Σοφά λόγια

Οι 40 πνευματικοί νόμοι της αγάπης

Οι 40 πνευματικοί νόμοι της αγάπης (Από ένα Σούφι)

1. Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε για το Δημιουργό είναι μια εικόνα του εαυτού μας. Εάν σκεφτόμαστε το Θεό ως φόβο και ως ντροπή, είμαστε φοβισμένοι και έχουμε κάτι για το οποίο να ντρεπόμαστε… Αν όμως τον βλέπουμε ως αγάπη, έλεος και καλοσύνη, είναι επειδή ακριβώς έχουμε αυτές τις ιδιότητες.

2. Η αναζήτηση της αλήθειας διευθύνεται από την καρδιά και όχι από το μυαλό. Χρησιμοποιείστε την καρδιά σας ως οδηγό και όχι το κεφάλι σας. Να είστε κάποιος που γνωρίζει το διάβολό του και όχι ένας από εκείνους που τον σκοτώνουν.

3. Υπάρχουν 4 είδη ανάγνωσης: το πρώτο είναι επιφανειακό: διαβάζουμε ό,τι βλέπουμε… Το δεύτερο είναι εσωτερικό: ερμηνεύουμε μετά σύμφωνα με αυτό που ξέρουμε. Το τρίτο είναι εσωτερικό του εσωτερικού: προσπαθούμε να καταλάβουμε το βασικό μήνυμα. Το τέταρτο είναι απλά δύσκολο να φθαστεί και δεν μπορεί να εξηγηθεί με λέξεις.

4. Εάν κοιτάξτε τριγύρω, μπορείτε να βρείτε ένα πρόσωπο του Θεού μέσα σε κάθε πράγμα, διότι Αυτός δεν είναι κρυμμένος σε μια εκκλησία, σε ένα μουσουλμανικό τέμενος ή μια συναγωγή, αλλά παντού. Όπως δεν υπάρχει κανένας που να ζήσει μετά, αφού τον δει, έτσι δεν υπάρχει επίσης κανένας που να πεθάνει μετά, αφού τον δει. Όποιος τον βρίσκει, μένει για πάντα μαζί του.

5. Η χημεία του μυαλού είναι διαφορετική από τη χημεία της αγάπης. Το μυαλό είναι προσεκτικό, καχύποπτο, προχωρεί σιγά-σιγά. Σας συμβουλεύει να είστε προσεκτικοί, να προστατεύετε τον εαυτό σας, ενώ η αγάπη σας λέει να απαλλαχθείτε από τον εαυτό σας! Το μυαλό είναι δυνατό, δύσκολα συντρίβεται, ενώ η αγάπη τραυματίζεται εύκολα και μπορεί να μετατραπεί σε ερείπια. Στα ερείπια όμως δεν είναι που συνήθως βρίσκουμε τους θησαυρούς; Μια θρυμματισμένη καρδιά κρύβει πολλούς θησαυρούς μέσα της!

6. Οι περισσότερες από τις συγκρούσεις και εντάσεις μας οφείλονται στη γλώσσα μας. Μην δίνετε μεγάλη προσοχή στις λέξεις. Στη χώρα της αγάπης, η γλώσσα δεν έχει θέση. Η αγάπη είναι βουβή!

7. Δεν μπορείτε να βρείτε την Αλήθεια ακούγοντας μόνον την ηχώ της δικής σας φωνής. Μπορούμε να βρούμε τον εαυτό μας μόνον μέσα στον καθρέφτη του άλλου.

8. Οτιδήποτε και να σας συμβαίνει, μην απελπίζεστε. Ακόμα κι αν όλες οι πόρτες είναι κλειστές, υπάρχει ένα μυστικό μονοπάτι για σας που κανείς δε γνωρίζει. Δεν μπορείτε να το δείτε ακόμα, αλλά πολλοί παράδεισοι βρίσκονται στο τέλος αυτού του μονοπατιού. Να είστε ευγνώμονες! Είναι εύκολο να ευχαριστήσετε μόλις αποκτήστε αυτό που θέλετε. Να ευχαριστείτε καλλίτερα προτού αποκτήσετε αυτό που θέλετε.

9. Η υπομονή δεν είναι να κάθεσαι και να περιμένεις, είναι να προβλέπεις. Κοιτάζεις το αγκάθι και βλέπεις το τριαντάφυλλο, κοιτάζεις τη νύχτα και βλέπεις την ημέρα. Οι εραστές είναι υπομονετικοί και ξέρουν ότι το φεγγάρι χρειάζεται χρόνο για να γίνει πανσέληνος.

10. Οπουδήποτε πηγαίνετε, στην ανατολή, τη δύση, το βορρά ή το νότο, σκεφθείτε το αυτό σαν ένα ταξίδι μέσα στον εαυτό σας! Αυτός που ταξιδεύει μέσα στον εαυτό του, ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο.

11. Η μαμμή ξέρει ότι η γέννηση είναι επίπονη και το μωρό καταφέρνει με πολύ προσπάθεια να βρει το δρόμο του. Πρέπει να προετοιμαστείτε για πόνους και δυσκολίες εάν θέλετε να αναγεννηθείτε.

12. Η αγάπη είναι ένα ταξίδι. Όλοι οι ταξιδιώτες – το θέλουν, δεν το θέλουν – αλλάζουν. Κανείς δεν μπορεί να ταξιδέψει στους δρόμους της αγάπης και να παραμείνει ίδιος.

13. Υπάρχουν περισσότεροι ψεύτικοι οδηγοί και δάσκαλοι στον κόσμο απ’ ό,τι αστέρια. Ο πραγματικός οδηγός είναι αυτός που σας κάνει να δείτε την εσωτερική ομορφιά σας και όχι αυτός που θέλει να τον θαυμάετε και ακολουθήσετε.

14. Αντί να αντισταθείτε στις αλλαγές, αφεθείτε σε αυτές. Αφήστε τη ζωή να είναι μαζί σας και όχι εναντίον σας. Εάν νομίζετε ότι η ζωή σας θα αναποδογυρίσει, μην ανησυχείτε. Πώς άλλωστε γνωρίζετε ότι το «κάτω» δεν θα είναι καλύτερο από το «πάνω»;

15. Ο Θεός είναι πολυάσχολος για να μας κάνει εσωτερικά και εξωτερικά πλήρεις. Είμαστε όλοι ατελή έργα τέχνης. Όλα τα πράγματα που ζούμε υπάρχουν για να απομακρύνουμε τις ελλείψεις. Ο Θεός εργάζεται σε κάθε μια από τις ελλείψεις μας, διότι το γίγνεσθαι αποσκοπεί στην τελειότητα.

16. Είναι εύκολο να αγαπάτε την τελειότητα . Η δυσκολία είναι να αγαπάτε τον άνθρωπο με τα καλά και τα κακά του. Γνωρίζουμε συνήθως τόσο πολύ όσο αγαπάμε. Μόνον ο ελεήμων Θεός, και όχι τα πλάσματά του, γνωρίζει πλήρως. Δεν μπορείτε να γνωρίζετε ποτέ πραγματικά, ούτε πραγματικά να αγαπάτε.

17. Ο πραγματικός ρύπος δεν είναι έξω, αλλά εσωτερικά, μέσα στις καρδιές μας. Μπορούμε να πλύνουμε όλους τους ρύπους με νερό . Το μόνο που δεν μπορούμε να απομακρύνουμε είναι η μνησικακία και οι κακές προθέσεις που προσκολλούνται στην καρδιά μας.

18. Ολόκληρο το σύμπαν συνοψίζεται μέσα στον άνθρωπο. Ο διάβολος δεν είναι ένα τέρας που αδημονεί να μας παγιδέψει, αλλά μια φωνή μέσα μας. Αναζητήστε το διάβολο μέσα σας, όχι στους άλλους. Μην ξεχνάτε πως αυτός που γνωρίζει το διάβολό του, γνωρίζει και το Θεό του.

19. Εάν περιμένετε σεβασμό από άλλους, δείξτε πρώτα σεβασμό στον εαυτό σας. Δεν μπορείτε να περιμένετε από άλλους αυτό που δε δίνετε στον εαυτό σας.

20. Είναι άσκοπο να προσπαθείτε να μάθετε πού οδηγεί το μονοπάτι. Σκεφθείτε μόνον το πρώτο σας βήμα, τα υπόλοιπα θα έλθουν από μόνα τους.

21. Όλοι έχουμε διαφορετικά πρόσωπα, χαρακτήρες και ονόματα. Εάν ο Θεός ήθελε να είμαστε όλοι ίδιοι, θα το είχε ήδη κάνει. Το να μην σέβεστε τις διαφορές, το να κατηγορείτε τους άλλους για τα ελαττώματά σας είναι το ίδιο με το να μη σέβεστε το Θεό.

22. Όταν ένας πραγματικός εραστής του Θεού μπαίνει σε μια ταβέρνα, βλέπει ένα ιερό μέρος. Όταν ένας μέθυσος μπαίνει σε μια ταβέρνα, βλέπει ένα μέρος για να πιει. Οτιδήποτε κάνουμε, η πρόθεσή μας είναι που κάνει όλη τη διαφορά και όχι η εμφάνιση ή η ετικέτα που βάζουμε στα πράγματα.

23. Η ζωή που ζούμε είναι απλά ένα πολύχρωμο παιχνίδι. Μερικοί από μας το αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά και παλεύουν και κραυγάζουν γι’ αυτό. Αντίθετα, μερικοί άλλοι το σπάζουν και το παραπετούν. Είτε δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτήν, είτε όχι αρκετή. Καλύτερα όμως να μένουμε μακριά από τα άκρα.

24. Εάν ο άνθρωπος είναι ένα υπερήφανο και αξιότιμο ον, δεν πρέπει να ξεχάσει να ενεργεί πάντα με αυτό τον τρόπο, ακόμα και όταν πέφτει, ακόμα κι όταν ολόκληρος ο κόσμος είναι εναντίον του, ακόμα κι όταν καταλήγει σκλάβος.

25. Μην αναζητάτε τον παράδεισο και την κόλαση στο μέλλον. Και οι δύο είναι τώρα παρόντες. Κάθε φορά που κατορθώνουμε να αγαπήσουμε χωρίς προσδοκίες, υπολογισμούς και διαπραγματεύσεις, είμαστε πράγματι στον παράδεισο. Κάθε φορά που πολεμούμε και μισούμε, είμαστε στην κόλαση.

26. Το σύμπαν είναι μια πλήρης μοναδική οντότητα. Τα πάντα και όλοι συνδέονται σε αυτό με αόρατα νήματα . Μην ραγίστε κανενός την καρδιά και μην καταφρονείστε τους πιο αδύναμους από εσάς. Η θλίψη κάποιου στην άλλη μεριά του κόσμου μπορεί να κάνει ολόκληρο τον κόσμο να υποφέρει και η ευτυχία κάποιου μπορεί να κάνει ολόκληρο κόσμο να χαμογελάσει.

27. Αυτός ο κόσμος είναι όπως ένα βουνό. Η ηχώ σας εξαρτάται από εσάς. Εάν φωνάξτε καλά πράγματα, ο κόσμος θα σας τα δώσει πίσω. Εάν φωνάξτε άσχημα πράγματα, ο κόσμος θα σας τα δώσει πίσω. Ακόμα κι αν κάποιος μιλά άσχημα για σας, εσείς μιλήστε καλά για αυτόν. Αλλάξτε την καρδιά σας για να αλλάξετε τον κόσμο.

28. Το παρελθόν είναι μια ομίχλη στο μυαλό μας. Το μέλλον ένα πλήρες όνειρο. Δεν μπορούμε ούτε να μαντέψουμε το μέλλον, ούτε να αλλάξουμε το παρελθόν.

29. Το πεπρωμένο δεν σημαίνει ότι η ζωή μας είναι ήδη προαποφασισμένη. Είναι ανόητο να δεχτείτε το κάθε τι και να πείτε “αυτό είναι πεπρωμένο”. Το πεπρωμένο δεν παρουσιάζει ολόκληρη τη ζωή, αλλά μόνον το τέλος μερικών δρόμων. Δεν είμαστε πλήρως κύριοι και σίγουρα όχι θύματα του δρόμου μας.

30. Εάν σας προσβάλλουν, εάν σας κατηγορούν, εάν σας κουτσομπολεύουν, μην πείτε τίποτα κακό. Μην είστε αυτός που βλέπει την ντροπή, αλλ’ αυτός που τη διορθώνει.

31. Για να φτάσουμε πιο κοντά στην Αλήθεια και το Σωστό, χρειαζόμαστε μια όμορφη και μαλακή καρδιά. Κάθε άνθρωπος μαθαίνει κάποια ημέρα να γίνει μαλακότερος. Μερικοί τυχαία, μερικοί λόγω ασθένειας, μερικοί από ανθρώπινη απώλεια και μερικοί άλλοι από υλική απώλεια. Όλοι αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστάσεις, αλλά είτε μπορούμε να δούμε σε αυτό το αγαθό και να ανοίξουμε την καρδιά μας, είτε να δούμε δυστυχώς μια άλλη κατάσταση και να την κλειδώσουμε για πάντα.

32. Απομακρύνετε όλους τους τοίχους και τα εμπόδια για να ρθείτε κοντύτερα και να αγαπήστε καθαρά. Να έχετε αρχές, αλλά μην τις χρησιμοποιείτε για να αποκλείετε ή για να κρίνετε τους άλλους. Μείνετε μακριά από ινδάλματα, ειδικά από εκείνα που φτιάξατε με τις αρχές σας. Να έχετε ισχυρή πίστη, αλλά μην παίζετε τους ισχυρούς.

33. Όταν όλοι προσπαθούν να είναι κάτι, να μην είστε τίποτα. Συνταχθείτε με την κενότητα. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι όπως ένα δοχείο. Όπως το δοχείο κρατείται από την εσωτερική του κενότητα, έτσι και ο άνθρωπος κρατείται από την επίγνωση της ανυπαρξίας του.

34. Το άφημα δεν είναι μια αδυναμία. Αντίθετα είναι δύναμη. Το άφημα σε σταματά να ζεις μέσα στο νερό που βράζει και σε βοηθά να ζήσεις σε ένα ασφαλές μέρος.

35. Μπορούμε να μάθουμε και να προχωρήσουμε μόνον με τις αντιφάσεις. Ο πιστός πρέπει να συναντήσει εσωτερικά τον αμφισβητία. Ο αμφισβητίας πρέπει να συναντήσει τον πιστό. Ο άνθρωπος προχωρά σιγά-σιγά και ωριμάζει όταν δέχεται τις αντιφάσεις του.

36. Μην ανησυχείτε για τα τεχνάσματα και τις απάτες. Εάν μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να σας παγιδέψουν και να σας βλάψουν, ο Θεός τους παγιδεύει επίσης. Αυτοί που σκάβουν το λάκκο των άλλων πέφτουν οι ίδιοι μέσα. Κανένα κακό δεν μένει ατιμώρητο, κανένα αγαθό δεν μένει χωρίς ανταμοιβή. Να έχετε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και αφήστε το υπόλοιπα στο δρόμο τους.

37. Ο Θεός είναι πολύ ακριβής στην εργασία του. Υπάρχει ένας χρόνος για να αγαπήστε και να πεθάνετε για τον καθέναν.

38. Δεν είναι ποτέ αργά για να αναρωτηθείτε: “είμαι έτοιμος να αλλάξω τη ζωή μου, είμαι έτοιμος να αλλάξω τον εαυτό μου;” Οσοδήποτε μεγάλοι και αν είμαστε, οτιδήποτε και αν περάσαμε, είναι πάντα δυνατόν να αναγεννηθούμε. Εάν κάθε μέρα είναι αντίγραφο της προηγούμενης, είναι όλα μάταια. Κάθε νέα αναπνοή είναι μια δυνατότητα αναγέννησής σας. Για να αναγεννηθείτε όμως σε μια νέα ζωή, πρέπει να πεθάνετε πριν πεθάνετε.

39. Εάν τα μέρη πάντα αλλάζουν, το σύνολο παραμένει το ίδιο. Ένας νεκρός καλός άνθρωπος αντικαθίσταται από έναν καλό άνθρωπο, ένας νεκρός κακός άνθρωπος αντικαθίσταται από έναν κακό άνθρωπο. Ενώ το σύνολο παραμένει το ίδιο, κάθε ημέρα είναι διαφορετική.

40. Μια ζωή χωρίς αγάπη είναι άχρηστη. “Πρέπει να αναζητήσω την πνευματική αγάπη ή μήπως τον υλικό, σωματικό έρωτα; Μην κάνετε στον εαυτό σας αυτήν την ερώτηση. Η διάκριση οδηγεί στη διάκριση. Η αγάπη δεν χρειάζεται κανένα όνομα, κατηγορία ή ορισμό. Η αγάπη είναι ο ίδιος ο κόσμος. Είτε είσαστε μέσα της, στο κέντρο της… είτε είσαστε έξω της

~Απόδοση : Dim Evans

Οι 40 Κανόνες της Αγάπης – Shafak Elif , Εκδόσεις Παπαδόπουλος

ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΟΣΣΟ

Διαβάστε επίσης

To Top