Σκέψεις - Απόψεις

Ό,τι δίνεις παίρνεις…

Τελικά παίρνεις ό,τι δίνεις; Μπα, όχι, δε νομίζω… Τουλάχιστον όχι στην ίδια μορφή, την ίδια στιγμή ή τουλάχιστον όχι από την ίδια πηγή.

Άλλωστε αυτό είναι πολύ δύσκολο. Είμαστε πολύ διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο για να συμβεί αυτό. Ποτέ αυτό που δίνει ο ένας δεν μπορείς να το αντιστοιχίσεις με αυτό που δίνει ο άλλος. Μόνο ένας καθρέφτης μπορεί να λειτουργήσει έτσι.

Και δίπλα σ’ αυτά που δίνεις και σ’ αυτά που παίρνεις, βρίσκεται αυτό που περιμένεις να πάρεις ή αυτό που ζητάς να πάρεις ως αντάλλαγμα. Και αυτό που περιμένεις ή ζητάς τις περισσότερες φορές θέλεις να είναι σαν το δικό σου.

Τότε είναι που μένεις γυμνός, μέσα στην απογοήτευση και δυστυχισμένος. Γιατί σε όλη σου τη ζωή, είτε έχεις μάθει να παίρνεις χωρίς να έχεις δώσει τίποτα, είτε έχεις μάθει να ζητάς ανάλογα με αυτά που δίνεις.

Πρέπει λοιπόν να μάθεις να δίνεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Δεν είναι λαϊκή αγορά η ζωή. Ούτε εσύ έμπορος, να πουλάς και να λαμβάνεις το αντίτιμο.

Και από την άλλη, να μάθεις να δέχεσαι χωρίς να νιώθεις την υποχρέωση να δώσεις αντάλλαγμα. Να μάθεις ότι δεν αγοράζονται τα πάντα και ότι δεν υπάρχει μια τιμή για τα πάντα.

Τότε μπορείς να νιώσεις ελεύθερος, αληθινός και πραγματικά πλούσιος. Και τότε όσα έχεις δώσει, θα σου επιστραφούν και με το παραπάνω.

Σκαρλάτος Παναγιώτης, Ψυχολόγος

ekpaideytikos.gr

Διαβάστε επίσης

Comments

deep web news Alphabay Market reviews carding Hansa MarketHansa Market dark net newsdark net buy drugs online Alphabay mirror login dream mirror login bitblendervrfkzr bitcoin mixer bitblender mix bitcoin bitcoin mixer mix bitcoin for free dream market login dream market registration dream market dream market mirror tor web proxy deep dot web bitblendervrfkzr bitcoin mixer bitcoin blender darknet markets dream market hydraruzxpnew4af.onion duck duck go search duckduckgo search 3g2upl4pq6kufc4m.onion blockchain blockchain wallet

To Top