Άρθρα για την υγεία

Η θεραπευτική δύναμη του νου


Της Άννας Φύσσα

Η ανθρωπότητα έχει φτάσει αυτή τη στιγμή σε ένα σημαντικό σημείο εξέλιξης σε επιστημονικό επίπεδο και ειδικά στην ιατρική επιστήμη. Η εκπληκτική πρόοδος όμως που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και που αναμφισβήτητα κάνει την ζωή μας πιο άνετη και ασφαλή, δεν παύει να βρίσκει τους ανθρώπους να υποφέρουν από φοβίες και άγχη γύρω από την υγεία τους!

Πολλές παθήσεις συνδέονται άμεσα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, όπως η υπέρταση, ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες υπάρχουν όμως και σύγχρονες αρρώστιες όπως η κατάθλιψη, οι φοβίες, οι διαταραχές φαγητού, οι εθισμοί και οι ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές. Με άλλα λόγια, έχουμε αρρώστιες που αντικατοπτρίζουν την κατάσταση νου-σώματος. Όμως αν ο ανθρώπινος νους είναι τόσο ισχυρός ώστε να μπορεί να βλάψει το σώμα θα πρέπει είναι το ίδιο ισχυρός και για να τον θεραπεύσει!!

Όμως ακόμα και οι σημαντικότερες ιατρικές μέθοδοι του κόσμου δεν μπορούν να θεραπεύσουν το σώμα αν η νοητική κατάσταση του ασθενή αρνείται να συνεργαστεί στη θεραπεία! Έτσι λοιπόν αυτό που είναι μείζονος σημασίας είναι να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο μας και να μάθουμε να τον καθοδηγούμε σωστά! Η σύγχρονη ιατρική δεν χωρίζει τους ασθενείς σε κατηγορίες σωματικής ή νοητικής ασθένειας γιατί είναι πλέον αναμφισβήτητο ότι ανάμεσα στο νου και στο σώμα υπάρχει αλληλεπίδραση.

Η ακατανίκητη δύναμη του νου επηρεάζει όλες τις πλευρές της ζωής μας. Νους δεν είναι μόνο ο εγκέφαλος, αυτό το τόσο σπουδαίο και πολύπλοκο εργαλείο που πολλοί συγχέουν με την λογική σκέψη, αλλά νους θεωρείται και το πνεύμα μας δηλαδή μια ανώτερη κατάσταση συνειδητότητας που μας βοηθάει να έρθουμε σε επαφή με την φαντασία, τον οραματισμό, την προσευχή και με άλλες μορφές πνευματικότητας που έχουν να κάνουν με την μορφολογική σκέψη ως φορέα ιδεών, εντυπώσεων και συναισθημάτων.

Αν περιγράψουμε τις λειτουργίες του εγκεφάλου επιστημονικά πχ: ότι ο μετωπιαίος λοβός διεκπεραιώνει όλο το σχεδιασμό και την οργάνωση και ευθύνεται για τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά, καταλαβαίνουμε πως ο εγκέφαλος ως βασικό όργανο του σώματος χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και σεβασμό γιατί είναι εκείνος που ευθύνεται για την ζωή μας. Η κατανόηση και η εφαρμογή για το τί χρειάζεται να κάνουμε ώστε να τον διατηρούμε υγιή, όπως επίσης με ποιους τρόπους θα μπορέσουμε να κατευθύνουμε το πνεύμα μας σε πιο υψηλούς κραδασμούς είναι εκείνο που χρειάζεται να μάθουμε για να επιτύχουμε μια αρμονική ζωή.

Είδαμε λοιπόν ότι ο εγκέφαλος μας είναι υπεύθυνος για ό,τι κάνουμε. Για οποιαδήποτε μπουκιά βάζουμε στο στόμα μας, για κάθε τσιγάρο που καπνίζουμε, για κάθε σκέψη που περνάει από το μυαλό μας, ακόμα και για τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε έρωτα! Άρα λοιπόν οι αποφάσεις που παίρνει ο εγκέφαλος μας μπορούν να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν πολλά χρόνια από την ζωή μας!

Όταν ο εγκέφαλος λειτουργεί σωστά, το σώμα μας είναι και δείχνει καλά. Όταν ο εγκέφαλος δυσλειτουργεί το ίδιο αντανακλάται και στο σώμα μας. Άρα καλυτερεύοντας την υγεία του εγκεφάλου θα καλυτερεύσουμε και την γενικότερη υγεία μας.

Ας δούμε τί βλάπτει τις εγκεφαλικές λειτουργίες που είναι τόσο σημαντικές για την καλή μας υγεία:

Τα φυσικά τραύματα, χτυπήματα και εγκοπές, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, η παχυσαρκία, οι ορμονικές διαταραχές, οι χρόνιες φλεγμονές, οι χαμηλή ή υψηλή πίεση, το χρόνιο στρες, η αϋπνία, το κάπνισμα, η υπερβολική καφεΐνη, οι πολλές ώρες τηλεόραση και χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών, η μη γυμναστική, η αφυδάτωση, οι αρνητικές σκέψεις, οι τοξίνες του περιβάλλοντος, οι δυνατοί θόρυβοι.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε υγιή εγκέφαλο και υγεία:

Προστασία του κεφαλιού από ατυχήματα, όπως χτυπήματα και πεσίματα που μπορεί να φαίνονται ακίνδυνα, σωστή διατροφή, λήψη βιταμινών, αμινοξέων και ωμέγα-3, γυμναστική, επαρκής ύπνος, μουσική, διαλογισμός, προσευχή, χαλάρωση, θετικές σκέψεις, περισσότερο ποιοτικό σεξ, αποκατάσταση ορμονικών διαταραχών με σωστά φάρμακα, ψυχανάλυση και συμβουλευτική, παρακολούθηση ποιοτικών ταινιών και έργων τέχνης, ενασχόληση με φιλανθρωπικές πράξεις, απομάκρυνση τοξικών ανθρώπων, πραγμάτων και σχέσεων από κοντά μας, ταξίδια, βόλτες στην φύση, αληθινές φιλίες και συντροφικές σχέσεις, χιούμορ, κολύμπι στην θάλασσα, οραματισμός.

Η πνευματική θρέψη είναι πολύ σημαντική στην αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων της ζωής. Μαθαίνοντας να κατευθύνουμε τον εγκέφαλο μας σε ανώτερες σκέψεις όταν όλα γύρω μας φαίνονται και είναι μαύρα, τότε αυτόματα αρχίζουμε να βιώνουμε αλλαγές στο σώμα μας και στην ζωή μας. Εύκολο στα λόγια, δύσκολο στην πράξη θα σκεφτείτε δικαίως. Όμως ποτέ κανένας δεν έχασε με το να δοκιμάσει να αλλάξει έστω και λίγο την οπτική με την οποία βλέπει την ζωή, αν δεν τον ικανοποιεί η μέχρι τώρα πορεία του! Σας προτρέπω λοιπόν να μην φοβηθείτε να εξερευνήσετε και να μάθετε κάτι νέο που θα ομορφύνει την ζωή σας, το σώμα σας και θα καλυτερεύσει την υγεία σας!

Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που αναγνωρίζουν ότι η ζωή δεν είναι τέλεια ή εύκολη αλλά ότι οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για το πώς αντικρίζουν την ζωή τους. Άρα εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι για την ευτυχία μας, για την υγεία μας και για το μονοπάτι που περπατάμε στην ζωή μας…

 Πηγή: annafyssa.gr

Διαβάστε επίσης


To Top