Ψυχολογία

27 απίστευτες αλήθειες ψυχολογίας για τον εαυτό σου, τους άλλους και την πραγματικότητα

Η ψυχολογία πάντα εκπλήσσει τους ανθρώπους και τους οδηγεί σε καταστάσεις στις οποίες δεν πίστευαν ποτέ πως θα βρεθούν. Και με τον καιρό, ανακαλύπτεις όλο και περισσότερα.

Μέσω της ψυχολογίας μπορούμε να μάθουμε πολλά για τον εαυτό μας και τους ανθρώπους γύρω μας. Τα χαρακτηριστικά τους γίνονται αρκετά εμφανή και έτσι αρχίζουμε να τους κατανοούμε σε βαθύτερο επίπεδο. Ενώ είμαστε όλοι μοναδικοί με τους δικούς μας τρόπους, τείνουμε επίσης να έχουμε περισσότερα κοινά από όσα θέλουμε να παραδεχτούμε. Παρακάτω αναφέρομαι σε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που έχω βρει κατά τη διάρκεια αρκετών χρόνων. Σε ποιες αναγνωρίζετε στον εαυτό σας;

 1. Θεωρούμε τα συμμετρικά πρόσωπα πιο ελκυστικά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι θα προτιμούσαμε να είμαστε με κάποιον που έχει συμμετρικό πρόσωπο. Ως ανθρώπινα όντα, ελκυόμαστε περισσότερο από αυτόν τον τύπο «τελειότητας». Πολλοί το οφείλουν στο ότι είναι πιο εύκολο να επεξεργαστούμε τέτοια πρόσωπα, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζουμε τόσα όσα νομίζουμε για τον λόγο που το κάνουμε αυτό. Απλώς ξέρουμε ότι είναι αλήθεια.

 1. Οι γυναίκες τείνουν να προτιμούν τους άντρες με βαθύτερη φωνή.

Ενώ οι άντρες τείνουν να επιλέγουν γυναίκες με υψηλότερη φωνή, οι γυναίκες συνήθως προτιμούν άντρες με βαθιά. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «POLOS One» διαπίστωσε ότι σε παραπάνω από τριάντα συμμετέχουσες οι βαθιές ανδρικές φωνές ήταν πιο ελκυστικές. Αυτό υποθέτουμε ότι έχει σχέση με την εξέλιξη και το πώς καταλήξαμε να κληροδοτούμε πράγματα από γενιά σε γενιά.

 1. Τα ταξίδια μπορούν να βελτιώσουν την υγεία.

Όσο περισσότερο ταξιδεύετε τόσο καλύτερα νιώθετε. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να ταξιδέψουν στον κόσμο μόλις συνταξιοδοτηθούν και οι περισσότεροι έχουν καλύτερη υγεία εξαιτίας αυτού. Το να είστε δραστήριοι και να ταξιδεύετε όχι μόνο θα ενισχύσει την διάθεση σας αλλά θα ωφελήσει επίσης συνολικά την ευημερία σας.

 1. Οι ενήλικες φιλίες τείνουν να διαρκούν περισσότερο από τις παιδικές.

Οι παιδικές φιλίες συνήθως δεν διαρκούν. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν είμαστε φίλοι με κάποιους σε μικρή ηλικία δεν γινόμαστε φίλοι με τον ίδιο τρόπο όπως όταν είμαστε ενήλικοι. Το να κάνετε φίλους που είναι πιο κοντά στην ηλικία σας και με κοινά ενδιαφέροντα είναι επίσης σημαντικό.

 1. Αν τα πόδια κάποιου δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση από εσάς όταν μιλάτε θέλει να φύγει από την συζήτηση.

Η γλώσσα του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο μιλάτε. Αν καταλαβαίνετε ότι κάποιος νιώθει άβολα μην τον αναγκάζετε να συνεχίσει. Δώστε του χώρο.

 1. Η μοναξιά μπορεί να βλάψει την υγεία.

Η μοναξιά μπορεί να κάνει κακό στην ψυχική κατάσταση ενός ατόμου. Όσο πιο μόνοι είστε τόσο περισσότερο ρίχνετε τις άμυνες του οργανισμού σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μοναξιά είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στους ηλικιωμένους που είναι μόνοι. Το να κάθεστε στο δωμάτιο σας όλη τη μέρα μπορεί να ακούγεται διασκεδαστικό μέχρι να το κάνετε για βδομάδες μέχρι το τέλος.

 1. Αυτοί που δίνουν τις καλύτερες συμβουλές αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα.

Οι άνθρωποι που έχουν άγχος και αρκετά προβλήματα τείνουν να δίνουν τις καλύτερες συμβουλές. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν ήδη περάσει αυτά που σας απασχολούν ή τουλάχιστον μια παρόμοια κατάσταση.

 1. Οι γυναίκες μπορούν να αντέξουν περισσότερο πόνο από τους άνδρες.

Ενώ αυτό είναι κάτι για το οποίο πολλοί θα διαφωνήσουν, μελέτες έχουν δείξει πως οι γυναίκες φαίνεται να έχουν περισσότερη αντοχή στον πόνο από τους άνδρες. Μπορούν επίσης να χειριστούν περισσότερα και να ολοκληρώσουν σπουδαία πράγματα. Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάτε τους ανθρώπους γύρω σας.

 1. Τα λόγια επηρεάζουν τα συναισθήματα.

Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε εμείς και οι γύρω μας επηρεάζουν τα συναισθήματα μας. Όταν νιώθουμε κάτι κακό πρέπει να το αναγνωρίσουμε και να προχωρήσουμε. Διαφορετικά, οι στάσιμες ενέργειες θα μας κάνουν να ασφυκτιούμε.

 1. Οι έξυπνοι άνθρωποι συνήθως έχουν κακό γραφικό χαρακτήρα.

Επειδή οι έξυπνοι άνθρωποι επεξεργάζονται τα πράγματα πολύ πιο γρήγορα πάντα τελειώνουν ταχύτερα από τους άλλους. Ο κακός γραφικός χαρακτήρας δηλώνει ευφυΐα και λογική.

 1. Συνήθως στέλνουμε με μηνύματα αυτά που δεν μπορούμε να πούμε από κοντά.

Για κάποιο λόγο, όταν πρόκειται να είμαστε με κάποιον πρόσωπο με πρόσωπο, τείνουμε να μην μπορούμε να βρούμε το θάρρος να πούμε αυτά που θέλουμε. Εξαιτίας αυτού, κάποιες φορές επιλέγουμε να το κάνουμε με μηνύματα.

 1. Ο εγκέφαλος μας αντιμετωπίζει την απόρριψη σαν σωματικό πόνο.

Όταν έχουμε να κάνουμε με την απόρριψη ή με έναν χωρισμό, ο εγκέφαλος μας αντιμετωπίζει αυτή την αίσθηση σαν να είναι σωματικός πόνος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως ενεργοποιούνται παρόμοια μέρη του εγκεφάλου με αυτά που χρησιμοποιούνται για τον σωματικό πόνο. Αυτός ο πόνος μπορεί να διαρκέσει για μέρες-αναλόγως το άτομο.

 1. Οι «αστείοι άνθρωποι» τείνουν να είναι πιο καταθλιπτικοί από άλλους.

Οι άνθρωποι με καλή αίσθηση του χιούμορ πάντα θέλουν να κάνουν τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζονται να γελούν, αλλά οι ίδιοι περνάνε πολλά. Τείνουν να είναι πολύ πιο καταθλιπτικοί από όσο αφήνουν να φανεί και συνήθως δεν το παρατηρεί κανείς. Προσπαθήστε να είστε εκεί γι αυτούς.

 1. Οι άνθρωποι που κοιμούνται πολύ εξακολουθούν να θέλουν περισσότερο ύπνο.

Όταν κοιμόμαστε πάρα πολύ, αντί να θέλουμε να σηκωθούμε, καταλήγουμε να θέλουμε να κοιμηθούμε περισσότερο. Όσο περισσότερο κοιμάστε, τόσο πιο πολύ ύπνο νομίζετε ότι χρειάζεστε.

 1. Στην πραγματικότητα τα αντίθετα δεν έλκονται.

Λυπάμαι που σας το χαλάω, αλλά τα αντίθετα στην πραγματικότητα δεν έλκονται. Τείνουμε να επιλέγουμε ανθρώπους με τους οποίους έχουμε αρκετά κοινά. Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε και να βρείτε κανένα κοινό ενδιαφέρον με τον σύντροφο σας σε κάποιο επίπεδο, ποιο το νόημα να είστε μαζί;

 1. Το να είστε χαρούμενοι κάνει και τους άλλους χαρούμενους.

Όσο πιο χαρούμενοι είμαστε τόσο πιο χαρούμενοι θα είναι και οι άλλοι. Οι διαθέσεις των γύρω μας επηρεάζουν και την δική μας. Ενώ μπορεί να μην το είχατε σκεφτεί ποτέ, ένα χαμόγελο μπορεί να κάνει την διαφορά.

 1. Οι πιο ζωντανές αναμνήσεις μας δεν είναι τόσο ακριβείς όσο νομίζουμε.

Στις αναμνήσεις μας δεν θυμόμαστε τα πράγματα όπως ακριβώς ήταν γιατί απλώς τα θυμόμαστε όπως τα θυμηθήκαμε την τελευταία φορά που τα σκεφτήκαμε. Ακόμα και αν νομίζουμε ότι είναι πολύ ζωντανές, εξακολουθούν να είναι κάπως επηρεασμένες. Το μυαλό μας δεν είναι τόσο ακριβές όσο θέλουμε.

 1. Τα αγαπημένα μας τραγούδια είναι τα αγαπημένα μας λόγω των συναισθημάτων που προκαλούν.

Τείνουμε να επιλέγουμε τα αγαπημένα μας τραγούδια με βάση τον τρόπο με τον οποίο μας κάνουν να αισθανόμαστε ή τις σκέψεις που προκαλούν. Ενώ κάποια είναι ωραία και άλλα όχι, όλα δημιουργούν ένα συναίσθημα. Μπορείτε να καταλάβετε πολλά για ένα άτομο ακούγοντας το αγαπημένο του τραγούδι.

 1. Οι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι όταν είναι απασχολημένοι.

Όταν είμαστε απασχολημένοι δεν έχουμε τόσο χρόνο για να σταματήσουμε και να σκεφτούμε. Και όσο πιο δραστήριοι είμαστε, τόσο πιο ευτυχισμένοι γινόμαστε.

 1. Οι άνθρωποι είναι πιο ειλικρινείς όταν είναι κουρασμένοι.

Οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο ειλικρινείς όταν είναι υπερβολικά κουρασμένοι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βρίσκονται σε μια κατάσταση στην οποία δεν τους νοιάζει τίποτα. Μόλις φτάσετε σε αυτό το σημείο, η ειλικρίνεια απλώς θα βγει από μέσα σας.

 1. Οι άνθρωποι που γρήγορα αντιλαμβάνονται τον σαρκασμό μπορούν να διαβάσουν τους άλλους.

Αυτοί που γρήγορα καταλαβαίνουν τον σαρκασμό των άλλων μπορούν επίσης να αντιληφθούν αν κάποιος έχει καλές προθέσεις ή όχι. Όσο περισσότερο χρόνο βρίσκονται γύρω τους τόσα περισσότερα καταλαβαίνουν. Έχουν κατά κάποιο τρόπο ψυχικές ικανότητες.

 1. Ο τρόπος ντυσίματος σχετίζεται με την διάθεση μας.

Αν ντυνόμαστε καλά, νιώθουμε καλά. Όσο καλύτερος ο τρόπος ντυσίματος τόσο πιο βελτιωμένη και η διάθεση μας. Ενώ μπορεί να ακούγεται περίεργο είναι αλήθεια. Δοκιμάστε να ντυθείτε λίγο καλύτερα μια μέρα και θα δείτε.

 1. Μπορείτε να θυμάστε μόνο τέσσερα πράγματα τη φορά.

Ο εγκέφαλος μας δεν μπορεί να θυμάται περισσότερα από τέσσερα πράγματα τη φορά. Όσα περισσότερα συμβαίνουν γύρω μας τόσο πιο πολύ αγχωνόμαστε. Μπορεί να είναι λίγο απογοητευτικό αλλά απλώς χαμογελάστε και συνεχίστε.

 1. Κλείνοντας τα μάτια θυμόμαστε πράγματα.

Έχετε παρατηρήσει πώς πολλοί άνθρωποι το κάνουν αυτό; Προφανώς το να κλείνετε τα μάτια σας βοηθά να θυμηθείτε πράγματα σε βαθύτερο επίπεδο. Μπορείτε επίσης να τα θυμηθείτε και με ανοιχτά αλλά δεν είναι τόσο εύκολο.

 1. Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να κρίνουν τους άλλους.

Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά καταλαβαίνουν αυτούς που νιώθουν αδύναμοι. Νομίζουν πως με το να τους διαλύσουν φαίνονται οι ίδιοι πιο δυνατοί αλλά κάνουν λάθος. Είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν.

 1. Όσο πιο έξυπνοι είστε τόσο λιγότερους φίλους θα κρατήσετε.

Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι δεν έχουν πολλούς φίλους. Τείνουν να διατηρούν ένα μικρό κύκλο. Όσους περισσότερους ανθρώπους αφήνετε στην ζωή σας τόσο πιο πολύ ρισκάρετε τον εαυτό σας.

 1. Οι ψεύτες είναι καλοί στο να εντοπίζουν άλλους ψεύτες.

Αυτοί που είναι καλοί στα ψέματα είναι επίσης καλοί στο να εντοπίζουν άλλους ψεύτες. Αν κάποιος μπορεί να αναγνωρίσει κάποιον που λέει ψέματα ίσως να θέλετε να αμφισβητήσετε την ειλικρίνεια του.

Μαγεία Τ.

Διαβάστε επίσης

To Top