Σοφά λόγια

15 Όμορφες Σκέψεις του Osho που θα δώσουν άλλο νόημα στον τρόπο που σκεφτόμαστε για τη ζωή, την αγάπη, την ευτυχία!

Ο Osho ήταν ένας πνευματικός δάσκαλος που ταξίδεψε τον κόσμο και μιλούσε στους ανθρώπους για τον στοχασμό, την αγάπη, έναν άλλο τρόπο ζωής, όμορφης, μοναδικής. Η διδασκαλία του δε συμβαδίζει με τις αξίες του δυτικού τρόπου ζωής, που θεωρούν ότι η ευτυχία συνδέεται με την επαγγελματική επιτυχία και τον πλούτο. Σύμφωνα με τον Osho αυτό δεν ισχύει. Αντιθέτως, μόνο όταν αγκαλιάσουμε με αγάπη τον εσωτερικό μας εαυτό θα δώσουμε νόημα στη ζωή μας.

Ας απολαύσουμε μαζί μερικές όμορφες σκέψεις του Osho σχετικά με τη ζωή, την αγάπη και την ευτυχία!

Αγάπη!

«Εάν αγαπάς ένα λουλούδι, μην το κόψεις. Αν το κόψεις, το λουλούδι θα πεθάνει και θα πάψει να είναι κάτι αγαπημένο για εσένα. Αν αγαπάς ένα λουλούδι, άφησέ το να ζήσει. Η αγάπη δεν γίνεται κτήμα, η αγάπη είναι εκτίμηση».

«Όταν ερωτευόμαστε παραμένουμε παιδιά, όσο μεγαλώνουμε μέσα στον έρωτα, ωριμάζουμε. Όσο περνά ο καιρός η αγάπη δεν γίνεται σχέση, γίνεται το είναι μας. Δεν είμαστε πλέον ερωτευμένοι, έχουμε γίνει εμείς οι ίδιοι η ουσία της αγάπης».

Ας βιώσουμε όλα τα συναισθήματα!

«Νιώσε τη ζωή με κάθε τρόπο —
καλά-άσχημα, πικρά-γλυκά, σκοτεινά-φωτεινά,
καλοκαίρι-χειμώνας. Ζήσε κάθε αντίθεση.
Μη φοβάσαι τις εμπειρίες, διότι
όσο περισσότερες εμπειρίες έχεις, τόσο
πιο ώριμος γίνεσαι».

«Η θλίψη έχει βάθος. Η ευτυχία έχει ύψος. Η θλίψη μας κάνει να ριζώνουμε. Η ευτυχία μας χαρίζει κλαδιά. Η ευτυχία είναι σαν ένα δέντρο που μεγαλώνει προς τον ουρανό και η θλίψη είναι οι ρίζες που φτάνουν στη μήτρα της γης. Και οι δύο είναι απαραίτητες, όσο πιο ψηλό γίνει ένα δέντρο, τόσο πιο βαθιά θα διεισδύσουν οι ρίζες του. Στην ουσία, και τα δύο βρίσκονται σε αναλογία. Αυτό είναι και το θαύμα της ισορροπίας τους».

Δημιουργικότητα!

«Το να είσαι δημιουργικός σημαίνει να είσαι ερωτευμένος με τη ζωή. Μπορείς να είσαι δημιουργικός μόνο εάν αγαπάς τη ζωή τόσο, που να θέλεις να την κάνεις ακόμη πιο όμορφη, να της χαρίσεις λίγη μουσική παραπάνω, λίγη ποίηση παραπάνω, λίγο χορό παραπάνω».

«Η δημιουργικότητα είναι η μεγαλύτερη επανάσταση της ύπαρξης».

Το απλό μυστικό της ευτυχίας!

«Αυτό είναι το απλό μυστικό της ευτυχίας. Ό,τι κι αν κάνεις, μην αφήσεις το παρελθόν να σε παρασύρει, μην αφήσεις το μέλλον να σε βασανίσει. Το παρελθόν δεν υπάρχει πια και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμη. Το να ζεις με αναμνήσεις, το να ζεις με φαντασιώσεις, σημαίνει ότι ζεις μια ανυπαρξία. Κι όταν ζεις σε μια ανυπαρξία, χάνεις αυτό που είναι υπαρκτό. Θα πνιγείς σε μια εξαθλίωση, διότι θα έχεις χάσει όλη σου τη ζωή».

Φιλία!

«Η φιλία είναι η πιο αγνή αγάπη. Είναι η ύψιστη μορφή αγάπης, όπου δεν ζητάμε από τον άλλον τίποτα, είναι μια αγάπη άνευ όρων, απολαμβάνουμε μόνο να δίνουμε».

Διαίσθηση!

«Άκου το είναι σου, σου μιλάει. Σου δίνει συνεχώς σημάδια, είναι μια σιωπηλή, μικρή φωνούλα. Δεν κραυγάζει, αυτό είναι η αλήθεια. Κι αν παραμείνεις για λίγο σιωπηλός θα αρχίσεις να αισθάνεσαι και να νιώθεις αυτό που είσαι. Θα γίνεις ο αληθινός σου εαυτός. Μη προσπαθήσεις να γίνεις κάποιος άλλος, τότε μόνο θα ωριμάσεις. Ωριμότητα σημαίνει να αποδεχόμαστε την ευθύνη του δικού μας είναι, με κάθε κόστος. Αναλαμβάνουμε το ρίσκο να είμαστε ο εαυτός μας, αυτή είναι η ωριμότητα».

Φόβος!

«Η ζωή αρχίζει εκεί που τελειώνει ο φόβος».

Διαβαίνοντας το δικό μας μονοπάτι!

«Ένα πράγμα θα σου πω: πρέπει να προχωρήσεις, να δημιουργήσεις το μονοπάτι περπατώντας∙ δεν θα βρεις έτοιμο μονοπάτι. Μη νομίζεις ωστόσο ότι είναι τόσο εύκολο να φτάσεις στην απόλυτη αλήθεια. Θα πρέπει να δημιουργήσεις το μονοπάτι περπατώντας μόνος, δεν θα το βρεις στρωμένο, έτοιμο να σε υποδεχτεί. Είναι σαν τον ουρανό: τα πουλιά πετούν, αλλά δεν αφήνουν τα χνάρια τους. Δεν μπορείς να τα ακολουθήσεις, τα πουλιά δεν αφήνουν πίσω τους ίχνη».

«Αισθάνεσαι καλά, αισθάνεσαι άσχημα, αυτά τα συναισθήματα προβάλλουν, αναδύονται από το ασυνείδητό σου, από το παρελθόν σου. Κανένας δεν είναι υπεύθυνος, εκτός από εσένα. Κανένας δεν μπορεί να σε εξοργίσει, κανένας άλλος δεν μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο, μόνο εσύ».

«Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου.
δώσε χαρά στην ύπαρξή σου, άφησέ τη να γιορτάσει.
Τα δέντρα γελάνε, τα πουλιά γελάνε.
Τα ποτάμια κυλάνε τρελά,
παντού υπαρχει ευφορία,
παντού υπάρχει χαρά και απόλαυση.
Δες την ύπαρξή σου,
άκου την ύπαρξή σου και γίνε ένα μαζί της».

Ο αληθινός μας εαυτός!

«Άφησε πίσω σου την ιδέα να γίνεις κάποιος, είσαι ήδη ένα θαύμα της φύσης. Δεν μπορείς να γίνεις καλύτερος. Πρέπει μόνο να το κατανοήσεις, να το γνωρίσεις, να το συνειδητοποιήσεις».

«Ο καθένας μας έρχεται σε αυτόν τον κόσμο με ένα συγκεκριμένο πεπρωμένο – πρέπει να εκπληρώσει κάτι, πρέπει να παραδώσει κάποιο μήνυμα, να ολοκληρώσει ένα καθήκον. Δεν βρισκόμαστε εδώ τυχαία – η παρουσία μας είναι ουσιαστική, έχει ένα νόημα. Η ύπαρξή μας κρύβει έναν σκοπό. Όλη αυτή η ολότητα έχει να εκπληρώσει έναν στόχο και θα το κάνει μέσα από τη δική μας ύπαρξη».

«Η αλήθεια δεν είναι κάτι που έρχεται απ΄έξω και πρέπει να την ανακαλύψουμε, είναι κάτι εσωτερικό, δικό μας, που πρέπει να το γνωρίσουμε».

Δεν είμαστε τέλειοι!

«Αγαπώ τον κόσμο διότι δεν είναι τέλειος. Δεν είναι τέλειος, γι΄αυτό και αναπτύσσεται, ωριμάζει. Εάν ήταν τέλειος, θα ήταν νεκρός. Η ωρίμανση έρχεται μόνο μέσα από την έλλειψη της τελειότητας. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας αυτή την έλλειψη τελειότητας, μην ξεχνάτε πόσο ατελής είστε, αγαπήσετε επιτέλους αυτή την έλλειψη τελειότητας. Το μήνυμα που σας στέλνω είναι ακριβώς αυτό, να βρείτε τη χαρά μέσα σε αυτή την ύπαρξη που δεν είναι τέλεια».

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

 naturalsoul.gr

Διαβάστε επίσης

To Top