Ψυχολογία

3 (ύπουλες) συνήθειες που σαμποτάρουν την ψυχική σας υγεία


Η ψυχική υγεία είναι το ίδιο σημαντική με τη σωματική και οι ειδικοί καταλήγουν σε τρεις πολύ συγκεκριμένες συνήθειες που πρέπει να αποφύγουμε αν θέλουμε να είναι σε καλά επίπεδα.

Η καθημερινή μας ψυχολογία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και σύμφωνα με την επιστήμονα και ιδρύτρια του Parsley HealthRobin Berzin, υπάρχουν τρεις συνήθειες που μπορούν εύκολα να υπονομεύσουν την ευτυχία και την ψυχική μας υγεία.

Όπως περιγράφει η Berzin σε επεισόδιο του mindbodygreen podcast: «Κάνουμε κακό στον εαυτό μας όταν σκεφτόμαστε ότι αυτά που τρώμε καθημερινά, το πώς κινούμαστε και ο τρόπος που χρησιμοποιούμε καθημερινά την τεχνολογία, αποτελούν τον τρόπο ζωής μας». Σύμφωνα με όσα προσθέτει η ίδια: «Όλα αυτά τα πράγματα δεν αποτελούν τις συνήθειες μας. Δείχνουν το ποιοι πραγματικά είμαστε και πώς επιλέγουμε να πράξουμε στη ζωή μας»

Οι 3 παρακάτω συνήθειες, σύμφωνα με τη Robin, είναι ικανές να βλάψουν κρυφά την ψυχική μας υγεία γι’ αυτό καλό είναι να τις αποφεύγουμε.

1. Η χρήση της τεχνολογίας το βράδυ

Μπορεί το κινητό και συνεπώς η ενημέρωση μας για ό,τι γίνεται στον κόσμο να είναι η προέκταση του χεριού μας, όμως η έκθεση των ματιών μας στο μπλε φως ειδικά τη νύχτα είναι αρκετά επιζήμια, όχι μόνο για το δέρμα μας αλλά και για την ψυχολογία μας, σύμφωνα με την ειδικό. Αυτό συμβαίνει γιατί αναλώνοντας χρόνο στο σκρολάρισμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, σαμποτάρουμε τον καλό και ποιοτικό ύπνο που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν δεδομένος. Σύμφωνα με έρευνες, όταν αφήνουμε το κινητό και τα social κάθε βράδυ στην άκρη, κοιμόμαστε σαν μωρά!

2. Έλλειψη κινήτρου

«Από τη φύση μας είμαστε προορισμένοι να αισθανόμαστε θετικά όσο εξελισσόμαστε», όπως λέει η Berzin. Αν μένουμε στάσιμοι, έχουμε χάσει το νόημα και τον σκοπό μας σε αυτή τη ζωή και τότε μάλλον πατάμε pause στη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Το σώμα μας έχει μάθει να είναι διαρκώς σε εγρήγορση. Αν καθόμαστε χωρίς να κάνουμε τίποτα κατά μέσο όρο 11 ώρες τη μέρα, τότε ακινητοποιούμε και τα συναισθήματά μας κι αυτό έχει σοβαρό αντίκτυπο στη σωματική αλλά και ψυχική μας υγεία».

3. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Σύμφωνα με την ειδικό, «η κατανάλωση αλκοόλ είναι μέρος ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής» αλλά στα πλαίσια της ψυχικής μας υγείας, όπως υπογραμμίζει, καλό είναι να αναρωτηθούμε αν το καταναλώνουμε επειδή έχει τη δύναμη να μας χαλαρώνει και να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Αν συμβαίνει αυτό, τότε σημαίνει ότι έχει αρχίσει και κυριαρχεί επάνω μας οπότε καλύτερα να προσπαθήσουμε να το μετριάσουμε στην καθημερινότητά μας.

«Αν το αλκοόλ είναι η μέθοδος σου για να διαχειρίζεσαι τα προβλήματα της ζωής, τότε πρέπει να σκεφτείς ότι μάλλον κάνεις προβληματική την κατανάλωση του».

Η ψυχική μας υγεία είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση και δεν εξαρτάται από συνήθειες που μπορεί κρυφά να τη σαμποτάρουν γι’ αυτό είναι καλό να υιοθετούμε μόνο όσες μας εξελίσσουν και δεν έχουν έλεγχο στη ζωή μας.

 jenny.gr 

Διαβάστε επίσης


To Top