Ψυχολογία

12 προειδοποιητικά σημάδια ότι χειραγωγείστε ψυχολογικά

«Το κάνω αυτό εδώ και πολύ καιρό- χειραγωγώ τους ανθρώπους για να έχω αυτό που θέλω. Γι αυτό νομίζεις ότι με αγαπάς. Επειδή σε έσπασα και σε ξαναέφτιαξα για να το πιστεύεις. Δεν ήταν ατύχημα. Μόλις το αφήσεις πίσω σου… θα το δεις.» – Caleb” ― C.J. Roberts, Seduced in the Dark.

Οι ψυχολογικοί χειριστές δεν έρχονται στην ζωή μας ως άγνωστοι. Είναι γύρω μας στους φίλους και στην οικογένεια μας. Σε αντίθεση με τους καλούς ανθρώπους που συναντάμε, μας χρησιμοποιούν προς όφελος τους και μας αφήνουν κατεστραμμένους μόλις κάνουν την δουλειά τους. Μας κάνουν ζημιά με τέτοιο τρόπο ώστε να μας είναι δύσκολο να καταλάβουμε τις κακές τους προθέσεις από την αρχή. Αν κάποιος το παρατηρήσει προσεκτικά, υπάρχουν 12 σημάδια που πραγματικά αποκαλύπτουν πως κάποιος χειραγωγείται ψυχολογικά.

Η λίστα :

 1. Βασίζονται στις ανασφάλειες σας

Ο χειριστής ποτέ δε θα θέλει να νιώθετε δυνατοί. Οπότε, θα κερδίσει την εμπιστοσύνη σας για να μάθει τις ανασφάλειες σας. Μόλις μάθει αυτά τα μυστικά, θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον σας και θα σας επιτεθεί με τη μορφή διακριτικών πειραγμάτων ή μαύρου χιούμορ.

 1. Θα σας πιέσουν

Οι χειριστές πάντα θέλουν να κάνουν τα πράγματα γρήγορα. Αν θέλουν κάτι από εσάς, θα το εμφανίσουν ως επείγον και θα σας πιέσουν προς μια άβολη κατάσταση για να το κάνετε εσείς αντί γι αυτούς.

 1. Σας κάνουν να νιώθετε ενοχές

Είναι μια από τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι χειριστές. Με το να αποφεύγουν τις ευθύνες τους, θα σας κάνουν να νιώσετε ένοχοι για όλα και μόλις το θύμα υποκύψει σε αυτό, θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να ευχαριστήσει τον χειριστή και να διώξει αυτό το συναίσθημα ενοχής.

 1. Θα σας δείξουν στατιστικά για να σας καταπιέσουν

Αν σας δείχνουν πολλά γεγονότα και πολλά στοιχεία σε μια διαφωνία, αυτό δε σημαίνει πως ξέρουν περισσότερα από εσάς. Σημαίνει πως χρησιμοποιούν στατιστικά απλώς για να σας κάνουν να νιώσετε πως οι ίδιοι είναι ανώτεροι από εσάς και έτσι σας εμποδίζουν από το να νικήσετε στον καβγά. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πως αποδέχεστε ότι εκείνοι έχουν δίκιο.

 1. Θα χρησιμοποιήσουν την μορφή παθητικής επιθετικότητας

Με το να είναι σιωπηλοί και αδιάφοροι είναι ένας τρόπος για να σας κάνουν να κάνετε πράγματα γι αυτούς. Πιθανώς θα σταματήσουν να απαντούν στα μηνύματα ή στα τηλέφωνα σας, θα προσποιηθούν πως έχουν ξεχάσει να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα και θα κάνουν να σαν μην υπάρχετε. Τελικά, εσείς θα προσπαθήσετε να επαναφέρετε την επικοινωνία και θα ενδώσετε στις επιθυμίες τους.

 1. Συνεχώς σας κρίνουν

Όλοι έχουμε ελαττώματα αλλά ούτε το να κρίνουμε συνεχώς κάποιον είναι καλό. Με αυτές τις αρνητικές κριτικές, τονίζουν τα ελαττώματα σας, μειώνουν την αυτοπεποίθηση σας και σύντομα αρχίζετε να χάνετε την αξία του εαυτού σας. Αυτό τους κάνει να έχουν το πάνω χέρι κι έτσι τείνετε να εξαρτάστε από αυτούς, κάτι που χρησιμοποιούν προς όφελος τους.

 1. Πάντα σας ζητούν να μιλήσετε πρώτοι

Όχι, το να μιλήσετε πρώτοι δεν είναι σεβασμός. Όταν οι χειριστής σας αφήνει να μιλήσετε πρώτοι, αυτό σημαίνει πως ακούει ότι θέλετε να πείτε. Μόλις τελειώσετε, θα έχει όλες τις πληροφορίες για να σας χειραγωγήσει αναλόγως.

 1. Θα υψώσουν την φωνή τους και θα δείξουν αρνητικά συναισθήματα

Θα γίνουν επιθετικοί και σωματικά και λεκτικά αν δεν συμφωνήσετε με τις επιθυμίες τους. Δίνουν αρνητικές δονήσεις για να γίνουν αυτά που θέλουν. Με την γλώσσα του σώματος όπως και με την δυνατή φωνή, σας κάνουν να αισθανθείτε αδύναμοι και φυτεύουν την ψύχωση του φόβου μέσα σας για να κάνετε πράγματα γι αυτούς.

 1. Κάνουν αρνητικές πράξεις

Συχνά ο χειριστής κάνει αρνητικές πράξεις όπως το να μην παραδίδει πράγματα που υποτίθεται ότι έπρεπε. Κάνοντας αυτό επιδιώκει πρόσθετες παραχωρήσεις και είναι η τεχνική του για να σας κρατήσει γύρω του.

 1. Θα σας δώσουν λίγο ή καθόλου χρόνο για να πάρετε αποφάσεις

Ενώ σκέφτονται πολύ πριν κάνουν κάτι, δε θα σας αφήσουν ποτέ να αποφασίσετε κάτι αργά. Αυτό γίνεται επειδή αν το κάνουν, ίσως μπορέσετε να καταλάβετε τις προθέσεις τους. Έτσι θα σας πιέζουν να κάνετε πράγματα γρήγορα.

 1. Θα παραποιήσουν τα γεγονότα

Μια από τις πιο σημαντικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τους χειριστές είναι η αλλοίωση των γεγονότων. Θα σας τα παρουσιάσουν με τέτοιο πειστικό τρόπο λέγοντας ψέματα ή χωρίς να λένε όλη την αλήθεια για να πιστέψετε την εκδοχή τους.

 1. Θα επιμείνουν να σας συναντήσουν από κοντά

Οι χειριστές είναι ειδικοί στην γλώσσα του σώματος. Ξέρουν πώς να σας κυριαρχήσουν με την οπτική επαφή ή τις χειρονομίες. Έτσι, θα προσπαθούν πάντα να σας συναντήσουν στο σπίτι σας ή στο δικό τους ή θα προσφερθούν να σας βγάλουν για καφέ.

Με αυτές τις ψυχικές και συναισθηματικές εκμεταλλεύσεις, οι ψυχολογικοί χειριστές ελέγχουν και εκμεταλλεύονται τα θύματα τους.

Μετάφραση – επιμέλεια: Μάγεια Τ.

awakengr.com via themindsjournal.com

Διαβάστε επίσης

To Top