Ψυχολογία

15 συμπτώματα της κατάθλιψης για τα οποία δεν μιλά κανείς


Ένας από τους μεγαλύτερους αγώνες αυτών που ζουν με κατάθλιψη είναι το στίγμα που περιβάλλει την ασθένεια. Είναι μια πρόκληση μόνο να τα βγάζεις πέρα με την ζωή σου, πόσο μάλλον να προσπαθείς να εξηγήσεις πολλές παρεξηγήσεις ή λιγότερο γνωστά συμπτώματα σε αυτούς που αγαπάς.

Δεν είναι ότι οι άνθρωποι της ζωής σου δεν θέλουν να σε βοηθήσουν. Συχνά η οικογένεια, οι φίλοι και οι αγαπημένοι αισθάνονται ανίσχυροι απλώς και μόνο επειδή δεν καταλαβαίνουν τι βιώνεις και επειδή δεν το έχουν περάσει και οι ίδιοι. Έχουν στο μυαλό τους το στερεότυπο για την κατάθλιψη. Βέβαια αυτό το στερεότυπο μπορεί να ισχύει για κάποιους (λένε ότι υπάρχει λίγη αλήθεια πίσω από κάθε στερεότυπο) αλλά για πολλούς, η ζωή με κατάθλιψη είναι μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.

Παρακάτω βρίσκονται 15 συμπτώματα της κατάθλιψης για τα οποία δεν μιλά κανείς, αλλά θέλουμε να καταλάβετε:

 1. Τρελαίνεσαι

Όταν έχεις κολλήσει σε μια κακή κατάσταση, όχι μόνο δυσκολεύεσαι να εμπιστευτείς τους γύρω σου αλλά φτάνεις και σε ένα σημείο όπου δεν μπορείς πλέον να εμπιστευτείς το μυαλό σου. Από τον αρνητικό και καταστροφικό τρόπο σκέψης μέχρι το άγχος, οι σκέψεις μπορεί να μην συμπίπτουν πλέον με την πραγματικότητα και αυτό δημιουργεί μεγάλη σύγχυση. Εν τέλει αναρωτιέσαι αν όντως αρχίζεις να τρελαίνεσαι.

 1. Νιώθεις ότι σε κρίνουν

Οι αρνητικές σκέψεις που δημιουργούνται όταν έχεις κατάθλιψη δεν προέρχονται μόνο από το μυαλό σου αλλά και από τις αντιδράσεις των γύρω σου, ακόμα και αυτές που έχουν καλό σκοπό. Για παράδειγμα, κάποιος θα μπορούσε να προσπαθήσει να σου φτιάξει την διάθεση λέγοντας «θα μπορούσε να είναι και χειρότερα» ή «έχεις τόσους πολλούς λόγους για να είσαι χαρούμενος». Ωστόσο όταν ζεις σε αυτό το σκοτεινό σύννεφο μπορείς να θεωρήσεις γρήγορα ότι σε κρίνουν σπρώχνοντας σε πιο βαθιά μέσα στο κέλυφος σου.

 1. Καμία ελπίδα για το μέλλον

Όχι μόνο δεν βλέπεις ένα ευτυχισμένο και θετικό μέλλον μπροστά σου, αλλά με τον καιρό η κατάθλιψη δεν σου επιτρέπει καν να βλέπεις ένα μέλλον. Το σκοτεινό σύννεφο που κυριαρχεί στην σκέψη σου σε αναγκάζει να εστιάζεις στις αποτυχίες του παρελθόντος και του παρόντος. Το μέλλον φαίνεται απελπιστικό.

 1. Αλλαγή στην όρεξη

Η σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη και στο φαγητό είναι ένας περίπλοκος κύκλος. Έχει διαπιστωθεί ότι οι κακές διατροφικές συνήθειες κάνουν την κατάθλιψη χειρότερη, ωστόσο συχνά η ίδια η κατάθλιψη οδηγεί σε κακές διατροφικές συνήθειες. Όταν βρίσκεσαι σε αυτό το σκοτεινό μέρος, μπορεί να βρεις τον εαυτό σου να στρέφεται στο φαγητό για άνεση και να τρώει αμέτρητες ποσότητες «βρώμικου» ή να μην τρώει καθόλου.

 1. Περίεργα ή μπερδεμένα όνειρα

Μελέτες δείχνουν ότι η κατάθλιψη δεν επηρεάζει τις σκέψεις σου μόνο όταν είσαι ξύπνιος αλλά μπορεί να επηρεάσει και τα όνειρα σου. Μπορεί να έχεις περίεργα, μπερδεμένα και γενικά «παράξενα» όνειρα. Συχνά είναι πολύ ζωντανά σαν να είναι η πραγματικότητα.

 1. Ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου

Η κατάθλιψη έχει ένα τρόπο να μπερδεύει το πρόγραμμα του ύπνου σου. Κάποιες φορές δεν μπορείς να κοιμηθείς καθόλου, ξυπνάς στοιχειωμένος από τις τοξικές και αρνητικές σκέψεις όλη την νύχτα. Ενώ άλλες φορές μπορεί να κοιμάσαι για ώρες και εν τέλει να ξυπνάς εξαντλημένος σαν να μην κοιμήθηκες καθόλου.

 1. Νιώθεις εντελώς μόνος

Μπορεί να περιβάλλεσαι από την πιο εκπληκτική ομάδα, από οικογένεια και φίλους, αλλά η κατάθλιψη έχει την ικανότητα να σε κάνει να αισθάνεσαι εντελώς μόνος. Αν το διαβάζεις αυτό επειδή προσπαθείς να καταλάβεις τι περνάει ένας αγαπημένος σου, να ξέρεις ότι δεν φταίει κάτι που έκανες. Η ασθένεια απομονώνει αυτούς που υποφέρουν.

 1. Σωματικοί πόνοι

Γενικά, όταν μιλάμε για τις επιπτώσεις της κατάθλιψης στην ζωή μας, αναφερόμαστε στους ψυχικούς αγώνες και στα δύσκολα συναισθήματα. Όμως, κανείς δεν φαίνεται να δίνει προσοχή στο γεγονός ότι η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί με σωματικό τρόπο. Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστοι οι πόνοι στο στήθος, στους μύες, στις αρθρώσεις, οι πονοκέφαλοι ή άλλοι ανεξήγητοι πόνοι.

 1. Απέχθεια για τους καθρέπτες

Εντάξει, το μίσος για τους καθρέφτες από μόνο του δεν είναι σύμπτωμα αλλά είναι αποτέλεσμα του συμπτώματος. Η κατάθλιψη υπονομεύει την αυτοπεποίθηση και την αυτό-εκτίμηση σου και σε κάνει συχνά να μην σου αρέσει οι σωματική σου εμφάνιση. Και μόνο η παρουσία ενός καθρέφτη οδηγεί σε σκέψεις για να κατακρίνεις τον εαυτό σου.

 1. Είσαι εντελώς καταπιεσμένος από την ζωή

Δεν είναι απαραίτητα η κατάθλιψη ή οι θεραπευτικές σου προσπάθειες καταπιεστικές αλλά η ίδια η ζωή. Υπάρχουν μέρες που ακόμα και η προσπάθεια να σηκωθείς από το κρεβάτι είναι κάτι που πιστεύεις ότι δεν μπορείς να κάνεις. Οι καθημερινές δουλειές όπως το να φτιάξεις καφέ ή να ντυθείς φαίνονται αδύνατες καθώς η ζωή σε κάνει να αισθάνεσαι εντελώς ανίκανος.

 1. Νιώθεις εντελώς μουδιασμένος

Πολλοί υποθέτουν ότι η κατάθλιψη ισοδυναμεί πάντα με τα συναισθήματα ακραίας θλίψης-όπως το ασταμάτητο κλάμα. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα και «απενεργοποιούνται» τελείως συναισθηματικά. Αυτό σημαίνει ότι νιώθεις εντελώς μουδιασμένος. Ούτε χαρά, ούτε θλίψη- απλώς τίποτα.

 1. Αλλάζει η οπτική για την ζωή

Οι άλλοι μπορεί να προσπαθήσουν να σε κάνουν να εξηγήσεις την λογική σου σε μια προσπάθεια να σε βοηθήσουν να επαναφέρεις την τρόπο σκέψης σου. Όμως η κατάθλιψη δεν έχει να κάνει με την λογική. Καθώς αρχίζεις να εξηγείς λογικά τον καταθλιπτικό τρόπο σκέψης σου, θα δυσκολεύεσαι όλο και περισσότερο να διακρίνεις την αλήθεια από την διαταραχή.

 1. Δεν μπορείς να ζητήσεις βοήθεια

Πόσες φορές έχεις ακούσει την οικογένεια ή τους φίλους αφού ανακαλύψουν τον αγώνα σου να ρωτούν γιατί δεν ζήτησες βοήθεια; Λες και είναι εύκολο. Η αλήθεια είναι ότι η κατάθλιψη υπονομεύει τα αισθήματα της αυτοεκτίμησης με τέτοιον τρόπο που νιώθεις ότι δεν θα είσαι τίποτα παραπάνω από ένα πρόβλημα ή ένας κόπος. Σε εμποδίζει να ζητήσεις την βοήθεια που χρειάζεσαι.

 1. Ενοχές

Είτε νιώθεις ενοχές επειδή τελικά έπεισες τον εαυτό σου να ζητήσει βοήθεια είτε επειδή πιστεύεις πως η διαταραχή σου επηρεάζει την ζωή αυτών που αγαπάς με αρνητικό τρόπο, συχνά έχεις πολλές ενοχές. Αυτό μπορεί να σε αποτρέψει από το να αναζητήσεις την βοήθεια που χρειάζεσαι για να ανακάμψεις.

 1. Ευερεθιστότητα

Ένα απίστευτα συνηθισμένο σύμπτωμα της κατάθλιψης που είναι εκπληκτικό το ότι δεν τραβά την προσοχή. Γιατί; Θα νόμιζες ότι αυτό θα ήταν από τα πιο εύκολα σημάδια που θα μπορούσαν να προσέξουν και οι άλλοι. Κουρασμένος από όλα αυτά που βιώνεις συχνά γκρινιάζεις ή θυμώνεις, σπας τα πάντα γύρω σου και δεν έχεις καθόλου υπομονή.

Διαβάστε επίσης


To Top