Ψυχολογία

Η θέα της θάλασσας καταπολεμά το άγχος και το στρες

Και ποιος δεν θα ήθελε να βλέπει θάλασσα από το μπαλκόνι του σπιτιού του ή έστω από το παράθυρο στο χώρο εργασίας του; Η θέα της είναι απόλυτα χαλαρωτική και αν μπορείς να το κάνεις καθημερινά, τότε σίγουρα θεωρείσαι από τους τυχερούς! Πλέον, τα οφέλη του να βλέπεις τη θάλασσα, για τη ψυχολογία του ατόμου, αποδεικνύονται και επιστημονικά.

Μια νέα έρευνα από Αμερικανούς και Νεοζηλανδούς επιστήμονες με επικεφαλής την καθηγήτρια γεωγραφίας της υγείας Άμπερ Πίρσον του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Health and Place», αναφέρει πως όσοι βλέπουν θάλασσα από το σπίτι ή τη δουλειά τους, έχουν μειωμένα επίπεδα στρες σε σχέση με όσους βλέπουν απλά πράσινο ή δεν έχουν καμία επαφή με το φυσικό τοπίο.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αφορούσε κατοίκους της πρωτεύουσας της Ν. Ζηλανδίας, το Γουέλινγκτον, με τους ειδικούς να μελετούν τα τοπογραφικά και ιατρικά στοιχεία τους, καθώς και τα επίπεδα του στρες που εμφάνιζαν, συγκρίνοντάς τα με το κατά πόσο είχαν οπτική επαφή με τη θάλασσα ή το πράσινο φυσικό τοπίο. Αυτό που βρήκαν, είναι πως όσοι κοιτούσαν τη θάλασσα καθημερινά, είχαν λιγότερο στρες από αυτούς που έρχονταν σε επαφή με τη φύση.

Βέβαια, οι ειδικοί τονίζουν, πως η σύγκριση αυτή είναι σχετική, αφού το πράσινο τοπίο της πόλης περιλαμβάνει και στοιχεία από την ανθρώπινη παρέμβαση, όπως παιδικές χαρές ή πάρκα. Η «σωστή» μέτρηση, σύμφωνα με τους ίδιους, θα συνέβαινε αν συνέκριναν τη θέα στη θάλασσα με τη θέα της παρθένας φύσης, όπως είναι για παράδειγμα ένα δάσος.

Πηγή: enallaktikidrasi.com

Διαβάστε επίσης

Comments

deep web news Alphabay Market reviews carding Hansa MarketHansa Market dark net newsdark net buy drugs online Alphabay mirror login dream mirror login bitblendervrfkzr bitcoin mixer bitblender mix bitcoin bitcoin mixer mix bitcoin for free dream market login dream market registration dream market dream market mirror tor web proxy deep dot web bitblendervrfkzr bitcoin mixer bitcoin blender darknet markets dream market hydraruzxpnew4af.onion duck duck go search duckduckgo search 3g2upl4pq6kufc4m.onion blockchain blockchain wallet

To Top