Άρθρα για την υγεία

10 τρόποι να αυξήσεις την ορμόνη της χαράς


Η σεροτονίνη είναι η ορμόνη της χαράς. Όταν τα επίπεδα της στον οργανισμό είναι χαμηλά, επηρεάζουν σημαντικά την ψυχολογική μας διάθεση, τον ύπνο, τις πεπτικές λειτουργίες, τη μνήμη, αλλά και τη σεξουαλική μας ζωή.

Ένα από συνήθη αποτελέσματα της έλλειψής της είναι η κατάθλιψη. Η σεροτονίνη παράγεται από τον εγκέφαλο και μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, πράγμα που ενδείκνυται σε σοβαρές περιπτώσεις. Υπάρχουν όμως κι άλλοι τρόποι, εντελώς φυσικοί, για να αυξήσετε την παραγωγή της. Δοκιμάστε τους και θα δείτε πως θα νιώσετε καλύτερα.

1. Καταναλώστε τροφές με τρυπτοφάνη

Πρόκειται για ένα αμινοξύ που συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγή της σεροτονίνης. Εμπεριέχεται σε αρκετές στροφές, όπως το σπανάκι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, σε ξηρούς καρπούς, στη βρώμη, τα σπαράγγια, αλλά και στις μπανάνες. Τα λαχανικά είναι καλύτερο να τα καταναλώνετε ωμά. Βάλτε μερικές από τις παρακάτω τροφές στην ημερήσια διατροφή σας και σύντομα θα δείτε αποτελέσματα.

2. Κάντε ένα μασάζ

Όλοι ξέρουμε πόσο ένα καλό θεραπευτικό μασάζ βοηθάει στην αλλαγή της διάθεσής μας, καθώς η σωματική μας κατάσταση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ψυχολογία μας. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι το μασάζ δεν χαλαρώνει μόνο τις μυϊκές εντάσεις, αλλά αλλάζει τη χημεία του σώματός μας. Σύμφωνα με έρευνες , μετά από κάθε συνεδρία μειώνεται η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, όπως είναι γνωστή, που επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή της σεροτονίνης.

3. Ενισχύστε τον οργανισμό με Βιταμίνη Β

Η συγκεκριμένη βιταμίνη θα σας βοηθήσει να νιώσετε χαρούμενοι, καθώς συμβάλλει αποφασιστικά στην βελτίωση της σωματικής μας κατάστασης,. Συγκεκριμένα η Β12 και Β6 παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της σεροτονίνης. Χορηγείται συνήθως στους ηλικιωμένους, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ηλικιακής κατάθλιψης. Αν πάρετε μια μικρή δόση καθημερινά των 50-100 γραμμαρίων, θα ωφεληθείτε, αλλά πρώτα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Καλό είναι να κάνετε κι κάποιες εξετάσεις αίματος, για να ελέγξετε αν έχετε έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης.

4. Απολαύστε τον ήλιο

Είναι γνωστό ότι η έκθεση στον ήλιο, με μέτρο φυσικά, βοηθά στη διαδικασία παραγωγής της σεροτονίνης. Για να πάρετε το απαραίτητο ποσοστό, μπορείτε απλώς να βγείτε μια βόλτα. Ακόμα και το χειμώνα, που ο καιρός είναι συννεφιασμένος, υπάρχει ήλιος, όποτε δεν χρειάζεται να μένετε όλη τη μέρα μέσα στο σπίτι. Προσπαθήστε να περνάτε 20-30 λεπτά καθημερινά σε ανοιχτούς χώρους: είναι αρκετά και θα σας αναζωογονήσουν.

5. Προσθέστε μαγνήσιο στη διατροφή σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δίνουν μεγάλη σημασία στο μαγνήσιο, όμως έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει στην ισορροπία του οργανισμού, βοηθά στην παραγωγή της σεροτονίνης, στην αρτηριακή πίεση και επιδρά καταλυτικά στη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μαγνησίου έχει βοηθήσει ασθενείς με πολύ βαριά περιστατικά κατάθλιψης. Τροφές με μαγνήσιο είναι το ψάρι, οι μπανάνες, ο αρακάς, το καλαμπόκι, τα αμύγδαλα, αλλά και τα κάσιους.

6. Γίνετε πιο αισιόδοξοι

Φυσικά η σεροτονίνη δεν επηρεάζεται μόνο από εσωτερικούς παράγοντες. Έχει μεγάλη σημασία πώς εσείς αντιμετωπίζετε τη ζωή . Βρείτε τι σας κάνει να αισθάνεστε καλά και βάλτε το σε εφαρμογή, όσο πιο συχνά μπορείτε. Φροντίστε να συναναστρέφεστε με ανθρώπους που αγαπάτε, αφιερώστε μια ώρα τη μέρα να κάνετε ένα χόμπι , ή μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί, παρακολουθήστε ή συμμετέχετε σε μια εκδήλωση που σας προσκαλεί χαρά. Όλα αυτά θα βοηθήσουν τον εγκέφαλό σας να σκεφτεί διαφορετικά και έτσι αυτόματα θα αρχίσει να παράγει τη σεροτονίνη που σας χρειάζεται.

7. Μειώστε τη ζάχαρη

Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των ανθρώπων που έχουν χαμηλή σεροτονίνη είναι η ανάγκη τους να φάνε κάτι γλυκό. Αυτό συμβαίνει, γιατί χρειαζόμαστε ινσουλίνη για να παράγουμε κάποια συστατικά της συγκεκριμένης ορμόνης. Ως αποτέλεσμα καταναλώνουμε αρκετά μεγάλες ποσότητες τροφών που εμπεριέχουν ζάχαρη, για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας. Δυστυχώς όμως αυτές οι διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε ασθένειες, όπως ο διαβήτης, ή οι καρδιακές παθήσεις, οπότε προσπαθήστε να βρείτε πιο υγιείς τρόπους.

8. Κάντε περισσότερη γυμναστική

Αν έχετε αποφασίσει να βγαίνετε βόλτα για να πάρετε την απαραίτητη ηλιακή ακτινοβολία, ήδη έχετε κάνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως δεν αρκεί, όποτε προσπαθήστε να βρείτε χρόνο να κάνετε και κάποια μορφή άσκησης, που σας ευχαριστεί. Η γυμναστική βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, παράγει ενδορφίνες , που σχετίζονται με τις σεροτονίνες, και δημιουργεί μια αίσθηση απελευθέρωσης στο σώμα. Διαλέξτε όμως κάτι που σας ενδιαφέρει και μην πιέζεστε, γιατί πολύ σύντομα θα τα παρατήσετε. Μπορεί να απολαμβάνετε το τζόκινγκ , περισσότερο από μια ώρα στο γυμναστήριο, ή ένα μάθημα χορού, ή το κολύμπι.

9. Πάρτε Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C δεν είναι μεν τόσο σημαντική στην παραγωγή της σεροτονίνης όσο η Β, όμως έρευνες έχουν εντοπίσει ότι επιδρά στην ψυχολογική μας κατάσταση. Συνδέεται περισσότερο με τις ντοπαμίνες και τις επινεφρίνες ( αδρεναλίνη), που επίσης επηρεάζουν τη διάθεσή μας, οπότε σε κάθε περίπτωση μας βοηθούν να νιώσουμε καλύτερα. Τα πορτοκάλια, οι ντομάτες, τα εσπεριδοειδή γενικότερα , το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα ακτινίδια είναι καλές επιλογές για να πάρετε την απαραίτητη Βιταμίνη C.

10. Φροντίστε την εαυτό σας

Όπως είπαμε η κορτιζόλη, είναι καταστροφική για τον οργανισμό. Οπότε ένα από τα βασικά που έχετε να κάνετε είναι να την αντιμετωπίσετε κατά πρόσωπο, μειώνοντας το στρες και το άγχος. Αν έχετε πάντα ως προτεραιότητα τους άλλους, ή τη δουλειά σας, τότε σίγουρα υποφέρετε. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε χρόνο για εσάς και τα πράγματα που σας χαλαρώνουν. Φτιάξτε μια λίστα με δέκα τουλάχιστον δραστηριότητες που σας βοηθούν, για να μην πελαγώνετε κάθε φορά που αισθάνεστε πεσμένοι ψυχολογικά.

Πηγή: bovary.gr

Διαβάστε επίσης


To Top