Ψυχολογία

5 σημάδια για να καταλάβετε αν έχετε τοξική σχέση με τον εαυτό σας και πώς να το διορθώσετε


Από το self-sabotage μέχρι τη συνεχή κριτική. Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που σχετίζεται με την πιο σημαντική σχέση μας, αυτή με τον εαυτό μας;

Γιόλα Παπαδάκη

Συχνά πιστεύουμε ότι η εσωτερική μας ευημερία εξαρτάται από τις σχέσεις που έχουμε με τους άλλους, αντίθετα όμως, το πρώτο βήμα για να καταλάβουμε αν είμαστε χαρούμενοι είναι να δούμε τι σχέση έχουμε με τον εαυτό μας. «Η σχέση που έχει ο καθένας με τον εαυτό του είναι θεμελιώδης, γιατί μας συνοδεύει σε όλη μας τη ζωή. Θα πρέπει να τη βλέπουμε σαν μια πραγματική σχέση, όπως αυτές που έχουμε και με τους άλλους ανθρώπους. Η καλλιέργειά του είναι σημαντική για να ζήσουμε καλά και να αναδείξουμε την καλύτερη εκδοχή μας», εξηγεί η Nicoletta Suppa, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια.

«Για να το κάνετε αυτό χρειάζεστε επίγνωση, γιατί ποτέ δεν θεωρείται δεδομένο. Υπάρχουν ορισμένες πτυχές του εαυτού μας τις οποίες δεν γνωρίζουμε και επομένως τείνουμε να μην εξετάζουμε. Ωστόσο, αυτές οι κρυφές πλευρές επηρεάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και κατά συνέπεια τις σχέσεις μας και με τους άλλους. Αυτή η άγνοια έχει ένα κόστος που δημιουργεί και ταλαιπωρία στις σχέσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει είναι η αυτοπεποίθηση μας. Το να έχετε καλή σχέση με τον εαυτό σας σημαίνει να αγαπάτε όλα τα κομμάτια σας και έτσι θα αυξάνεται και η αυτοεκτίμησή σας».

Τι σημαίνει να έχετε τοξική σχέση με τον εαυτό σας;

Μερικές φορές δεν το παρατηρούμε καν, αλλά τείνουμε να ρίχνουμε τον εαυτό μας, να τον κρίνουμε αμείλικτα και να μην τον εκτιμάμε. Με αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση, ελάχιστο σεβασμό και έλλειψη αγάπης προς εμάς. «Το να έχετε μια τοξική σχέση με τον εαυτό σας σημαίνει «να μην δίνετε στον εαυτό σας μια ευκαιρία», δηλαδή να μην βλέπετε την πιθανότητα να είστε διαφορετικοί από αυτό που πιστεύετε. Όσοι βρίσκονται σε μια σχέση αυτού του τύπου, τείνουν να επαναλαμβάνουν τα ίδια μοτίβα ξανά και ξανά, πρώτα από όλα στη δυναμική με τον εαυτό τους και δεύτερον με τους άλλους. Δημιουργούνται δυσλειτουργικές συμπεριφορές, όπως η κρίση, η κριτική και η απαξίωση», εξηγεί η ειδικός.

«Όλες αυτές οι τοξικές συμπεριφορές βασίζονται σε έναν συνεχή αρνητικό εσωτερικό διάλογο. Είναι μια επικοινωνία μεταξύ αντικρουόμενων πλευρών του εαυτού μας που μπαίνουν σε σύγκρουση και που απορροφούν μεγάλο μέρος της ψυχικής ενέργειας. Είναι μια συζήτηση χωρίς τρόπο επίλυσης, η οποία χαρακτηρίζεται από πλεονασμό και παράγει μια αίσθηση απογοήτευσης. Κάθε σκέψη που μπορεί να προμηνύει μια εξελικτική και θετική κίνηση, έρχεται σε αντίθεση με μια άλλη καταστροφική σκέψη που μας δείχνει μια ανεπαρκή εικόνα του εαυτού μας».

Δεν είναι μόνο αυτός ο συνεχής αρνητικός εσωτερικός διάλογος που δείχνει ότι κάποιος έχει μια τοξική σχέση με τον εαυτό του, αλλά υπάρχουν και άλλα σημάδια, που πρέπει να παρακολουθούμε, προτείνει η ψυχοθεραπεύτρια.

Πηγή:  vogue.gr 

Διαβάστε επίσης


To Top