Ψυχολογία

Το δώρο της Αγκαλιάς στον άνθρωπο

Γράφει η ψυχολόγος Γιούλη Μπαλίκου

Η ανάγκη για σωματική επαφή κάνει την εμφάνισή της από τη γέννηση και συνιστά, ίσως, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που εξυπηρετούν την επιβίωση μας…

Αρκετές μελέτες αποδεικνύουν ότι η ανθρώπινη επαφή θεραπεύει και αυξάνει τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου, ενώ μεγαλώνει άτομα με μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Η ανθρώπινη επαφή είναι επίσης απαραίτητη για την ανθρώπινη ανάπτυξη και εξέλιξη. Η αγκαλιά είναι υγιής, για το σώμα και την ψυχή.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενήλικες με χαμηλότερα επίπεδα άγχους και εχθρικής συμπεριφοράς, είχαν μητέρες που ήταν ιδιαίτερα στοργικές τους οκτώ πρώτους μήνες της ζωής τους. Επιπρόσθετα, η αγκαλιά (σωματική επαφή) σε πρόωρα μωρά που νοσηλεύονται, μείωσε την παρατεταμένη τους παραμονή στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων. Αντιθέτως, τα παιδιά που δεν έχουν δεχτεί αγκαλιά από τους γονείς τους, έχουν μεγάλες πιθανότητες, μεγαλώνοντας, να δυσκολευτούν στη διασύνδεση με άλλους ανθρώπους.

Το άγχος πολλών νέων μαμάδων είναι για το αν θα πρέπει να αγκαλιάζουν το νεογέννητο μωρό τους κάθε φορά που αυτό κλαίει, επειδή δεν θέλουν να δημιουργήσουν στο παιδί συμπεριφορές εξάρτησης ή αυτό που απλά λέμε ένα «κακομαθημένο» παιδί.

Κι όμως, ένα μωρό που δέχεται αγκαλιές έχει πιο πολλές πιθανότατες να κοιμηθεί ήρεμο και περισσότερες ώρες. Το άκουσμα των χτύπων της καρδιάς της μαμάς, του δημιουργεί την αίσθηση της ασφάλειας που είχε και στη μήτρα. Άλλωστε, το κλάμα του μωρού είναι ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας του με τους γονείς. Ό,τι και να συμβαίνει στο μωρό (πεινάει, θέλει άλλαγμα, έχει κολικούς, κρυώνει ή ζεσταίνεται), μπορεί να το εκφράσει μόνο με το κλάμα.

Η αγκαλιά είναι παρηγορητική, ακόμη κι αν η ανάγκη του μωρού δεν είναι η αγκαλιά από μόνη της.

Για να έχει όμως η αγκαλιά ουσία οφείλουμε να την παρέχουμε ουσιαστικά, χωρίς αγανάκτηση και θλίψη. Αν νοιώθετε ότι δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε (πχ. λόγω επιλόχειας κατάθλιψης), ζητήστε τη βοήθεια ειδικού.

Η αγκαλιά θα πρέπει να συνιστά τη βασική φροντίδα ενός μωρού. Εκείνα θα αποφασίσουν πότε η αγκαλιά είναι πλέον αρκετή, όταν θα αρχίσουν να αποκτούν ενδιαφέρον για άλλα πράγματα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι έρευνες (της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της WASHINGTON) έχουν δείξει πως τα «καλώς» μεγαλωμένα παιδιά, τα παιδιά που δέχονται πολύ αγάπη, έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο μία δομή σημαντική για τη μάθηση, τη μνήμη και την ανταπόκριση στο στρες!

Πηγή: tro-ma-ktiko
Photo artist: Nadia Rapti

Διαβάστε επίσης

Comments

deep web news Alphabay Market reviews carding Hansa MarketHansa Market dark net newsdark net buy drugs online Alphabay mirror login dream mirror login bitblendervrfkzr bitcoin mixer bitblender mix bitcoin bitcoin mixer mix bitcoin for free dream market login dream market registration dream market dream market mirror tor web proxy deep dot web bitblendervrfkzr bitcoin mixer bitcoin blender darknet markets dream market hydraruzxpnew4af.onion duck duck go search duckduckgo search 3g2upl4pq6kufc4m.onion blockchain blockchain wallet

To Top