Αυτοβελτίωση

13 πράγματα που οι πραγματικά ισχυροί άνθρωποι δεν κάνουν

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να αποφύγετε τις παγίδες που σας εμποδίζουν να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητές σας.

Συμβουλές, όπως, “σκέψου θετικά και καλά πράγματα θα συμβούν” ή “αν προσπαθήσουμε περισσότερο, τα πράγματα θα αλλάξουν”, δεν έχουν πάντοτε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Το κλειδί για την απόκτηση ψυχικής δύναμης είναι να αλλάξουμε κάποιες συμπεριφορές και συναισθήματα που μπορεί να σαμποτάρουν τις προσπάθειές μας. Η αποφυγή αρνητικών σκέψεων, και αυτο-καταστροφικών συναισθημάτων, είναι επίσης σημαντική παράμετρος.

Πολύ σημαντικό είναι κατ’ αρχάς να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις κοινές παγίδες που θα βρεθούν στον δρόμο μας και πιθανώς να ανακόψουν την πορεία μας.

Ακολουθούν 13 πράγματα που οι πραγματικά ισχυροί άνθρωποι δεν κάνουν :

1. Δεν χάνουν χρόνο νιώθοντας θλίψη για τον εαυτό τους

Πολλά από τα προβλήματα της ζωής είναι αναπόφευκτα, αλλά το να στεναχωριέται κάποιος για τον εαυτό του είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής. Η μεμψιμοιρία δεν θα επιλύσει τα προβλήματα.

Εάν είστε επιρρεπείς σ’ αυτό, εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας και αντικαταστήσετε την αυτολύπηση με ευγνωμοσύνη. Οι διανοητικά ισχυροί άνθρωποι αντί να χάνουν χρόνο και ενέργεια σκεφτόμενοι το πρόβλημά τους, επικεντρώνονται στην επίλυσή του.

2. Δεν απαρνούνται τη δύναμή τους

Μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό να κατηγορούμε τους άλλους ανθρώπους για τα προβλήματά μας, κάτι που όμως τους δίνει εξουσία πάνω μας. Είναι απαραίτητο να αναλάβουμε την πλήρη ευθύνη για τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε.

Η ενδυνάμωση του εαυτού είναι ένα βασικό συστατικό για την οικοδόμηση ψυχικής δύναμης και προϋπόθεση για τη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε.

3. Δεν αποφεύγουν την αλλαγή

Ίσως αισθανόμαστε πιο ασφαλείς αποφεύγοντας νέες προκλήσεις. Αυτή η επιλογή τελικά όμως είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια πλήρη και πλούσια ζωή. Μαθαίνοντας να αναγνωρίζουμε πότε να αποφύγουμε την αλλαγή λόγω της ταλαιπωρίας που εμπλέκονται σε κάτι νέο θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα σε ένα μακρύ ταξίδι προς τη βελτίωση της ζωής σας.

Όσο περισσότερο ασκούμαστε στο να υπομένουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα που σχετίζονται με κάποια αλλαγή του -είτε πρόκειται για την ανάληψη μιας νέας θέσης εργασίας ή για αποχώρηση από μια νοσηρή σχέση – τόσο μεγαλυτέρη αυτοπεποίθηση θα νιώθουμε στις επιλογές για το μέλλον μας.

4. Δεν σπαταλούν ενέργεια σε πράγματα που δεν μπορούν να ελέγξουν

Αντί να εστιάσουμε στην προετοιμασία για την καταιγίδα, σπαταλούμε ενέργεια ευχόμενοι να μην έρθει η θύελλα. Αν ανησυχούμε λιγότερο για εκείνα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, θα μπορούμε να διοχετεύσουμε αυτή την ενέργεια σε κάτι πιο παραγωγικό.

5. Δεν ανησυχούν για το κατά πόσο ευχαριστούν τους άλλους

Το να κάνουμε και λέμε πράγματα που ίσως δεν είναι ευχάριστα στους γύρω μας, προϋποθέτει θάρρος, και συνεπάγεται μια πραγματικά αυθεντική ζωή, σύμφωνη με τις αξίες που ο καθένας πρεσβεύει.

6. Δεν φοβούνται το ρίσκο

Κάνουμε δεκάδες ή εκατοντάδες επιλογές κάθε μέρα, ενδεχομένως χωρίς την απαραίτητη προσοχή. Συχνά βασίζουμε τις επιλογές αυτές στα συναισθήματά μας, αδιαφορώντας για το μέγεθος του κινδύνου, καθώς τα συναισθήματα είναι συχνά παράλογα και αναξιόπιστα.

Μαθαίνοντας πώς να υπολογίζουμε με ακρίβεια τον κίνδυνο θα εξασφαλίσει καλύτερες επιλογές.

7. Δεν μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν

Το παρελθόν και οι εμπειρίες που αποκομίσαμε είναι ένα χρήσιμα στοιχεία για την ψυχική δύναμη, μπορεί όμως να λειτουργήσουν και αντίθετα. Η “συμφιλίωση” με το παρελθόν είναι ένα απαραίτητο βήμα για να γίνουμε ακόμη καλύτεροι.

8. Δεν επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη

Η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε επιρρεπείς στα ίδια λάθη κάποιες φορές. Οι διανοητικά ισχυροί άνθρωποι δεν κρύβουν τα λάθη τους, αντίθετα αναζητούν νέες στρατηγικές για να γίνουν ακόμη καλύτεροι, μετατρέποντας εν τέλει τα λάθη τους σε ευκαιρίες για αυτο-ανάπτυξη.

9. Δεν φθονούν την επιτυχία των άλλων

Η δυσφορία για την επιτυχία των άλλων ανθρώπων μας αποπροσανατολίζει από την επιδίωξη και την επίτευξη των στόχων μας. Αναλογιζόμενοι τι σημαίνει για μας προσωωπικά ο όρος ‘επιτυχίας’, θα συντελέσει ώστε να εστιάσουμε στις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξή της.

10. Δεν παραιτούνται σε περίπτωση αποτυχίας

Από νεαρή ηλικία μαθαίνουμε ότι αποτυχία σημαίνει κάτι κακό. Κι όμως είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχει κάποιος σε κάτι χωρίς να έχει αποτύχει σε κάτι άλλο. Οι διανοητικά ισχυροί άνθρωποι βλέπουν την αποτυχία ως απόδειξη της προσπάθειάς τους να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

11. Δεν φοβούνται να είναι μοναχικοί

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τη σιωπή και τη μοναξιά, επειδή με την έλλειψη δραστηριότητας αισθάνονται άβολα. Αλλά ο χρόνος για τον εαυτό μας είναι ένα ουσιαστικό συστατικό για την οικοδόμηση ψυχικής δύναμης.

Οι διανοητικά ισχυροί άνθρωποι δημιουργούν ευκαιρίες για να είναι μόνοι με τις σκέψεις τους, να στοχαστούν για την πρόοδό τους, και να δημιουργήσουν στόχους για το μέλλον.

12. Δεν πιστεύουν ότι ο κόσμος τους οφείλει οτιδήποτε

Η στάση αναμονής για να πάρουμε ό,τι νομίζουμε ότι μας οφείλεται δεν είναι χρήσιμη στρατηγική για τη ζωή. Είναι σπατάλη χρόνου τον οποίο θα μπορούσαμε να διαθέσουμε για όλα όσα έχουμε να δώσουμε.

13. Δεν περιμένουν άμεσα αποτελέσματα

Δεν θα ήταν ωραίο αν τα πάντα στη ζωή συνέβαιναν με το πάτημα ενός κουμπιού; Αλλά η αυτο-ανάπτυξη συχνά συντελείται με ρυθμούς χελώνας και όχι με ταχύτητα αστραπής. Το να προσδοκούμε άμεσα αποτελέσματα, οδηγεί συχνά στην απογοήτευση. Οι διανοητικά ισχυροί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η πραγματική αλλαγή απαιτεί χρόνο και είναι πρόθυμοι να εργαστούν σκληρά για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το θετικό συμπέρασμα είναι πως όλοι έχουμε την δυνατότηα να χτίσουμε την ψυχική μας δύναμη. Προϋπόθεση είναι η αυτογνωσία και η συνειδητοποίηση των αυτοκαταστροφικών σκέψεων, συμπεριφορών και συναισθημάτων που μας εμποδίζουν από το να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνάμεις μας.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Amy Morin, “13 Things Mentally Strong People Don’t Do”

Απόδοση κειμένου : Λία Μαλλίδου

thessalonikiartsandculture.gr

Διαβάστε επίσης

To Top