Γενικού ενδιαφέροντος

5 λόγοι να ΜΗΝ δοκιμάσετε τη γιόγκα

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από λόγους για να δοκιμάσετε τη γιόγκα και πιθανά έχετε ακούσει τους περισσότερους. Η πρακτική της γιόγκα αποτελεί μια περίτρανη απόδειξη της ευελιξίας, της γνώσης και συναίσθησης, της σωματικής υγείας και της εσωτερικής γαλήνης που είναι φυσικό επακόλουθο. Αμέτρητοι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους με τη βοήθεια της γιόγκα. Η Yoga δουλεύει. Παρόλα αυτά, αναγνωρίζω όμως ότι η γιόγκα δεν είναι πανάκεια. Η γιόγκα δεν είναι απαραίτητα μια καλή επιλογή για όλους. Μερικές φορές, το «δέλεαρ» της γιόγκα είναι τελικά απογοητευτικό. Εδώ είναι μερικοί λόγοι για να ΜΗΝ δοκιμάσετε γιόγκα…

1) Αν Νομίζετε ότι γιόγκα από μόνη της θα σας αλλάξει…

Η Pema Chodron λέει ότι η πρακτική μας στη γιόγκα είναι το «όχημα» (μέσο), αλλά δεν είναι ο «προορισμός» (αυτοσκοπός). Έτσι, εάν σκέφτεστε ότι η γιόγκα θα σας αλλάξει ξανασκεφτείτε το. Η πρακτική της γιόγκα δεν πρόκειται να αλλάξει ποιός/α είστε ή πώς σκέφτεστε. Αντίθετα, η πρακτική της γιόγκα θα αποκαλύψει τις πεποιθήσεις και τις συνήθειες σας σε όλα τα επίπεδα. Είναι Αλήθεια: Ναι, η γιόγκα έχει έναν μοναδικό τρόπο να σας δείχνει τα πρότυπά σας. (Ή, όπως ένας δάσκαλος μου είπε κάποτε, «Η πρακτική σας εκφράζει έντονα τα ελαττώματα σας.»)

Όμως, η γιόγκα δεν πρόκειται μεσολαβήσει όταν κάποιο βράδυ αργά εσείς θέλετε να παραδοθείτε σε μια αρνητική συνήθεια σας. Η γιόγκα είναι μόνο το «όχημα». Είναι ένα εργαλείο για να «μετακομίσετε» τις παλιές συνήθειες που δεν σας εξυπηρετούν πια. Αλλά, εσείς είστε ο οδηγός σε αυτό το όχημα. Μόνο Εσείς μπορείτε να αλλάξετε τον εαυτό σας.

2) Αν η γιόγκα γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος για να επαναλαμβάνετε διαταραγμένες συμπεριφορές…

Εάν χρησιμοποιείτε τη γιόγκα στη θέση μιας πραγματικής θεραπείας, σταματήστε. Σταματήστε τώρα. Στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, έχω δει τη γιόγκα να γίνεται«ένα άδειο πουκάμισο», εντελώς κενή από την ουσία της και μερικές φορές εντελώς επιβλαβής.

Η πρακτική της γιόγκα δεν αντικαθιστά την ιατρική φροντίδα ή τη θεραπευτική αγωγή. Ούτε η γιόγκα έχει μαγικές ιδιότητες. Παρακαλώ μην χρησιμοποιείτε ένα μάθημα γιόγκα ως υποκατάστατο για την ορθή θεραπευτική αγωγή.

Το να κινείται κάποιος στα πλαίσια της φιλοσοφίας της γιόγκα δεν αποτελεί πρόφαση για να συνεχίζει λανθασμένες συμπεριφορές ή για να αποφεύγει τις σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Και η γιόγκα, κι εσείς μπορείτε και αξίζετε κάτι καλύτερο!

3) Αν Είστε ένας/μια Groupie…

Αν εξασκήστε στη πρακτική της γιόγκα για να συναντήσετε γυναίκες ή τον δάσκαλο ή επειδή είναι μια καλή δικαιολογία για να φοράτε τα μάλας (κολιέ με 108 χάντρες), τότε ίσως χάνεται την ουσία των πραγμάτων. Η πρακτική της γιόγκα έχει να κάνει με την εσωτερική σύνδεση και την αυτό-κατανόηση. Η πρακτική της γιόγκα δεν είναι μια μέθοδος μάρκετινγκ, δεν ασχολείται με το σχήμα του πισινού σου και σίγουρα δεν είναι ένας νέος τρόπος για να φλερτάρεις. Εξασκήστε στη γιόγκα για σας ή για να φοράτε το αξεσουάρ που ονομάζεται «γιόγκα»; Η γιόγκα δεν είναι μια μόδα ή ένα αξεσουάρ. Αν σας ενδιαφέρει κάτι από τα παραπάνω, τότε δοκιμάστε το crossfit!

4) Αν δεν πιστεύετε ότι γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει…

Η πίστη είναι σημαντική. Ίσως, πιο σημαντική από ότι τελικά παραδεχόμαστε. Ιατρικές μελέτες πολύ συχνά αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της θετικής επίδρασης του φαινόμενου placebo σε θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ωστόσο, οποιονδήποτε κι αν ρωτήσετε μάλλον θα σας διαβεβαιώσει ότι είναι «υπεράνω» μιας τέτοιας ιδέας. Αν νοιώθετε ότι η γιόγκα είναι ένα αστείο ή μια φάρσα, τότε έτσι θα αποδειχτεί για εσάς. Το μυαλό μας διαμεσολαβεί στις εμπειρίες μας. Μην αφήνετε τη δυσπιστία σας να παρεμβαίνει στις δυνατότητές σας για ίαση.

5) Αν δεν είστε έτοιμοι για να συνδεθείτε με τον Αληθινό Εαυτό σας

Υπάρχει ένα γνωμικό που λέει: «Όταν ο μαθητής είναι έτοιμος τότε ο δάσκαλος εμφανίζεται». Η γιόγκα δεν διαφέρει σε αυτό. Αν είστε ανοιχτοί, η γιόγκα θα σας φέρει σε άμεση «αντιπαράθεση» με τον εαυτό σας. Θυμηθείτε τότε να έχετε μαζί σας την καρδιά σας γεμάτη αγάπη.

yogahouse.gr

Διαβάστε επίσης

To Top