Οικογένεια

Η μία και μοναδική φράση που σταματά τα ξεσπάσματα των παιδιών

Πώς γίνεται τα μικρά παιδιά τη μία στιγμή να είναι χαρούμενα και να παίζουν ανέμελα, και την επόμενη να ουρλιάζουν και να χτυπιούνται στα πατώματα; Κι όμως, όχι μόνο γίνεται, αλλά αποτελεί και φυσιολογική φάση της ανάπτυξής τους. Λέγεται temper tantrum, συνήθως εξαλείφεται μέχρι τα 4 χρόνια, και το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το διαχειριστούμε με ψυχραιμία και υπομονή.

Είτε επειδή χάλασε το παιχνίδι τους, είτε επειδή δεν του δίνετε άλλη σοκολάτα, την επόμενη φορά που το παιδί σας θα βρεθεί σε κατάσταση παροξυσμού, πάρτε μια βαθιά ανάσα και -αντί να το μαλώσετε- ρωτήστε με τον πιο ήρεμο και καλοκάγαθο τρόπο:

Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, ένα μικρό πρόβλημα ή ένα μεσαίο πρόβλημα;

Ας υποθέσουμε ότι το παιδί σας αρχίζει να δυσφορεί επειδή ένας φίλος του δεν μοιράζεται μαζί του το παιχνίδι του. Μην περιμένετε να αρχίσει τα κλάματα και τις φωνές. Αντίθετα, ρωτήστε το: «Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, ένα μικρό πρόβλημα ή ένα μεσαίο πρόβλημα;» Και μόλις απαντήσει, προτείνετε να σκεφτείτε μαζί μια λύση γι’αυτό, όποιο κι αν είναι το μέγεθος του προβλήματος. Μπορεί να παίξει με ένα άλλο παιχνίδι; Μπορεί να καλέσει τον φίλο να παίξουν μαζί; Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές.

Οι παιδοψυχολόγοι εξηγούν, ότι υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που αυτή η τόσο απλή φράση μπορεί να ηρεμεί τα παιδιά:

  1. Το παιδί βλέπει ότι αποδεχόμαστε και σεβόμαστε τα συναισθήματά του.
  2. Η ερώτηση το κάνει να σταματά, να σκέφτεται και να εκτιμά την κατάσταση.
  3. Κάνοντας αυτή την ερώτηση, οι γονείς καλούν το παιδί να προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα μόνο του.

Έτσι, με την ερώτηση αυτή και μιλώντας μετά ήρεμα για μερικά λεπτά, όχι μόνο εσείς θα διατηρήσετε την ψυχική σας ηρεμία, αλλά θα ενισχύσετε και την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας.

Πηγή: brightside.me, mama365.gr , healingeffect.gr

Διαβάστε επίσης

Comments

deep web news Alphabay Market reviews carding Hansa MarketHansa Market dark net newsdark net buy drugs online Alphabay mirror login dream mirror login bitblendervrfkzr bitcoin mixer bitblender mix bitcoin bitcoin mixer mix bitcoin for free dream market login dream market registration dream market dream market mirror tor web proxy deep dot web bitblendervrfkzr bitcoin mixer bitcoin blender darknet markets dream market hydraruzxpnew4af.onion duck duck go search duckduckgo search 3g2upl4pq6kufc4m.onion blockchain blockchain wallet

To Top