Τέχνη - Πολιτισμός

15 ταινίες που θα σας τινάζουν θετικά το μυαλό στον αέρα.

Δημιουργήσαμε μια λίστα που θα σας κάνει να δείτε τον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία χωρίς να κοιτάξετε πίσω. Αφού τις δείτε, σίγουρα θα νιώσετε να επανασυνδέεστε με το σύμπαν.

Η θεωρία των πάντων

© Entertainment Pictures / Global Look

«Η Θεωρία των Πάντων» είναι μια μεγάλη ιστορία ενός μεγάλου άνδρα. Με μερικές απλές αλλά κομψές παρεμβάσεις, η ιστορία της ζωής του Άγγλου επιστήμονα μετατρέπεται σε μια συζήτηση σχετικά με τις συνδέσεις ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη, την αληθινή αγάπη και το άπειρο της ανθρώπινης θέλησης και του νου. Προσφέρει τροφή για προβληματισμό.

Συνειδητή Ζωή

© KPA / Heritage-Images / Global Look

Αυτή είναι μια φιλοσοφική παραβολή γεμάτη με αιώνια ερωτήματα για τη ζωή και απρόσμενες απαντήσεις. Κάθε βήμα είναι ένα ξεκίνημα για νέο παζλ. Αυτή η ταινία είναι μια συλλογή από σκέψεις που στοχεύουν κατευθείαν στο μυαλό σας. Οι εικόνες είναι δευτερεύουσες, έτσι ώστε να θολώσουν σε έναν μεγάλο, χαοτικό, όμορφο κυκεώνα.

Η πόλη των χαμένων παιδιών

© Moviestore / REX /  Shutterstock

Αν προσπαθήσουμε να αναφέρουμε την πλοκή, δεν θα έχει κανένα νόημα. Αν επιχειρήσουμε να περιγράψουμε το οπτικό θαύμα που βλέπουμε μπροστά μας, θα μοιάζουμε σαν τρελοί που προσπαθούν να θέσουν την απερίγραπτη μαγεία σε λόγια. Έτσι προχωρήστε και παρακολουθήστε την ταινία που δεν θα σας απογοητεύσει.

Cloud Atlas

© WARNER BROS / PLANET PHOTOS

Η ταινία δείχνει πως δεν υπάρχουν σύνορα παρά μόνο στο μυαλό μας. Μέσα από τους αιώνες συνεχίζουμε να παίρνουμε αποφάσεις και να επιστρέφουμε στα λάθη μας. Επιλέγοντας ανάμεσα στην ελευθερία και την αιχμαλωσία, θα πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες. Αλλάζοντας το ένα, αλλάζουμε και το άλλο. «Όλα συνδέονται».

Η Ίρις, το παράθυρο της ψυχής

© kinopoisk

Αυτή η ταινία μας διδάσκει ένα πολύ σημαντικό πράγμα: Την ικανότητα να βλέπουμε πέρα από τον δικό μας κόσμο, να αλλάξουμε και να δώσουμε μια ευκαιρία σε φαινομενικά μη ρεαλιστικά και αδύνατα πράγματα. Αυτή η ταινία είναι για εκείνους που αισθάνονται βαθιά και κατά καιρούς, βιώνουν την αβεβαιότητα.

Το κορίτσι από τη Δανία

© Working Title Films

Πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μεταμορφώσεις του ηθοποιού Έντι Ρέντμεϊν. Η ιστορία λαμβάνει χώρα τη δεκαετία του 1920 στην Κοπεγχάγη. Παίζει το σύζυγό μιας νεαρής γυναίκας καλλιτέχνιδας, της Γκέρντα Βέγκενερ. Η ίδια του ζητά να αντικαταστήσει για μία ημέρα μια γυναίκα μοντέλο την οποία ζωγράφιζε. Ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Έντι, ονομάζεται Έιναρ και ανακαλύπτει ότι αγαπά να ντύνεται και να ζει ως γυναίκα. Αυτή η ιστορία τελειώνει με την πρώτη εγχείρηση αλλαγής φύλου στον κόσμο.

Ντόνι Ντάρκο

© Moviestore / REX /  Shutterstock

Η ταινία Ντόνι Ντάρκο περιλαμβάνει σημαντικά φιλοσοφικά ζητήματα: την ιδέα του πεπρωμένου και αν μπορεί να αλλάξει, την ιδέα της αυτοθυσίας για το καλό των άλλων και την ιδέα πως όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Οι ερωτήσεις εμφανίζονται αφήνοντάς σας λίγο μπερδεμένους αλλά σίγουρα θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Κούκλες

© kinopoisk

Οι χαρακτήρες σε αυτή την ταινία μιλούν λίγο. Τα συναισθήματά τους δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν. Πρέπει να κοιτάξετε πέρα από τα πρόσωπα, στις πεδιάδες με τα λουλούδια, κάτω από τα κανό και τα ευτελή πουλόβερ. Δεν υπάρχει πολλή μουσική αλλά η ηχητική ζώνη είναι γεμάτη με σιωπή, αναπνοές, άνεμο, κύματα που ψιθυρίζουν και πουλιά που κελαηδούν. Η έννοια αυτών είναι τόσο καλά κρυμμένη που ο καθένας θα πρέπει να δώσει τη δική του προσωπική ερμηνεία.

Μανόλια

© KPA / Heritage-Images / Global Look

Μερικές φορές πρέπει να εξερευνήσουμε τον εαυτό μας ως τα άκρα για να συνειδητοποιήσουμε τα προβλήματα και να βρούμε τις λύσεις. Μερικές φορές, αυτή η συνειδητοποίηση έρχεται όταν ακόμη μπορούμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι και να πάρουμε τηλέφωνο ενώ άλλες φορές όχι. Η ταινία πραγματεύεται το πώς, γιατί και πότε παίρνουμε αποφάσεις.

Ο κύβος

© KPA / Heritage-Images / Global Look

Παρά το περίεργο ύφος της ταινίας, θα σας έρθουν στον νου πολλά πράγματα: οι καταστάσεις που είναι ισχυρότερες από εμάς, η ευθραυστότητα όσων θεωρούσαμε αμετάβλητα, το πόσο δύσκολο είναι να σώσουμε τον εαυτό και την ψυχή μας και τέλος, πως υπάρχει πάντα μια διέξοδος ακόμη κι αν δεν την βλέπουμε. Στην ταινία υπάρχουν πολλές ερωτήσεις. Ποιος δημιούργησε τον κόσμο μας; Έχει ακόμη σημασία; Στο κάτω-κάτω, είμαστε κιόλας εδώ.

Birdman ή (Η απρόσμενη αρετή της αφέλειας)

© Entertainment Pictures

Με γέλια και με στόχο τη βιομηχανία του θεάματος, ο σκηνοθέτης Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου κατάφερε να μετατρέψει την ιστορία της παραγωγής του Μπροντγουέι σε μια συναρπαστική και πνευματώδη μαύρη κωμωδία. Θέμα είναι η ψυχή που πετά μακρύτερα από την απελπισία. Δεν θα δείτε μόνο τον εσωτερικό κόσμο του κινηματογράφου και του θεάτρου αλλά επίσης τις σκέψεις και τις μεθόδους των ηθοποιών που δεν φοβούνται να κάνουν ένα βήμα προς την άβυσσο.

Ο λαβύρινθος του Πάνα

© Capital Pictures

Αυτή είναι μια σκληρή και θεία φαντασία για τον πόλεμο και την ειρήνη που μεγαλώνει πάρα πολύ σύντομα και διαφεύγει σε ένα παραμύθι. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το τμήμα της «φαντασίας» θα φαίνεται αηδιαστικό και η «πραγματικότητα» ακόμη περισσότερο. Είναι αυτή μια ιστορία τρόμου ή μια σκληρή πραγματικότητα; Θα πρέπει να αποφασίσετε εσείς.

Οι Δώδεκα Πίθηκοι

© KPA / Heritage-Images / Global Look

Αυτή η ταινία καλύπτει τα συνεχώς καυτά θέματα της τρέλας, το τέλος του κόσμου, την αγάπη και το καθημερινό δράμα της ζωής μας. Η ιστορία του Τζέιμς Κόουλ θα φέρει στο νου πολλά άλυτα  και κατά πάσα πιθανότητα ανεπίλυτα προβλήματα της ανθρωπότητας που μπορεί δυνητικά να μετατρέψουν τον κόσμο μας σε ερείπια.

Θα σε βρω στον παράδεισο

© Moviestore / REX /  Shutterstock

Αυτή η ταινία δεν προσπαθεί να εξηγήσει τους νόμους της ζωής και του θανάτου ή το θαύμα της αγάπης. Κι όμως σίγουρα θα πάρετε μερικά κρίσιμα μαθήματα. Η ταινία «Θα σε βρω στον παράδεισο» θα σας αφήσει με μια περίεργη γεύση, θα σας κάνει να ξανασκεφτείτε όλα όσα ξέρατε για το θάνατο και παραδόξως, για τη ζωή. Αναρωτηθήκατε ποτέ πως μοιάζει ο προσωπικός σας ουρανός;

Αυτοκινητόδρομος 60

© Moviestore / REX /  Shutterstock

Κάθε γεγονός είναι αναπόφευκτο, αν δεν ήταν, δεν θα συνέβαινε. Αυτή η ταινία έχει ελκυστικές εικόνες, γοητευτικούς χαρακτήρες, ποιοτική ευστροφία και απόκοσμη αγάπη. Το σημαντικότερο είναι το βαθύτερο νόημα. Οι περισσότεροι από εμάς είχαμε την ευχή να γνωρίσουμε ένα υπερφυσικό πρόσωπο που θα έκανε τις επιθυμίες της καρδιάς μας πραγματικότητα. Ίσως, μια μαγική μπάλα με όλες τις απαντήσεις. Είναι αυτό όμως που χρειαζόμαστε; Αν το σκεφτείτε, όλοι μπορούν να έχουν τον μάγο τους, να κάνουν όνειρα που θα πραγματοποιηθούν στον αυτοκινητόδρομο 60.

tlstr

Διαβάστε επίσης

To Top