Ρήσεις

30 ρητά του Alan Watts που θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε τη ζωή

Ο Alan Watts συχνά θεωρείται ως ένας από τους πιο πολυγραφότατους φιλοσόφους του 20ου αιώνα και είναι ευρέως γνωστός για τις αντιλήψεις του σχετικά με τον Ζεν Βουδισμό και την Ινδική και Κινέζικη φιλοσοφία. Συνέγραψε περισσότερα από 20 βιβλία σχετικά με την φιλοσοφία και την ψυχολογία της θρησκείας και έφτιαξε ένα εκτεταμένο αρχείο διαλέξεων σε ηχητική μορφή, πλούσιο με την χαρακτηριστική διαύγειά του και χιούμορ του. Ο Watts πέρασε την καριέρα του διδάσκοντας τους άλλους πώς να ξεμάθουν οτιδήποτε η κοινωνία μας διδάσκει και εστίασε περισσότερο στο να αναγνωρίσουμε ότι η μόνη στιγμή που υπάρχει συνεχώς είναι αυτή που ζούμε στο παρόν. Κάθε απορία σχετικά με τη ζωή, την αγάπη, την πραγματικότητα ή τον εαυτό μπορεί να διαφωτιστεί από τον Watts και τις ιδέες του που απαντούν υπαρξιακά ερωτήματα. Ακόμα και μετά το θάνατό του το 1973, οι διδαχές του και οι στοχασμοί του παραμένουν εφαρμόσιμα στις ζωές μας σήμερα.

Εδώ είναι 30 από τις πιο διάσημες ρήσεις του:

Για την αντίληψη

«Όλος ο κόσμος είναι μια φαντασμαγορία, μία απίθανη ψευδαίσθηση»

«Προσέχουμε μόνο ό,τι θεωρούμε αξιοσημείωτο, συνεπώς η όρασή μας είναι πολύ επιλεκτική».

«Η μνήμη δημιουργεί το μέλλον όπως και το παρελθόν. Δε θα γνώριζες ότι θα σου συνέβαινε κάτι αύριο αν δεν σου συνέβαινε κάτι χτες».

«Ο κόσμος είναι ακριβώς η σχέση μεταξύ του κόσμου και των μαρτύρων του, και έτσι αν δεν υπάρχουν μάτια σε αυτόν τον κόσμο, ο ήλιος δεν φτιάχνει άλλο φως, ούτε και τα αστέρια».

«Αν δεν θυμάσαι τίποτα δεν ξέρεις ότι είσαι εκεί».

«Δεν υπάρχει τίποτα εκτός από το αιώνιο τώρα».

«Τα πράγματα και γεγονότα έχουν μόνο μία προφορική πραγματικότητα».

Για την τέχνη και την δημιουργικότητα

«Ένας καλλιτέχνης είναι ένα άτομο που κάνει σίγουρα πράγματα με δεξιοτεχνία, αλλά δεν ξέρει στα αλήθεια πώς το κάνει. Έμαθες την τέχνη με μεθόδους που δεν ξέρεις πώς τις έμαθες, που δεν μπορείς να περιγράψεις, επειδή το μυαλό σου είναι ικανό να απορροφά όλων των ειδών τις πληροφορίες που είναι ιδιαίτερα εύστοχες για να μεταφραστούν σε λέξεις».

«Οι δημιουργικοί άνθρωποι μπορούν να διεγείρουν την δημιουργικότητα στους άλλους με την όσμωση».

Για το σύμπαν

«Εσύ και εγώ είμαστε τόσο συνεχόμενοι με το σύμπαν όσο είναι το κύμα με τον ωκεανό».

«Οτιδήποτε σε αυτό το σύμπαν εξαρτάται από οτιδήποτε άλλο».

«Οτιδήποτε συμβαίνει, οτιδήποτε έχω κάνει ποτέ, οτιδήποτε οποιοσδήποτε άλλος έχει κάνει ποτέ είναι μέρος ενός αρμονικού σχεδιασμού στον οποίο δεν υπάρχει κανένα λάθος».

«Μέσω των ματιών μας, το σύμπαν αντιλαμβάνεται τον εαυτό του. Μέσω των αυτιών μας το σύμπαν ακούει τις αρμονίες του. Είμαστε οι μάρτυρες μέσω των οποίων το σύμπαν αποκτάει συνείδηση της δόξας του και του μεγαλείου του».

Για την ζωή και τον θάνατο

«Ο θάνατος θα πρεπε να ναι ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της ζωής».

«Το νόημα του να είσαι ζωντανός είναι απλά το να είσαι ζωντανός».

Για την ισορροπία

«Ο καθένας πρέπει να είναι αλατισμένος με σίγουρη αναξιοπρέπεια».

«Το θετικό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το αρνητικό».

«Να είσαι συνεπάγεται να μην είσαι».

«Το μέσα έχει έξω»

«Μπορείς να σχετίζεσαι με το εσωτερικό μονάχα σε σχέση με κάτι που έχει να κάνει με το εξωτερικό»

Για την επιλογή και την παραπλάνηση

«Η επιλογή δεν είναι μια μορφή ελευθερίας στην αίσθηση του κόσμου. Η επιλογή είναι η πράξη του δισταγμού που συμβαίνει πριν πάρουμε μια απόφαση»

«Έχουμε υπνωτιστεί κυριολεκτικά από τις κοινωνικές συμβάσεις με το να νιώθουμε και να αισθανόμαστε ότι υπάρχουμε μόνο έξω από το δέρμα μας».

«Κάθε ένδειξη ζωής είναι προσωρινή. Η αναζήτηση του να κάνουμε τα πράγματα μόνιμα, να ξεκαθαρίζουμε τα πάντα, να τα διορθώνουμε όλα είναι ένα αδύνατο και άλυτο πρόβλημα»

Για τα αισθήματα

«Δεν υπάρχουν λάθος αισθήματα»

«Αυτό είναι ένα από τα παράξενα προβλήματα του πολιτισμού μας, ότι τρομοκρατούμαστε από τα αισθήματά μας»

«Τα περισσότερα προβλήματα που λύνονται με βιασύνη, λύνονται με τον λάθος τρόπο, ειδικά τα αισθηματικά προβλήματα μεταξύ των ανθρώπων»

«Έχουμε αναστάτωση επειδή πολεμάμε την αλλαγή των πραγμάτων»

Για την αγάπη

«Το πρώτο πράγμα για να ανακαλύψεις είναι αυτό που πράγματι αγαπάς, και θα βρεις ότι υπάρχει κάτι»

«Η αγάπη δεν είναι κάτι που είναι ένα είδος σπάνιου προνομίου, ο καθένας την έχει»

«Ποτέ να μην προσποιείσαι σε μια αγάπη που στην πραγματικότητα δεν αισθάνεσαι. Γιατί η αγάπη δεν είναι δική μας για να την προστάζουμε»

Μετάφραση: awakengr.com  via expandedconsciousness

Διαβάστε επίσης

To Top