Διδακτικές Ιστορίες

Ο Βούδας και ο αγρότης με τα 83 προβλήματα

Υπάρχει μια παλιά ιστορία για έναν  άντρα που ήρθε να δει τον Βούδα επειδή είχε ακούσει ότι ο Βούδας ήταν ένας μεγάλος δάσκαλος. Όπως όλοι μας, είχε κάποια προβλήματα στη ζωή του και πίστευε ότι ο Βούδας ίσως μπορούσε να τον βοηθήσει να τα φέρει βόλτα. Είπε στον Βούδα ότι ήταν αγρότης.

«Μου αρέσει η γεωργία», είπε, «αλλά μερικές φορές δε βρέχει αρκετά και οι καλλιέργειές μου δεν τα πάνε καλά. Πέρυσι σχεδόν πεινάσαμε. Και μερικές φορές βρέχει τόσο πολύ που οι σοδειές μου δεν είναι έτσι όπως θα τις ήθελα».

Ο Βούδας άκουγε υπομονετικά τον άντρα.

«Επίσης, είμαι παντρεμένος», είπε ο άντρας. «Είναι καλή σύζυγος…την  αγαπάω, βασικά. Αλλά μερικές φορές, μου παραπονιέται τόσο πολύ. Και κάποιες φορές με κουράζει».

Ο Βούδας άκουγε ήσυχα.

«Έχω παιδιά», είπε ο άντρας. «Καλά παιδιά….αλλά μερικές φορές δε μου δείχνουν αρκετό σεβασμό. Και μερικές φορές…»

Ο άντρας συνέχιζε κάπως έτσι, εκθέτοντας όλες τις δυσκολίες του και τις ανησυχίες του. Τελικά σταμάτησε και περίμενε τον Βούδα να μιλήσει και να πει τα λόγια εκείνα που θα τα έβαζαν όλα σε μια τάξη.

Αντί για αυτό ο Βούδας είπε: «Δε μπορώ να σε βοηθήσω».

«Τι εννοείς;» είπε ο άντρας έκπληκτος.

«Όλοι έχουν προβλήματα» είπε ο Βούδας. «Βασικά κάθε ένας από εμάς έχει ογδόντα τρία προβλήματα. Ογδόντα τρία προβλήματα και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείς να κάνεις για αυτό. Αν εργαστείς πραγματικά σκληρά σε ένα από αυτά ίσως να μπορέσεις να το διορθώσεις- αλλά αν το κάνεις, άλλο ένα θα ξεπεταχτεί και θα πάρει την θέση του. Για παράδειγμα, στο τέλος θα χάσεις όλους σου τους αγαπημένους. Και θα πεθάνεις κάποια μέρα. Τώρα, υπάρχει ένα πρόβλημα και δεν μπορεί να κάνω τίποτα για αυτό ούτε εγώ, ούτε εσύ, ούτε κάποιος άλλος».

Ο άντρας έγινε έξαλλος. «Νόμιζα ότι ήσουν μεγάλος δάσκαλος!» φώναξε. «Νόμιζα ότι μπορείς να με βοηθήσεις! Τι καλό έχει η διδασκαλία σου τότε;»

Ο Βούδας είπε: «Λοιπόν, ίσως να σε βοηθήσει με το ογδοηκοστό τέταρτο πρόβλημα».

«Το ογδοηκοστό τέταρτο πρόβλημα;» είπε ο άντρας. «Ποιο είναι το ογδοηκοστό τέταρτο πρόβλημα;»

Είπε ο Βούδας: «Θέλεις να μην έχεις κανένα πρόβλημα».

Απόσπασμα από το βιβλίο «Buddhism Plain and Simple» του Steve Hagen, 1997

Μετάφραση: awakengr.com

Διαβάστε επίσης

Comments

deep web news Alphabay Market reviews carding Hansa MarketHansa Market dark net newsdark net buy drugs online Alphabay mirror login dream mirror login bitblendervrfkzr bitcoin mixer bitblender mix bitcoin bitcoin mixer mix bitcoin for free dream market login dream market registration dream market dream market mirror tor web proxy deep dot web bitblendervrfkzr bitcoin mixer bitcoin blender darknet markets dream market hydraruzxpnew4af.onion duck duck go search duckduckgo search 3g2upl4pq6kufc4m.onion blockchain blockchain wallet

To Top