Ψυχολογία

5 τραύματα της παιδικής ηλικίας που σας επηρεάζουν ακόμα


Τα προβλήματα της παιδικής ηλικίας μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής σας ως ενήλικες. Επιπλέον, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με τα δικά σας παιδιά και το πώς αντιμετωπίζετε τις αντιξοότητες.

Συγκεκριμένα, αυτά τα 5 συναισθηματικά τραύματα ή επώδυνες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας έχουν την δύναμη να διαμορφώσουν την προσωπικότητα σας σύμφωνα με την συγγραφέα, Λιζ Μπουρμπό.

  1. Εγκατάλειψη

Η μοναξιά είναι ο χειρότερος εχθρός οποιουδήποτε βίωσε την εγκατάλειψη ως παιδί. Οι άνθρωποι που φοβούνται την μοναξιά είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν τους συντρόφους και τα σχέδια τους πολύ νωρίς, από φόβο μήπως εγκαταλειφθούν πρώτα οι ίδιοι. Οι άνθρωποι με αυτόν τον φόβο σκέφτονται πράγματα όπως «Θα σε αφήσω πριν με αφήσεις», «δεν με υποστηρίζει κανείς», «δεν είμαι προετοιμασμένος να υποστηρίξω κανέναν άλλον», «αν φύγεις δεν θα ξαναγυρίσεις».

Οι άνθρωποι που βίωσαν την εγκατάλειψη στην παιδική τους ηλικία, θα πρέπει να δουλέψουν για να αντιμετωπίσουν τον φόβο της απόρριψης και τα αόρατα εμπόδια που δεν τους επιτρέπουν να αναπτύξουν επαφές.

Οι πληγές που προκαλούνται από την εγκατάλειψη δεν είναι εύκολο να επουλωθούν. Αλλά μόλις αρχίσει η διαδικασία της θεραπείας, τα άτομα με αυτούς τους φόβους βιώνουν μια δραστική βελτίωση: ο φόβος τους για την μοναξιά εξαφανίζεται και αντικαθιστάται από θετικό και ελπιδοφόρο εσωτερικό διάλογο.

  1. Απόρριψη

Είναι μια πολύ βαθιά πληγή και μπορεί να επεκταθεί σε εσωτερικά αισθήματα απόρριψης. Δηλαδή, η αίσθηση της απόρριψης στιγματίζει τις σκέψεις και τα συναισθήματα.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση αυτού του φόβου, όπως η απόρριψη από τους γονείς, από την οικογένεια ή από τους συνομηλίκους. Δημιουργεί περισσότερες σκέψεις απόρριψης, έλλειψη επιθυμίας και κάνει το άτομο να νομίζει πως δεν αξίζει.

Όποιος υποφέρει από αυτή την επώδυνη εμπειρία αισθάνεται πως δεν αξίζει να αγαπηθεί και να κατανοηθεί και έτσι απομονώνεται εσωτερικά επειδή φοβάται πως θα απορριφθεί. Όσοι απορρίφθηκαν ως παιδιά τείνουν να γίνονται ασαφής ενήλικες. Επομένως, πρέπει να αντιμετωπίσουν τους εσωτερικούς τους φόβους και αυτά που τους προκαλούν άγχος.

Αν ανήκετε σε αυτή την περίπτωση, τα βήματα προς την θεραπεία περιλαμβάνουν το να μάθετε να παίρνετε ρίσκα και να κάνετε αποφάσεις για τον εαυτό σας. Θα σας ενοχλεί όλο και λιγότερο κάθε φορά που κάποιος φεύγει και δεν θα το παίρνετε προσωπικά όταν κάποιος σας ξεχνά για λίγο.

  1. Ταπείνωση

Οι άνθρωποι που ταπεινώνονταν συνεχώς ως παιδιά πιστεύουν ότι οι άλλοι τους απορρίπτουν και τους επικρίνουν. Ο γονείς προωθούν αυτόν τον φόβο στα παιδιά λέγοντας τους πως είναι «κακά» ή πολύ αδέξια ή πολύ βαριά καθώς και όταν απαριθμούν τα προβλήματα τους σε άλλα άτομα. Όλα αυτά καταστρέφουν την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού.

Αυτός ο φόβος συχνά οδηγεί στην ανάπτυξη μιας εξαρτώμενης προσωπικότητας. Ως ενήλικες, όσοι ταπεινώθηκαν στην παιδική τους ηλικία μπορούν επίσης να γίνουν τυραννικοί και εγωιστικοί χρησιμοποιώντας αυτά τα χαρακτηριστικά ως αμυντικό μηχανισμό και ακόμη τείνουν να ταπεινώνουν τους άλλους για να προστατευτούν.

Όποιος υποφέρει από αυτό το είδος εμπειρίας, πρέπει να αγωνιστεί για την ανεξαρτησία, την ελευθερία, τις προτεραιότητες και το πώς να κατανοήσει καλύτερα τις ανάγκες και τους φόβους του.

  1. Προδοσία

Όταν ένα παιδί προδίδεται, κυρίως από τον γονιό που δεν εκπλήρωσε μια υπόσχεση, δημιουργείται ένας φόβος εμπιστοσύνης προς τους άλλους. Αυτή η τάση για δυσπιστία μπορεί να μετατραπεί σε φθόνο και άλλα αρνητικά συναισθήματα καθώς κάποιος μπορεί να νιώθει ανάξιος να αποκτήσει αυτό που του υποσχέθηκε.

Όσοι προδίδονταν συχνά ως παιδιά πιθανώς όταν μεγαλώσουν θα ελέγχουν τους άλλους για να έχουν τα πάντα όπως ακριβώς τα θέλουν. Πιθανόν να αισθάνονται την ανάγκη να ασκούν κάποιου είδους ελέγχου πάνω σε άλλους για να νομίζουν ότι έχουν ισχυρό χαρακτήρα.

Αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να επιβεβαιώνουν τα λάθη τους μέσω της συμπεριφοράς τους. Πρέπει να δουλέψουν για να αποκτήσουν υπομονή, ανεκτικότητα και γνώση και πρέπει να μάθουν πώς να είναι μόνοι τους και πώς να αναλαμβάνουν ευθύνες.

  1. Αδικία

Αυτός ο φόβος προέρχεται από περιβάλλοντα όπου οι γονείς ή οι κηδεμόνες ήταν κρύοι και αυταρχικοί. Κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας, οι υπερβολικές απαιτήσεις που ωθούν τα παιδιά στα όρια τους μπορεί να τα κάνουν να νιώθουν ότι είναι άχρηστα και ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα αποτελεσματικό, κάτι που μεταφέρεται και στην ενηλικίωση.

Μια άμεση συνέπεια της αδικίας στην συμπεριφορά είναι η δυσκαμψία. Αυτά τα άτομα τείνουν γενικά να προσπαθούν να είναι πολύ σημαντικοί και να αποκτήσουν πολλή δύναμη. Επίσης, συχνά αναπτύσσεται ένας φανατισμός για την τάξη και την τελειότητα, καθώς και μια αδυναμία λήψης αποφάσεων με βεβαιότητα.

Οι άνθρωποι που αδικούνταν στην παιδική τους ηλικία πρέπει να δουλέψουν για να ελαττώσουν την δυσπιστία και την πνευματική δυσκαμψία τους ώστε να είναι πιο ευέλικτοι και να μπορούν να εμπιστευθούν τους άλλους.

Το να γνωρίζετε και να αναγνωρίζετε αυτές τις πέντε πληγές της ψυχής που μπορούν να επηρεάσουν την ευημερία, την υγεία και την ικανότητα σας να αναπτύσσεστε ως άνθρωποι, σας επιτρέπει να αρχίσετε να θεραπεύεστε.

Μάγεια Τ.

© Η αναδημοσίευση περιεχομένου επιτρέπεται μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διαβάστε τους εδώ

Διαβάστε επίσης


To Top