Ψυχολογία

10 μυστηριώδεις ψυχικές διαταραχές που ο εγκέφαλός μας είναι ικανός να δημιουργήσει

Σύμφωνα με στατιστικές, κάθε τέταρτο άτομο στη Γη, πάσχει από ψυχική διαταραχή ή από κάποια διαταραχή στη συμπεριφορά.

Αποφασίσαμε να εξετάσουμε τις πιο ασυνήθιστες από αυτές ώστε να αποδείξουμε πόσο μυστηριώδης είναι ο εγκέφαλος.

Το σύνδρομο του Κουασιμόδου

Το σύνδρομο του Κουασιμόδου ή σωματική δυσμορφική διαταραχή, είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη διαταραχή που είναι γνωστή για την εμμονή της σε κάποιο φυσικό ή φανταστικό ελάττωμα. Οι ασθενείς συνεχώς κοιτούν στον καθρέφτη, προσπαθώντας να βρουν μια γωνία από την οποία το υποτιθέμενο ελάττωμα δεν φαίνεται. Αρνούνται να φωτογραφηθούν προκειμένου να μην καταγραφεί το μειονέκτημα τους στην εικόνα. Φροντίζουν υπερβολικά την εμφάνιση τους κι έχουν προβλήματα στην ερωτική ζωή τους λόγω αυτού του ελαττώματος. Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, νιώθουν άβολα στην κοινωνία και νομίζουν πως οι άλλοι παρατηρούν το «ελάττωμα» τους και γελάνε με αυτό. Σας ακούγεται γνωστό;

Ο παραλογισμός αυτού του συνδρόμου αποκαλύπτεται στο σιωπηλό σύντομο φιλμ Contracuerpo.

Ερωτομανία

Αυτοί που πάσχουν από ερωτομανία είναι σίγουροι πως κάποιος είναι ερωτευμένος μαζί τους, τυπικά κάποιος από μια πολύ ανώτερη κοινωνική τάξη (συνήθως κάποιος διάσημος). Οι ασθενείς πιστεύουν πως οι φανταστικοί θαυμαστές δείχνουν τη στάση απέναντι τους μέσω ειδικών σημαδιών, μυστικών σημάτων, τηλεπαθητικά και με κωδικοποιημένα μηνύματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι δύσκολη η καταπολέμηση αυτής της διαταραχής. Ακόμα και αν ο υποτιθέμενος εραστής πει «όχι», ο ασθενής με ερωτομανία θα το ερμηνεύσει ως ένα κομμάτι μυστικής στρατηγικής για να κρύψει τη σχέση τους από την κοινωνία. Αυτό το σύνδρομο αποτυπώνεται στην ταινία From the Land of the Moon (ο ρόλος της Marion Cotillard).

Σύνδρομο Καπγκρά

Αυτό το σύνδρομο κάνει τον ασθενή να πιστεύει πως κάποιος κοντινός του ή ο εαυτός του έχει αντικατασταθεί από έναν σωσία. Μπορεί να ισχυριστεί πως κακές πράξεις που έγιναν από αυτόν διαπράχθηκαν από τον σωσία του, που μοιάζει ακριβώς με τον ίδιο. Αυτή η διαταραχή συνοδεύεται συχνά από σχιζοφρένια. Η ταινία The Double, που βασίζεται στη νουβέλα με το ίδιο όνομα του Ντοστογιέφσκι αποκαλύπτει την ουσία αυτής της διαταραχής.

Η ψευδαίσθηση του Φρέγκολι

Σε αυτή τη περίπτωση, ο ασθενείς πιστεύει ακριβώς το αντίθετο: κάτω από τη μάσκα ενός ξένου ή των ανθρώπων γύρω του κρύβεται ένα κοντινό του πρόσωπο, που συνεχώς μεταμφιέζεται με σκοπό να τον καταδιώξει.

Το σύνδρομο περιγράφηκε πρώτη φορά το 1927: ένα νεαρό κορίτσι πίστευε πως την ακολουθούσαν δύο ηθοποιοί από το θέατρο που επισκεπτόταν παίρνοντας την μορφή ανθρώπων που ήξερε ή γνώριζε.

Το σύνδρομο αποκαλύπτεται εν μέρει στην ταινία Anomalisa.

Σύνδρομο της Αντέλ

Το σύνδρομο της Αντέλ είναι μια εμμονή που κάνει το άτομο να βιώνει μια παθολογική αγάπη. Οι γιατροί πρόσφατα το αναγνώρισαν ως ψυχική διαταραχή που απειλεί σοβαρά την υγεία και τη ζωή του ατόμου, συγκρίνοντας την με τον τζόγο, τον αλκοολισμό και την κλεπτομανία. Τα συμπτώματα αυτής της αρρώστιας μοιάζουν με αυτά της βαθιάς κατάθλιψης αλλά μπορούν να είναι πολύ πιο επικίνδυνα: καταδίωξη ενός ατόμου, αυταπάτη, ψευδείς ελπίδες, εθελοντική αυτοθυσία, αγνόηση των συμβουλών από φίλους ή από άλλους κοντινούς ανθρώπους, απερίσκεπτες ενέργειες και έλλειψη ενδιαφέροντος για άλλα θέματα και δραστηριότητες. Μπορείτε να δείτε την ταινία The Story of Adele , μια ταινία για το σύνδρομο και για την γυναίκα που πήρε το όνομα του.

Κρυπτομνησία

Η κρυπτομνησία είναι ένα είδος εξασθένισης της μνήμης όπου ένα άτομο δεν μπορεί να θυμηθεί πότε συνέβη ένα συγκεκριμένο γεγονός ή αν ήταν όνειρο ή πραγματικότητα. Για παράδειγμα, αν έγραψε ένα ποίημα ή αν απλώς θυμήθηκε κάτι που διάβασε. Με άλλα λόγια, η πηγή πληροφοριών ξεχνιέται και το άτομο δεν μπορεί να προσδιορίσει το αν η ιδέα ανήκει σε αυτόν ή σε κάποιον άλλον. Αυτό το σύνδρομο συμβαδίζει συχνά με το φαινόμενο «jamais vu», το αντίθετο του «deja vu» όπου ξαφνικά έρχεται η αίσθηση ότι ένας γνωστός τόπος ή πρόσωπο , φαίνονται εντελώς άγνωστα ή ασυνήθιστα, σαν να τα βλέπει για πρώτη φορά.

Το σύνδρομο στης Αλίκης στην Χώρα των Θαυμάτων

Αυτό το σύνδρομο αλλάζει την αντίληψη του ασθενή για τα γύρω αντικείμενα και τον γύρω χώρο: μπορεί να αντιληφθεί τα πολύ μικρότερα ή μεγαλύτερα ή να συνειδητοποιήσει ότι είναι μακριά αλλά με έναν περίεργο τρόπο, πολύ κοντά. Η πιο δύσκολη περίπτωση είναι όταν ένα άτομο αντιλαμβάνεται το ίδιο του το σώμα του λάθος: δεν μπορεί να κατανοήσει το σχήμα και τις διαστάσεις του. Σε αυτή την περίπτωση ούτε τα μάτια του ασθενούς ούτε άλλα αισθητήρια όργανα έχουν καταστραφεί και οι αλλαγές αφορούν μόνο την ψυχική κατάσταση.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Οι ασθενείς που πάσχουν από την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, υποβάλλονται σε ιδεοληπτικές ανήσυχες σκέψεις που δεν μπορούν να ελέγξουν και να απαλλαγούν ή έχουν «τελετουργικά»: ειδικές πράξεις που, όπως αντιλαμβάνονται οι ασθενείς αναγκάζονται να εκτελέσουν. Ταυτόχρονα, το άτομο κατανοεί απόλυτα τον παραλογισμό των πράξεων του αλλά η μη-εκπλήρωση τους οδηγεί σε απίστευτο άγχος και τελικά στην συνεχή τήρηση αυτών των τελετουργικών.

Ένα ζωντανό παράδειγμα ατόμου που πάσχει είναι ο χαρακτήρας του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο στο The Aviator.

Παραφρενία

Η παραφρενία είναι ένας συνδυασμός παρανοϊκών ψευδαισθήσεων και μεγαλοπρέπειας. Οι παραληρητικές ιδέες του ασθενούς συνεχώς συνοδεύονται από ψεύδο-παραισθήσεις και «ψευδείς αναμνήσεις». Ο ασθενής θεωρεί τον εαυτό του κυβερνήτη του κόσμου, αθάνατο με θεϊκή προέλευση, ισχυρίζεται πως έγραψε τα βιβλία μεγάλων συγγραφέων με αυτά τα ψευδώνυμα και ούτω καθεξής. Οι άνθρωποι με τέτοια διάγνωση τείνουν να φαίνονται πολύ αλαζονικοί και μυστηριώδεις.

Διαταραχή πολλαπλών προσωπικοτήτων

Η διαταραχή της ταυτότητας είναι μια σπάνια ψυχική διαταραχή που διαιρεί την προσωπικότητα ενός ατόμου και υπάρχει η εντύπωση αρκετών διαφορετικών προσωπικοτήτων σε ένα σώμα. Αυτά τα άτομα μπορούν να έχουν διαφορετικά φύλα, ηλικίες, εθνικότητες, ιδιοσυγκρασίες, πνευματικές ικανότητες, κοσμοθεωρίες, ακόμα και ασθένειες. Τα αίτια αυτής της διαταραχής είναι σοβαρά συναισθηματικά τραύματα από την παιδική ηλικία: για ψυχολογική προστασία, το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται αυτά που του συμβαίνον σαν να γίνονται σε κάποιον άλλον.

Η πιο εντυπωσιακή ιστορία με διαχωρισμό προσωπικότητας έγινε στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Όταν συνελήφθη ο βιαστής Billy Milligan, αποδείχθηκε ότι ζούσαν στο κεφάλι του 24 άτομα. Μπορείτε να διαβάσετε γι αυτή την ιστορία στο βιβλίο του Daniel Keyes. Ο βασικός χαρακτήρας της ταινίας Split, πάσχει επίσης από μια τέτοια διαταραχή.

Μετάφραση, επιμέλεια: Μάγεια Τ.
Awakengr.com via brightside.me

Διαβάστε επίσης

To Top