Ψυχολογία

Ευαίσθητοι άνθρωποι: Οι λόγοι που πληγώνονται εύκολα


Image by Tomoki Hayasaka

Γιατί είμαστε τόσο συναισθηματικοί- Γιατί πληγωνόμαστε

Τα συναισθήματα καθοδηγούν τις πεποιθήσεις σας και το νόημα που δίνετε στα διάφορα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σας. Χρωματίζουν τις σκέψεις σας, επηρεάζουν τις πράξεις σας και το πώς νιώθετε σωματικά. Αποτελούν ένα ουσιαστικό κομμάτι του ποιοι είστε και πώς επιβιώνετε. Αν ανατρέξουμε στη φύση της ανθρώπινης συμπεριφοράς (όπως την εξέφραζε ο άνθρωπος των σπηλαίων), βλέπουμε ότι η συναισθηματική δυσχέρεια οδηγούσε τους ανθρώπους να αναζητήσουν βοήθεια ενώ παράλληλα έστελναν σήματα στους υπόλοιπους ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Συλλογιστείτε τη βαθιά ριζωμένη αντίδραση της πάλης ή φυγής.

Πρόκειται για μια πρωτόγονη αντίδραση σε μια εξωτερική απειλή. Μόλις νιώσουμε φόβο ή αιφνίδιο σοκ, τα νευρικά μας κύτταρα στέλνουν σήματα κινδύνου τα οποία ελευθερώνουν στο κυκλοφορικό σύστημα χημικές ουσίες, όπως η αδρεναλίνη και η κορ-τιζόλη. Οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται για να οξυνθεί η όρασή μας, η καρδιά μας χτυπάει πιο γρήγορα για να στείλει αίμα σε ολόκληρο το σώμα και η επίγνωση του φόβου μειώνεται. Σώμα και πνεύμα ετοιμάζονται είτε για να παλέψουν είτε για να ξεφύγουν. Είτε δείτε μία αράχνη, αν τις φοβάστε, να περπατάει στο πάτωμα προς το μέρος σας, είτε βρίσκεστε μέσα στη ζούγκλα και σας πλησιάζει ένα λιοντάρι, το σώμα σας έχει ακριβώς την ίδια αντίδραση.Όλα ξεκινούν από τα συναισθήματά σας – το σώμα σας δεν γνωρίζει ότι η αράχνη δεν απειλεί τη ζωή σας, απλώς ενεργεί όπως είναι προγραμματισμένο να ενεργήσει. Ούτε και μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ μιας σωματικής απειλής (π.χ. κάποιος σας σημαδεύει με όπλο) και μιας  ψυχολογικής απειλής (π.χ. μια συνέντευξη για δουλειά ή όταν περνάει έναν χωρισμό).

Βεβαίως, έκδηλες σωματικές αντιδράσεις δεν προκαλεί μόνον ο φόβος: όταν νιώθετε λυπημένοι κλαίτε· όταν νιώθετε αμηχανία κοκκινίζετε· κι όταν είστε θυμωμένοι συνοφρυώνεστε. Κι αυτές είναι απλώς οι πιο εμφανείς, αφού το σώμα σας αλλάζει με αμέτρητους αδιόρατους τρόπους για να αντικατοπτρίσει το πώς αισθάνεστε.

Τα συναισθήματα είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένα με τη συμπεριφορά και με τις σκέψεις. Για παράδειγμα, η μελαγχολική διάθεση μπο-ρεί να σας παροτρύνει να σκεφτείτε «δεν είμαι αρκετά καλός», όπως και αντίστροφα το «δεν είμαι αρκετά καλός» θα σας κάνει να μελαγχολήσετε.

Μην καταπίνετε τα πάντα

Η έκφραση «το κατάπιε» χρησιμοποιείται συνήθως όταν μιλάμε για ανθρώπους που σφίγγουν τα χαλινάρια στα συναισθήματά τους και εσωτερικεύουν τα πάντα. Γενικά πιστεύεται ότι τα άτομα που καταπίνουν τα πάντα στο τέλος θα εκραγούν – και αυτό ισχύει όντως. Οι άνθρωποι δεν έχουν φτιαχτεί για να αντέχουν αυτού του είδους την εσωτερική συναισθηματική πίεση.’Ετσι αναπόφευκτα θα υπάρξουν κάποιες συνέπειες, τόσο στο σώμα όσο και στη συμπεριφορά (π.χ. θα ουρλιάζετε ξαφνικά «Βούλωσ’ το γιατί αλλιώς θα σου κλείσω εγώ το στόμα με σελοτέιπ!» σε κάποιον συνάδελφο). Το συναισθηματικό τμήμα του εγκεφάλου μας μοιάζει με μια κατσαρόλα γεμάτη νερό. Όταν τα πράγματα είναι ήρεμα, κάνει απλώς μερικές παιχνιδιάρικες φυσαλίδες, όταν όμως είμαστε πιεσμένοι και έχουμε περισσότερα ανοιχτά μέτωπα από το συνηθισμένο είναι σαν να προσθέσαμε περισσότερο νερό και να ανοίξαμε το μάτι. Θα αρχίσει αμέσως να  βράζει. Και τελικά, αν δεν καταφέρουμε να χαμηλώσουμε τη φωτιά ή να αφαιρέσουμε λίγο νερό, θα κοχλάσει και θα αρχίσει να χύνεται απέξω. Κάπως θα ξεσπάσει πάντα. Όσο περισσότερο αγνοείτε τα προβλήματα ή τα καταχωνιάζετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας, τόσο πιθανότερο είναι να εκραγείτε κάποια ημέρα. Αν αποδέχεστε τα συναισθήματά σας και τα διαχειρίζεστε, τότε το άγχος και η ανησυχία σας θα περιοριστούν.

Τα συναισθήματα μπορούν να ενεργοποιήσουν κάποιες σκέψεις και ενέργειες, όπως ακριβώς και ορισμένες ενέργειες και σκέψεις μπορούν να ενεργοποιήσουν συναισθήματα.

Όλα συνδέονται μεταξύ τους. Πολλές φορές ο θυμός είναι μια αντίδραση που πυροδοτείται όταν αισθανθείτε αδικημένοι, απογοητευμένοι ή ένοχοι, ενώ το άγχος μπορεί να σας κάνει ντροπαλούς ή να προκαλέσει την αντίδραση πάλης ή φυγής. Η θλίψη σάς βοηθάει να ξεπεράσετε μια απώλεια, ενώ η αγάπη σάς φέρνει πιο κοντά στους άλλους και αλλάζει τις προτεραιότητές σας. Η ευτυχία σας κάνει πιο ανοιχτούς, προσιτούς και πρόθυμους να πλησιάσετε εσείς οι ίδιοι τους άλλους, ενώ συνδέεται στενά με την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση.

Ορισμένα συναισθήματα είναι πιο σύνθετα – όπως για παράδειγμα η ζήλια. Οι περισσότερες αντιδράσεις στον τομέα της συμπεριφοράς που ξεκινούν από τη ζήλια είναι αρνητικές. Ωστόσο, ανάλογα με το τι άνθρωπος είστε, ενδέχεται να σας δώσει κίνηιρο να βελτιώσετε τον εαυτό σας.

Τα συναισθήματα μπορούν να ενεργήσουν ως καμπανάκι για να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τι συμβαίνει στη ζωή σας και σε τι πρέπει να δώσετε προσοχή. Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι διαχειρίζονται καταστάσεις και εμπειρίες. Παρόλο που θα επιθυμούσαμε να είμαστε συνέχεια ευτυχισμένοι αυτό δεν  είναι ρεαλιστικό Εχουμε γεννηθεί να βιώνουμε όλη την γκάμα των συναισθημάτων και η φύση μας , μας κάνει να έχουμε και πιο αρνητικά συναισθήματα όπως είναι η ευερεθιστότητα ο θυμός, η απελπισία.

Το να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας είναι ένα βήμα προς την ευτυχία.

Πηγή: boro.gr

Διαβάστε επίσης


To Top