Ψυχολογία

11 τρόποι για να φροντίσετε τον εαυτό σας και να απαλλαγείτε από το άγχος.


“Η φροντίδα του εαυτού με έναν τρόπο που θα σας κάνει να ανθίσετε στην κατεύθυνση που επιθυμείτε να πάτε είναι εφικτή και αξίζει τον κόπο.” Ντέμπορα Ντέι

Το άγχος και το στρες στην ζωή μας μπορεί να έρθει με πολλές μορφές. Η αγορά αυτοκινήτου, σπιτιού, η αναζήτηση εργασίας είναι όλα παραδείγματα αυτής της κατάστασης. Ωστόσο, αυτό που κάνει την διαφορά είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστάσεις. Το στρες μπορεί είτε να μας καταστρέψει, είτε να δώσει κίνητρο. Όλα εξαρτώνται από το πως θα το αντιμετωπίσουμε.

Δείτε παρακάτω 11 τρόπους που μπορείτε να απαλλαγείτε από το άγχος και να φροντίσετε τον εαυτό σας.

1.Πάρτε βαθιές αναπνοές.

Η κοινωνία που ζούμε κινείται σε πολύ γρήγορους ρυθμούς και ξεχνάμε να δώσουμε προσοχή στην αναπνοή μας. Οι μικρές και γρήγορες αναπνοές αυξάνουν το άγχος μας. Οι βαθιές κοιλιακές αναπνοές έχει αποδειχθεί, ότι μειώνουν τους καρδιακούς παλμούς, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και καθαρίζουν το μυαλό μας.

2.Κάντε διαλογισμό.

Πιστεύεται, ότι ο διαλογισμός μας φέρνει σε επαφή με τον ανώτερο και πνευματικό εαυτό μας. Επίσης, αποκαθιστά τα κύτταρά μας και μπορεί ακόμα να αλλάξει το DNA μας. Καθίστε κάτω σε ένα ήσυχο σημείο και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποσχιστείτε από τις στρεσογόνες καταστάσεις.

3.Καθιερώστε κάποια σημεία θεραπείας μέσα στον χώρο σας.

Αν νιώθετε κάπως αποσυντονισμένοι και κουρασμένοι, δοκιμάστε να βάλετε κρυστάλλους, πίνακες ζωγραφικής που σας ηρεμούν ή ακόμα και μικρούς καταρράκτες μέσα στο σπίτι σας. Αυτά θα σας βοηθήσουν να βρείτε τις ισορροπίες σας και να χαλαρώσετε.

4.Απολαύστε χρόνο κοντά στην φύση.

Το στρες και το άγχος μπορεί να διογκωθεί, αν δεν περνάμε αρκετό χρόνο έξω στην φύση. Η επαφή με την φύση έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μας βοηθάει να απαλλαγούμε από το περιττό άγχος και στρες.

5.Δοκιμάστε την αρωματοθεραπεία.

Η αρωματοθεραπεία μειώνει αυτόματα το στρες και πιστεύεται, ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το στρες μπορεί να μας κάνει ευάλωτους σε ασθένειες και η αρωματοθεραπεία μπορεί να διεγείρει τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Ένα από τα πιο γνωστά αρώματα που βοηθούν στην καταπολέμηση τους στρες είναι η λεβάντα.

6.Αγκαλιάστε κάποιον.

Μια ζεστή αγκαλιά μπορεί να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από το άγχος και να δούμε την ζωή από μια θετική ματιά. Η αγκαλιά αυξάνει την παραγωγή της ωκυτοκίνης, δηλαδή της ορμόνης της αγάπης και αυτό με την σειρά του μειώνει την αρτηριακή πίεση και επιβραδύνει τους καρδιακούς παλμούς.

7.Εμπλακείτε σε ομαδικές δραστηριότητες.

Η άσκηση αποδεδειγμένα μειώνει το άγχος. Επίσης, απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες προκαλούν αμέσως το αίσθημα της ευφορίας. Οι ομαδικές δραστηριότητες δημιουργεί την αίσθηση του ανήκειν και κάνει καλό στο σώμα μας.

8.Απαλλαγείτε από την πηγή άγχους.

Προφανώς, δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από την δουλειά μας για να μην έχουμε άγχος και υποχρεώσεις, αλλά αν απομακρύνετε μερικές από τις πηγές που σας προκαλούν άγχος και αφήσετε λίγο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σας, θα νιώσετε πολύ καλύτερα και θα έχετε περισσότερη ενέργεια.

9.Ζητήστε ένα μασάζ.

Το μασάζ είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να φροντίσετε τον εαυτό σας, αφού θα νιώσετε “ελαφρύτεροι” και θα αποφορτιστείτε από διάφορα συναισθηματικά βάρη.

10.Κάντε ένα μπάνιο με άλατα.

Το μπάνιο με άλατα είναι γνωστό για τις σωματικές και πνευματικές θετικές επιδράσεις του. Το ζεστό νερό βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου από τις αρθρώσεις και τα άλατα βοηθούν στην χαλάρωση του νευρικού συστήματος και την αναπλήρωση του μαγνησίου στον οργανισμό.

11.Τιμήστε το παιδί που κρύβετε μέσα σας.

Θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια και αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, παίζοντας στην αυλή του σπιτιού σας ή πηγαίνοντας με το παιδί σας να δείτε έναν ποδοσφαιρικό αγών. Έτσι, θα ξεχαστείτε για λίγο από τις καθημερινές υποχρεώσεις και θα θυμηθείτε, ότι στην ζωή τελικά τίποτα δεν είναι τόσο σοβαρό όσο φαίνεται.

tilestwra

Διαβάστε επίσης


To Top