Ρήσεις

15 αποφθέγματα του Osho που θα σε οδηγήσουν στην πνευματική ολοκλήρωση.

Εικόνα: oshoworld

Γράφει η Ελένη Κακλαμάνου

Το έργο του Όσσο στηρίχτηκε στη σημασία του διαλογισμού, στην αγάπη στη δημιουργικότητα και στην ευδαιμονία, στοιχεία που υπάρχουν σε όλους μας, αλλά τα οποία χάνουμε γύρω σε ένα σύστημα που αποτελείται από στατικά πιστεύω, αυστηρές θρησκευτικές παραδόσεις και κοινωνικοποίηση μέσα σε αυστηρά νομικά πλαίσια.

Ο Όσσο υπήρξε καθηγητής φιλοσοφίας. Ταξίδεψε σε ολόκληρη την Ινδία διδάσκοντας και δίνοντας διαλέξεις για την «εκκοσμίκευση». Έπλασε μια σειρά από τεχνικές διαλογισμού και έγινε γνωστός ως πνευματικός θεραπευτής.

Οι φιλοσοφίες του περιστρέφονται γύρω από την αγάπη και την ενότητα μέσα από την απώλεια του «εγώ». Διατύπωσε πολλές σκέψεις, μερικές υπάρχουν παραπάνω.

Εφάρμοσε τες κι εσύ στην καθημερινότητα σου και δες τη ζωή σου να κατευθύνεται προς την πνευματική ολοκλήρωση, όπου εξ αρχής ήταν ο στόχος σου απ τη στιγμή της ύπαρξης σου.

15 αποφθέγματα του Osho που θα σε οδηγήσουν στην πνευματική ολοκλήρωση.

 1. Τα πλήθη δημιουργούν ψευδαισθήσεις.
 2. Μην κολλάς με το παρελθόν. Συνέχισε να κλείνεις κεφάλαια που έχεις διαβάσει, δεν υπάρχει λόγος να τα διαβάζεις ξανά και ξανά.
 3. Πρέπει να ξέρετε ότι η ελευθερία είναι η ανώτερη αξία και όταν η αγάπη δεν σας δίνει την ελευθερία, τότε δεν είναι αγάπη. Η ελευθερία είναι το κριτήριο.
 4. Η αγάπη είναι ο σκοπός. Η ζωή είναι το ταξίδι.
 5. Αν είσαι δυστυχισμένος σε σένα οφείλεται. Αν είσαι ευτυχισμένος και σε σένα οφείλεται. Κανένας άλλος δεν μπορεί να επιδράσει στη ζωή σου παρά μόνο εσύ ο ίδιος. Εσύ είσαι η κόλαση σου, εσύ ο παράδεισος σου.
 6. Ο Θεός δημιουργεί μόνο πρωτότυπα. Δεν του αρέσουν τα αντίγραφα.
 7. Αυτό που φοβάσαι να το αντιμετωπίζεις κι αυτό που θέλεις να αποφύγεις να μην το αποφεύγεις. Μπες μέσα σε αυτό που φοβάσαι περισσότερο. Είναι ο μόνος τρόπος να το εξαφανίσεις αλλιώς θα σε ακολουθεί σαν τη σκιά σου.
 8. Πρέπει να ξέρετε ότι η ελευθερία είναι η ανώτερη αξία και όταν η αγάπη δεν σας δίνει την ελευθερία, τότε δεν είναι αγάπη. Η ελευθερία είναι το κριτήριο.
 9. Όλη η ιδέα που έχεις για τον εαυτό σου είναι δανεισμένη. Δανεισμένη από αυτούς που δεν έχουν ιδέα ποιοι είναι οι ίδιοι.
 10. Στη Βουδιστική ορολογία δεν υπάρχει κάτι σαν την αμαρτία. Μόνο λάθη, σφάλματα. Δεν υπάρχει καταδίκη. Το λάθος μπορείς να το διορθώσεις. Είναι απλό.
 11. Βγες από το κεφάλι σου και μπες στην καρδιά σου. Να σκέφτεσαι λιγότερο, να αισθάνεσαι περισσότερο.
 12. Ο αληθινός άνθρωπος παραμένει συνηθισμένος, εντελώς συνηθισμένος. Κανένας δεν ξέρει ποιος είναι, κανένας δε ξέρει τι θησαυρό κουβαλάει μέσα του. Ποτέ δεν διαφημίζει, ποτέ δεν προσπαθεί να προβάλει. Εμείς όμως γιατί διαφημίζουμε; Εξαιτίας του Εγώ. Δεν είσαι ικανοποιημένος από τον εαυτό σου. Είσαι ικανοποιημένος μόνο όταν σε εκτιμούν οι άλλοι.
 13. Μην λες αυτό είναι καλό και αυτό είναι κακό. Άφησε τις διακρίσεις. Δέξου τα όλα όπως είναι.
 14. Το εκ γενετής δικαίωμα του καθενός δεν είναι να προσεύχεται στο Θεό, αλλά να γίνει Θεός.
 15. Αν αγαπάς τον εαυτό σου τότε αγαπάς και τους άλλους. Αν μισείς τον εαυτό σου τότε μισείς και τους άλλους, γιατί οι σχέσεις σου με τους άλλους είναι απλά η απεικόνιση του εαυτού σου.

Διαβάστε επίσης

To Top