμε ότι κάποιος μας πλήγωσε. Ο μόνος τρόπος για να θεραπευτούμε πραγματικά είναι να διώξουμε τον θυμό και την στεναχώρια που νιώθουμε και να τα αντικαταστήσουμε με ένα θετικό συναίσθημα όπως η αγάπη για τον εαυτό μας.

Η συγχώρεση δεν είναι το ίδιο όπως η συμφιλίωση, που σημαίνει ότι θεραπεύουμε φτιάχνοντας  εκ νέου την σχέση μας με το άτομο που μας προκάλεσε τον πόνο. Επίσης συγχωρώντας το άτομο που μας προκάλεσε τόσο πόνο, σίγουρα δε σημαίνει ότι αποδεχόμαστε αυτή την επιζήμια συμπεριφορά που έκανε τη ζωή μας λίγο πιο σκοτεινή.

Οι ερευνητές μελέτησαν το πώς  τα άτομα που επιβίωσαν από μια σεξουαλική κακοποίηση από συγγενικό τους πρόσωπο, ήταν ικανά να θεραπεύσουν τον εαυτό τους και να προχωρήσουν. Βρήκαν ότι ένα πρόγραμμα συγχωρετικής θεραπείας  τα βοήθησε να αναρρώσουν από τα τραύματά τους. Οι συμμετέχοντες στο θεραπευτικό πρόγραμμα είχαν μεγαλύτερα επίπεδα συγχώρεσης και ελπίδας και μικρότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Οι συμμετέχοντες του προγράμματος είχαν επίσης μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση ως αποτέλεσμα της συγχώρεσης των ατόμων που τους κακοποίησαν.

Μοιραστείτε την ιστορία της θετικής αλλαγής σας,  την επιμονή σας και το κουράγιο σας

Όλοι έχουν μια ιστορία μιας δύσκολης περιόδου που βίωσαν και ξεπέρασαν που τους βοήθησε να φτάσουν εκεί που είναι τώρα. Αυτές οι ιστορίες είναι εκείνες οι συγκλονιστικές που διαβάζουμε και μας γεμίζουν με ελπίδα. Πιθανώς να έχετε και εσείς μια τέτοια ιστορία που θέλετε να μοιραστείτε με άλλους που αντιμετωπίζουν μια δύσκολη απώλεια, μια σχέση που τελείωσε  ή οικονομικές δυσχέρειες και μπορείτε να τους εμπνεύσετε.

Photo by spiritdsgn

Διαβάστε επίσης


To Top