Εναλλακτικά άρθρα

Πιο περίεργο ψυχικό φαινόμενο από το Déjà Vu ; Γνωρίστε το Déjà Rêvé!


Το Déjà Vu είναι το φαινόμενο που αισθάνεστε πως κάτι το έχετε ξανά-βιώσει- μια μυρωδιά, ένα δωμάτιο, την παρουσία κάποιου, ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποια συνειδητή ανάμνηση, είναι κάτι που μας υπενθυμίζει πως ο κόσμος της συνείδησης είναι λίγο πιο εύκαμπτος από όσο συχνά υποθέτουμε.

Το Déjà Rêvé είναι ακόμα πιο περίεργο. Αυτή η περίεργη ανωμαλία συνείδησης συμβαίνει όταν θυμάστε να ονειρεύεστε κάτι ακριβώς την ίδια στιγμή που το βλέπετε στην «πραγματική» ζωή.

Δείχνουν αυτά τα ψυχικά φαινόμενα ότι ο χρόνος, ο χώρος και η συνείδηση μοιάζουν περισσότερο με ένα τεντωμένο λαστιχάκι, παρά με μια γραμμική σκάλα γεγονότων και νευρικές πυροδοτήσεις που έχουμε διδαχθεί και πιστεύουμε;

Το Déjà Rêvé μεταφρασμένο από τα γαλλικά σημαίνει «το έχω ήδη ονειρευτεί». Είναι μια μορφή πρόγνωσης που πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει- όπως το déjà vu. Ή είναι απλώς άλλο ένα κόλπο του μυαλού;

Ο Φρόιντ, ο Γιούνγκ και το υποσυνείδητο, το ασυνείδητο και το υπερσυνείδητο μυαλό

Πριν εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στο déjà rêvé και στο déjà vu, ανάμεσα σε άλλα ψυχικά φαινόμενα, είναι βοηθητικό το να κατανοήσουμε κάποια από τα επικρατέστερα μοντέλα του μυαλού.

Ο ψυχολόγος Φρόιντ, για παράδειγμα, φαντάστηκε το 1900 πως το μυαλό μας περιέχει πληροφορίες που χωρίζονται σε τρεις ομάδες:

  • Το ασυνείδητο μυαλό: 30-40%
  • Το υποσυνείδητο μυαλό: 50-60%
  • Το συνειδητό μυαλό: 10%

Κοντά στην έννοια του Φρόιντ για το μυαλό είναι και αυτή του Καρλ Γιούνγκ, καθώς διδάχθηκε από τον Φρόιντ και αργότερα απέκλινε από κάποιες θεωρίες του για να αναπτύξει τις δικές του. Ο Γιούνγκ εκτιμούσε πως το μυαλό μας χωρίζεται περεταίρω σε μια άλλη κατηγορία που λέγεται Υπερσυνείδητο μυαλό. Λέγεται επίσης και «Συλλογικό Ασυνείδητο», «Θεϊκό Μυαλό», «Ένα Μυαλό», «Η Πηγή» ή ακόμα και «Θεός». Βασικά αντιπροσωπεύει την Άπειρη Σοφία ή την δύναμη που δημιουργεί τα πάντα στο Σύμπαν- κάτι που τόσο συχνά ξεχνάμε είναι πως δεν είμαστε απλώς μέρος του, αλλά είμαστε το Σύμπαν.

Ο Γιούνγκ έκανε εκτεταμένη έρευνα στα όνειρα, στις αναμνήσεις και στις σκέψεις, συμπεριλαμβανομένου και των ψυχικών εμπειριών, του déjà vu και του déjà rêvé.

Η διάκριση ανάμεσα σε ένα Προγνωστικό Όνειρο και στο Déjà Rêvé

Ας κοιτάξουμε καλύτερα τώρα στην διάκριση ανάμεσα σε αυτά τα ψυχικά (ή στην απλή συνείδηση) φαινόμενα. Το Déjà rêvé είναι όταν έχετε την αίσθηση πως έχετε ονειρευτεί κάτι, ενώ συμβαίνει στην πραγματική ζωή ακόμα και αν δεν θυμάστε συγκεκριμένα να είστε κάπου, να κάνετε κάτι ή να μιλάτε σε ένα συγκεκριμένο άτομο.

Αυτό είναι ελαφρώς διαφορετικό από ένα προγνωστικό όνειρο. Σε ένα προγνωστικό όνειρο, απλώς ονειρεύεστε κάτι που δείχνει μια περίπτωση αλληλεπίδρασης ή εμπειρίας στο μέλλον και μετά βιώνετε αυτή τη «γνωστή» πράξη στην αληθινή ζωή- έτσι το όνειρο σας είπε τι θα γίνει πριν συμβεί.

Παραδείγματα αυτού είναι πολλά στην ανθρώπινη ιστορία. Καθώς ο Ian Wilson εξηγεί για το Déjà rêvé:

«Ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν, εβδομάδες πριν την δολοφονία, ονειρεύτηκε το θάνατο του. Ο συγγραφέας Μαρκ Τουέιν είχε ένα όνειρο που περιλάμβανε τον θάνατο του αδελφού του Henry, εβδομάδες πριν αυτός πεθάνει σε ένα ατύχημα με ποταμόπλοιο, με αξιοθαύμαστες λεπτομέρειες για την κηδεία που ακολούθησε. Ο Βρετανός ζωγράφος David Mandell ονειρεύτηκε τρεις φορές αεροπλάνα να συγκρούονται στους δίδυμους πύργους. Το 1996 ζωγράφισε μια εικόνα ενός τέτοιου ονείρου και το έβαλε με χρόνο-σήμανση σε μια φωτογραφία χρησιμοποιώντας το ρολόι της τράπεζας του…»

Μερικές μελέτες δείχνουν πως το déjà rêvé δεν είναι μια ψυχική εμπειρία, αλλά ένα κόλπο του μυαλού. Σε ένα πρόσφατο έγγραφο με τίτλο Déjà vu: An Illusion of Prediction, γνωστικοί ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο εξηγούν πως το déjà vu είναι απλώς ένα φαινόμενο της μνήμης- ένα που μπορεί να αναδημιουργηθεί στο εργαστήριο. Το απόσπασμα εξηγεί,

«Παρά τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις, ένα εναπομείναν πάζλ είναι η υποτιθέμενη σχέση μεταξύ του déjà vu και του προαισθήματος. Βασισμένοι σε έρευνες που δείχνουν ότι το déjà vu μπορεί να οδηγηθεί από μια αναπάντεχη ανάμνηση μιας προηγούμενης εμπειρίας που σχετίζεται με την τρέχουσα κατάσταση, αναζητήσαμε αποδείξεις για την ικανότητα πρόγνωσης που βασίζεται στη μνήμη. Το Déjà vu δεν οδήγησε στην πιθανότητα πρόβλεψης της επόμενης στροφής σε μια διαδρομή που μοιάζει με μια προηγούμενη αλλά μιας καινούργιας διαδρομής (αν και τέτοιες ομοιότητες αύξησαν τις αναφορές του déjà vu. Ωστόσο οι δηλώσεις déjà vu συνοδεύονταν από αυξημένα αισθήματα γνώσης της επόμενης στροφής. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα συναισθήματα προαίσθησης που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του déjà vu μπορεί να είναι ψευδή. Η μεταγνωστική προκατάληψη που προκαλείται από την ίδια την δήλωση μπορεί να εξηγήσει την ιδιαιτερότητα της σχέσης μεταξύ του déjà vu και του προαισθήματος.»

Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν διαφορετική άποψη για τις εμπειρίες όπως το déjà vu και το déjà rêvé.

Ο γιατρός David Ryback επίσης διεξήγαγε μια έρευνα στη δημοσίευση του «Dreams That Came True» με συχνότητα 8,8% όσον αφορά τα προγνωστικά όνειρα. Ο Ryback επίσης πρότεινε πως μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα μας έχοντας σαφή προγνωστικά όνειρα. Έθεσε μάλιστα ότι αυτή η φυσική πραγματικότητα είναι ένας προσομοιωτής κατάρτισης ενός ονείρου.

Ακόμα και ο φιλόσοφος Αριστοτέλης στοχαστικά συζητούσε για τα προγνωστικά όνειρα στο έγγραφο του το 350 π.Χ. που ονομάζεται «Σχετικά με την προφητεία των ονείρων».

Αυτό που είναι εκπληκτικά παράξενο με το déjà rêvé είναι πως φαίνεται να έχει μια άμεση και σχετική σχέση με την φυσική πραγματικότητα. Αν αυτό είναι αλήθεια χρειάζεται να αναρωτηθούμε μεγαλύτερες ερωτήσεις: όπως το ποια είναι η προέλευση της «πραγματικότητας»;

Η πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει από τον χρόνο των ονείρων

Όταν συνδυάζουμε αυτές τις αναδυόμενες πληροφορίες με τις τελευταίες εξελίξεις στην κβαντική φυσική, μπορούμε να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε πως όλες οι ψυχικές εμπειρίες είναι μάλλον απλώς μια επέκταση των δυνατοτήτων μας να αλλάξουμε την πραγματικότητα και να την βιώσουμε σε πολλαπλά χρονικά πλαίσια. Αν ο χρόνος δεν είναι πραγματικός και η «πραγματικότητα» μπορεί να αλλάξει με τον χρόνο των ονείρων, τότε ποιος λέει πως δεν τα έχουμε βιώσει όλα ξανά και επομένως έχουμε όνειρα που είμαστε κάπου όπου έχουμε ξαναβρεθεί ή που έχουμε την ίδια συζήτηση με έναν φίλο;

Οι αρχαίες φυλές από την Αυστραλία, από την Νότια Αμερική και από όλο τον κόσμο είναι οικείες με τον «χρόνο των ονείρων». Ήξεραν πως ο κόσμος δεν είναι «πράγμα» και επομένως μπορούμε να τον αλλάξουμε με τη συνείδηση μας.

Η αναγνώριση του κάτι πέρα από τον κοσμικό χρόνο και η αποδοχή της Άπειρης Συνείδησης αλλάζει τα πάντα. Οι επιστήμονες μπορούν να λένε πως το déjà vu και το déjà rêvé είναι κόλπα του μυαλού, αλλά είναι πιθανό πως είναι τα αποτελέσματα της εκτεταμένης συνείδησης- και μια άμεση σύνδεση με το υπερσυνείδητο μυαλό του Γιούνγκ.

Μάγεια Τ.

awakengr.com

Διαβάστε επίσης


To Top