Ρήσεις

5 ρήσεις σοφίας του Βούδα που θα αλλάξουν τη ζωή σας


Υπάρχουν πολλά μαθήματα να μάθουμε από τον Βούδα. Ακολουθούν 5 ρήσεις της σοφίας του που θα μπορούσαν να αλλάξουν την ζωή σας προς το καλύτερο:

Ζήστε με συμπόνια

Ξέρετε τι είναι η συμπόνια; Είναι ο συμπονετικός οίκτος και/ή το ενδιαφέρον για τις ταλαιπωρίες ή κακοτυχίες των άλλων. Και εύκολα είναι ένα από τα πιο δημιουργικά χαρακτηριστικά στον Βουδισμό, καθώς η έγνοια είναι σπουδαίος δείκτης ενός πολύ συνειδητοποιημένου ανθρωπίνου όντος.

Το να ζείτε με συμπόνια σημαίνει να θέλετε ειλικρινά να ξέρετε και να κατανοείτε εκείνους που κυριεύουν την ζωή σας. Η συμπόνια είναι αυτό που μας επιτρέπει να βρούμε την εσωτερική ειρήνη, που μας δίνει την δυνατότητα να συγχωρούμε τον εαυτό μας και την ικανότητα να γιατρεύουμε παλιές πληγές και να παραμένουμε δυνατοί σε εποχές με δυσκολίες.

Αλλά στον πυρήνα της, η συμπόνια έχει να κάνει με την γνώση της έμφυτης καλοσύνης που βρίσκεται σε κάθε άνθρωπο και τον συνδέει με τους άλλους με ειλικρίνεια.

Αφυπνιστείτε

Υπάρχει δύναμη στο να ζείτε με τέτοιο τρόπο ώστε να είστε πλήρως αφυπνισμένοι σε κάθε στιγμή της ζωής σας. Όταν αφήνεστε στο παρόν, αφήνοντας οτιδήποτε άλλο να χαθεί, κάθε πλευρά της ζωής σας θα αλλάξει (προς το καλύτερο)

Να σκέφτεστε. Να έχετε τον νου σας. Όταν εστιάζετε στο να ζείτε κάθε στιγμή της κάθε ημέρας, είστε ικανοί να κατορθώσετε περισσότερα. Το να ξεπερνάτε τα εμπόδια στη ζωή, το να βρίσκετε την εσωτερική ειρήνη και να το να αναπτύσσεστε φυσικά, είναι αποτελέσματα της αφύπνισής σας κάθε στιγμή.

Αποδεχτείτε τον θάνατο

Για να ξεπεράσουμε την τρομακτική αντίληψη για την θνητότητά μας θα πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός ότι ο θάνατος είναι τόσο φυσιολογικός όσο η ζωή. Ο καθένας μας δεν υπήρξε για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια και αυτό ποτέ δεν ενόχλησε μια ψυχή.

Η γνώση και η αποδοχή ότι δεν είμαστε μόνιμα στοιχεία σε αυτόν τον κόσμο μας βοηθάει πιο βαθιά να κατανοήσουμε την διασύνδεση των πάντων στον κόσμο μας. Στους μαθητές του Βουδισμού συχνά ζητιέται να «διαλογιστούν στο πτώμα» ως μέρος αυτής της αποδοχής. Κυριολεκτικά διαλογίζονται με την εικόνα ενός πτώματος, ενώ τους έχει ζητηθεί να οραματιστούν και φανταστούν την διαδικασία στην ολότητά της.

Στο τέλος, ελπίζουν ότι ο ατομικός διαλογισμός θα έχει μια βαθιά συνειδητοποίηση σχετικά με την φύση του θανάτου και την θέση του στον κόσμο.

Αφοπλίστε το Εγώ

Το Εγώ είναι ένα βαθύ φαινόμενο. Και συχνά είναι τα πιο εμφανή εμπόδια αυτά που βρίσκονται στο δρόμο μας για την πνευματική φώτιση. Η πνευματικότητα προέρχεται από το γεγονός ότι είμαστε απόλυτα βασισμένοι στην πραγματικότητά μας ή την ύπαρξή μας. Το Εγώ συχνά στέκεται εμπόδιο στο δρόμο της αναζήτησης της εσωτερικής ειρήνης και της ευτυχίας επειδή ασχολείται κυρίως με το να μας πείθει ότι είμαστε χωρισμένοι από τον εαυτό μας.

Το Εγώ μας τραβάει από τις βάσεις μας στην πραγματικότητα. Είναι βαθιά ριζωμένο στην ύπαρξή μας για χρόνια, γι αυτό μπορεί να είναι χρονοβόρα διαδικασία το να ξεμπερδέψουμε με αυτό το χάλι. Αλλά οπωσδήποτε αξίζει.

Αλλάξτε τον εαυτό σας. Αλλάξτε τον κόσμο

Ένα από τα μεγαλύτερα πράγματα που οι Βουδιστές κατανοούν και υποστηρίζουν είναι η γνώση του εαυτού. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τους άλλους να βρουν ποιοι είναι χωρίς να έχετε κατανοήσει πλήρως ποιοι είστε εσείς; Λέγοντας αυτό δεν εννοώ ότι πρέπει να αποκτήσετε σπουδαίες δυνάμεις για να διευκολύνετε την αλλαγή. Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο.

Άπαξ και κάποιος καταλάβει ότι όλοι αλληλοσυνδεόμαστε τότε είναι λογικό ότι βελτιώνοντας τον εαυτό του θα βελτιώσει και τους άλλους ταυτόχρονα. Ο καλύτερος τρόπος να πετύχετε αυτή την κατανόηση της αλληλεπίδρασης είναι με το να ξεφορτωθείτε την ιδέα του «εσείς ή αυτοί». Είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι σε αυτό.

Μετάφραση: awakengr.com via expandedconsciousness.com

Διαβάστε επίσης


To Top